Tahir Elçi Vakfı: İddianame cinayeti aydınlatamaz

Tahir Elçi cinayetiyle ilgili beş yıl sonra tamamlanan iddianameye Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı tepki gösterdi. Vakfın açıklamasında, "Bu melun cinayeti aydınlatması mümkün olmayan bir iddianamedir” denildi.

Haberler 28.03.2020 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin Sur ilçesinde sokaa çkma yasaklarnn sürdüü 28 Kasm 2015te Dört Ayakl Minarenin altnda basn açklamas yapt srada öldürülmesine ilikin iddianameye yönelik tepkiler sürüyor.

Tahir Elçinin öldürülmesine ilikin yaklak 5 yl sonra hazrlanan iddianamede, üpheli 3 polis hakknda Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 2 yldan 6 yla kadar hapis cezas istenmiti. Öldürülen 2 polis dosyasnn da iddianameye eklenmesi dikkat çekmiti.

HçBR DELL DÜZGÜN TOPLANMADI

Hazrlanan iddianameyle ilgili olarak Tahir Elçi nsan Haklar Vakf tarafndan yazl bir açklama yapld. Cinayeti aydnlatmasnn mümkün olmayan bir iddianame hazrlandnn belirtildii açklamada u ifadeler yer ald:

Av. Tahir Elçi, tarihi Dört Ayakl Minarenin urad tahribata ve kent merkezinde yaanan çatmal sürece dikkatleri çekmek amacyla yapt basn açklamasndan hemen sonra, toplumun kültürel ve tarihsel mirasnn ykmna kar çkarken, yaanacak çatmal sürecin devamndaki gelimelerin yarataca ar sonuçlara dair kayglarn dile getirirken ve bar savunurken 28 Kasm 2015 tarihinde, urad silahl saldr sonucu hayatn kaybetti.

Tahir Elçinin öldürülmesinde hemen sonra, Dört Ayakl Minarenin de içerisinde bulunduu birçok mahallede halen süren sokaa çkma yasaklar ilan edilmitir. Kent merkezinde çatmalar younlam ve yaanan çatmalarda yüzlerce insan yaamn yitirmi, binlerce insan zorunlu göçe maruz braklm, tarihi eseler tahrip edilmi ve birçok mahalle yaanlmayacak hale gelmitir.

KEF DÖRT AY SONRA YAPILDI

Tahir Elçi cinayetinin üzerinden dört yldan fazla zaman geçmesine ramen, yürütülen soruturmada bir arpa boyu yol alnamamtr. Daha en bandan cinayet mahallindeki hiçbir delil düzgün bir ekilde toplanmam ve muhafaza altna alnmamtr. Olay yerinde keif ilemleri cinayetin üzerinden dört ay geçtikten sonra yaplm olay yeri incelemesi usulüne göre gerçekletirilmemi cinayeti aydnlatmas beklenen kamera kaytlarna ulalamamtr. Bütün bu soruturma zarfnda Tahir Elçinin avukatlar tarafndan dosyaya sunulan yüzden fazla dilekçedeki taleplerin çok büyük bir ksm reddedilmi, soruturmay derinletirecek admlarn atlmasndan kaçnlmtr.

MADD GERçE ARATIRMAKTAN UZAK

çok yakn bir zamana kadar, cinayet mahallinde ate eden ve uluslararas raporlara göre cinayetin birinci derecede üphelisi ve faili konumundaki polisler, soruturma dosyasnda tank sfatyla yer almlardr. O tanklarn, üpheliye dönümesi için savclk dört yldan fazla bir zaman beklemitir. Maalesef aradan bu kadar zaman geçtikten sonra hazrlanan iddianame, yaama hakkn korumaktan uzak, etkin soruturma kavramndan bütünüyle bihaber ve bu melun cinayeti aydnlatmas mümkün olmayan bir iddianamedir.

ddianame, maddi gerçei aratrma kaygsnn çok ötesinde, hukuk d mülahazalar arasnda bir denge kurma çabasn ortaya koymaktadr. PKK militanlar tarafndan öldürüldükleri aikar olan iki polise yönelik cinayeti, devletin güvenlik güçleri tarafndan gerçekletirildii her türlü makul üphenin ötesinde bir ekilde ortada bulunan Tahir Elçi cinayeti ile ayn iddianamenin içinde birletirmek; o gün arabalarnn dikiz aynalar krlan taksi oförlerini bile Tahir Elçi cinayetinin mütekileri olarak göstermek, bu cinayeti aydnlatmaya deil, soruturmann odan ortadan kaldrarak, dosyay sonuçsuz bir meçhule ertelemeye çalmann admlardr. Polis memurlarnn PKK militan Uur Yakr tarafndan öldürüldüü ilk saatlerden itibaren kamera kaytlar ile sabit iken aradan geçen dört yl zarfnda bu konuda bir iddianame düzenlenmemesi; bu cinayetlerin Tahir Elçi cinayeti iddianamesine eklemlenmesi, hem polis memurlarnn Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 2. Maddesi manasnda yaama haklarnn hiçe sayldn ve hem de Tahir Elçi cinayeti soruturmasn sulandrmak için araçsallatrldn göstermektedir.

Ayn ekilde, firari PKK militannn üpheli olarak dosyaya eklenmesi ve olayn olu ekli ve tüm delillere göre, kasten (en hafif deerlendirme de bile olas kast ile) bu cinayeti ileyen polisler hakknda taksirle adam öldürmekten dava açlmas, üpheli polisleri yarglamadan aklama çabasnn bir ürünüdür.

SIRALI AMRLER CNAYETN FER FALLERDRLER

Tahir Elçi, youn bir nefret kampanyasnn ardndan hedef haline getirildikten sonra öldürülmütür. Bu cinayetin soruturmas, cinayete giden bütün bir süreci, Elçinin nasl hedef haline getirildiini; hedef haline geldii bilinmesine ramen neden o gün o sokakta, onun korunmas yerine, güvenlik tedbirlerinin adeta Tahir Elçi ve arkadalar kamuoyuna kar bir tehdit oluturuyormu gibi alndn açkla kavuturabilmelidir. Eer sokakta ate eden polis memurlar bu cinayetin asli failleri ise, o gün o sokakta usulüne göre önlem almayan, polislere öncelikleri bildirmeyen, polis kuvvetinin sevk ve idaresine, cinayetten sonra da delillerin toplanmasna ilikin ar kusurlar bulunan Diyarbakr Valisi, Emniyet Müdürü ve tüm sral amirler de bu cinayetin feri failleridir.

Ana Sayfaya Git