Tahir Elçi'ye adanan ‘Mimarlık ve Kent Sempozyumu’ başladı

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nce Tahir Elçi’nin anısına düzenlenen “Mimarlık ve Kent Sempozyumu” başladı. Açılış konuşmalarında bölgede yaşamla birlikte kentlerin de hedef alınarak tarih ve hafızanın yok edildiği ifade edldi.

Haberler 29.04.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TMMOB Mimarlar Odas Diyarbakr ubesinin kentin mimari ve kültürel mirasnn korunmas ve gelitirilmesi amacyla düzenledii Mimarlk ve Kent Sempozyumu balad. Sur ilçesindeki Dört Ayakl Minare önünde öldürülen Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin ansna Büyükehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekletirilen sempozyuma, sivil toplum örgütleri temsilcileri, mimarlar, ehir planclar katld.

Sempozyum, Mimarlar Odas Bakan Eyüp Muhcu, Mimarlar Odas Diyarbakr ubesi Ebakan erefhan Aydn, Diyarbakr Barosu Bakan Cihan Aydn ve Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Bakan Selçuk Mzraklnn açl konumalaryla balad.

TARH VE HAFIZA YOK EDLD

Mimarlar Odas ube Ebakan erefhan Aydn, Tahir Elçinin vurulmasyla herkesin yüreinden vurulduunu söyleyerek, Yaam varsa kent önemlidir. Yaam yoksa bunlar tek bana ifade etmiyor. Bölgede, kentlerde yaam ile birlikte kentler de yerle bir edildi. Yine dier kentler de krmdan nasibini ald, tarih ve hafza yok edildi. Bir bütünen bu ykmlara kar durulsayd, ykmn boyutu bu kadar büyük olmazd. Tarih tekerrür edilebilir, ancak taklit edilemez. Surda yaplan taklit villalardr dedi.

BARO BAKANI: ELçNN SURA KARI DUYARLILII YAAMINA MAL OLDU

Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn ise, Diyarbakrn dünya üzerindeki nadir kentlerden biri olmas üzerine durdu. ehrin çok kimlikli, kültürlü ve inançl demografisinin devletin tekçi politikalarndan dolay çok ciddi zarar gördüünü söyleyen Baro Bakan, Surdakilerin büyük bir ksm ikinci kez göçertilme zulmüne maruz kaldlar. Diyarbakrda yklan tescilli tarihi evlerin yerine yaplan evler kimliksiz olup, tamamen rant odakl yapld ortadadr. Tahir Elçinin Sura kar duyarll maalesef yaamna mal oldu diye konutu.

MUHCU: DOA VE KÜLTÜR DÜMANI

Mimarlar Odas Bakan Eyyüp Muhcu da konumasnda Türkiyede uzun süredir kültür ve doa düman sistematik politikalar yürütülmesine dikkat çekti. Muhcu yönlü uygulamalarn hukukun tamamen yok saylarak pervaszca yapldna ahit olduklarn söyledi.

MIZRAKLI: GEçMNZ SZ BESLER

Büyükehir Beyediye Bakan Selçuk Mzrakl ise, konumasnda birey ve toplumun yaad çevre ile olan ban önemi üzerinde durup, Topranzla ne kadar barksanz, o kadar onun için araya geçersiniz, mücadele ederseniz. Geçmiiniz sizi besler. Surda hafza krm yapld ifadelerini kulland.

TÜRKAN ELçYE PLAKET

Yaplan açl konumalarn ardndan Mimarlar Odas Bakan Eyüp Muhcu, Tahir Elçinin ei Türkan Elçiye plaket verdi.

SUR ELE ALINACAK

3 oturum eklinde yaplan ve arlkl olarak tarihi Sur ilçesinin ele alnd sempozyumda, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri kültürel peyzaj alan koruma ve planlama süreci, yiletirici ve ehircilik yaklamyla bir kentin dayankln artrmak: Nasl ve hangi koullarda, Suriçinde ykm süreci, Suriçi; ykm, yeniden ina ve toplumsal hafzann silinmesi, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri dünya miras alannn koruma deerleri ve gelecei, Korunan alanlarda yaplama ve insan haklar ihlalleri: Hak mücadelesi, Suriçinde sosyal yaamn öncesi ve bugünü, Yerinden edilme ve zorla yeniden iskan, Korunan alanlarda yaplama ve insan haklar ihlalleri: Hukuki mücadele, Tarih üreten kentlerde, bir yöntem olarak ykm ve asimilasyon uygulamalar-Diyarbakr örnei konu balklarnda sunumlar gerçekletirildi.

Ana Sayfaya Git