Görüş Bildir

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde 8 Mart mesajı

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde bu hafta 8 Mart dolayısıyla yapılan konuşmalarda, kadının eve ve aile içine hapsedilmesine izin verilmeyeceği belirtildi.

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü'nde 8 Mart mesajı

Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması ve yargılanması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlediği "Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü" etkinliğinin 217’incisini, bu hafta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gündemiyle gerçekleştirdi. Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne üye kadın avukatların katıldığı açıklamada, “Gerçek adalet erkek adaleti değil” ve “Bijî 8’e Adare” yazılı pankartlar açıldı.

Açıklamayı yapan Diyarbakır Barosu Kadın Komisyonu üyesi İrem Yıldız, Clara Zetkin’in “Erkekler öldürdüğünde, yaşamı korumak biz kadınlara düşer” sözünü hatırlattı. Toplumun her alanına yayılan ve siyasi iktidar tarafından desteklenen kadına yönelik ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği sebebiyle şiddet eylemlerinin her geçen gün arttığını kaydeden Yıldız, bunda ise çıkarılan yasaların etkisinin büyük olduğuna dikkat çekti.

'CİDDİ TEHDİT OLUŞTURMAKTADIR'

Kadınları kontrol altında tutma gayesi ile hareket eden kurumların başında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geldiğini belirten Yıldız, “Kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılarak sosyal yaşamda yer alması kısıtlanmaktadır. Egemen güçlerin söylemleri ve fetvalar, kadın bedeni üzerinden yürütülen politikalar kadınlara yönelik ayrımcılığı,  şiddeti ve kadın cinayetlerini sıradanlaştırmakta, kadınların kamusal alanda var olmalarına ilişkin ciddi tehdit oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

İdlib’te 36 askerin yaşamını yitirmesinin ardından sınırda kadın mültecilerin yaşadıkları zorluklara da değinen Yıldız, “Uygulanan savaş politikaları sonucunda evlerinden ayrılmak zorunda kalan mültecilerin yarısından fazlasını oluşturan mülteci kadınlar, erkeklerden farklı olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle de şiddete ve ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Biz kadınlar pek çok ihlale yol açacak bu gidişatın durdurulması için yetkililerin devreye girmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 ‘İNSAN HAKLARI İHLALLERİNDE TARAFIZ’

Şüpheli bir şekilde kaybolan ve günlerdir kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun bulunmasına ilişkin her türlü çabayı sarf edeceklerini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın kazanımlarını hukuken ortadan kaldıracak yasal düzenlemelere, kadınların haklarını gasp etmeye yönelik her türlü girişime, medyanın şiddeti olağanlaştırmasına, sistematik şekilde ekonomik olarak güçsüz bırakılan kadınların nafaka haklarının kısıtlanmasına, kadını eve ve aile içine hapseden, siyasetten, iş hayatından, sosyal hayattan uzak tutmaya çalışan söylemlere, kadın katillerine ve tecavüzcülerine uygulanan ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimlerine izin vermeyeceğimizi, kadının insan hakları ihlallerinde taraf olduğunu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. Öldürülen, intihara sürüklenen, kadın mücadelesi uğruna hayatını kaybeden kadınları saygıyla anıyor ve tüm kadınların 8 Mart’ını kutluyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi