Tarım kredi vurgunu!

Silvan'daki Çiftlik Bank vurgunuyla sarsılan Diyarbakır'daki çiftçiler bu kez, Silvan Tarım Kredi Kooperatifindeki yolsuzluk ve usulsüzlükle, sarsıldı. 15 milyon liralık vurgun yapıldığı iddia edildi.

Haberler 13.01.2020 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve yöresindeki hayvan yetitiriciliiyle uraan çiftçileri sarsan Silvandaki çiftlik Bank vurgunundan sonra imdi de, Silvan Tarm Kredi Kooperatifindeki yolsuzluk ve usulsuzlük patlak verdi. Kooperatif yetkililerinin, çiftçilere bo kat imzalatp daha sonra adlarna fazladan gübre ve mazot ald iddia edildi. çiftçiler üzerinden yaklak 15 milyon liralk vurgun yaplrken, madur çiftçiler, yetkililere seslenerek usulsüzlüün giderilmesini istedi.

15 MLYONLUK VURGUN

Silvanda Tarm Kredi Kooperatifine kaytl 76 çiftçinin, talep edilen mazot ve gübre rakamlarndan çok daha fazlasnn çekildii iddia edildi. 76 çiftçiden 15 milyon liraya yakn haksz kazanç elde edilirken, çiftçiler kendilerine bo kat imzalatldn kaydederek usulsüzlüün giderilmesini istedi. Tarm Kredi Kooperatifi üyesi çiftçi Ömer Eraslan, kendisinin 20 ton gübre aldn, senet imzalatldn fakat kendi adna 46 ton gübre alnm ekilde ilem yapldn söyledi.

BO KAIT ÜZERNE

Eraslan, 2 ton mazot alrken, 8 ton mazot yazlm bu hakszlktr. Toplam 76 üye adna usulsüzlük yaplm yaklak 15 milyon liraya yakn. Tarm Kredi Kooperatifinin yaklak 2 bine yakn üyesi var. Gübre alnm, nakit alnm, mazot alnm, bir ton gübre alan kiiye 3 ton gübre yazlm, bin litre mazot alan kiiye 3 bin litre mazot alnm gibi gösterilmi, aslnda almayan üyelere bile alm gibi yazlm. Müfettiler geldi derdimizi anlattk ve ifadelerimizi aldlar. Kendileri de müfettilere evet dorudur biz yapmz diye ifadelerin altna imza atmalarna ramen yine madur olan bizleriz.

GÜBRE VE MAZOT

imdi de bütün dosyalarmz icraya vermiler traktörlerimize haciz konulmu, arabalarmza haciz konulmu, satamyoruz. Satsak bile borçlar ödeyemiyoruz. Bankada ve kooperatifte her hangi bir ilem yapamyoruz. Geçen sene tefecilerin eline dütük. Bu maduriyetlerden dolay ürün alamadk, gübre piyasalarda 1 lira iken tefecilerden 1,5 liraya almak zorunda kaldk. Devlet büyüklerimizden yardm bekliyoruz dedi.

Bir baka çiftçi Celal Aykut ise, kooperatif yetkililerinin kendi adna veresiye olarak 42 ton gübre yazdn savundu. Aykut, Bütün arkadalarm madurdur buna el atlmasn istiyoruz. Hepimiz icralz her hangi bir ilem yapamyoruz diye konutu.

MADURYET GDERLSN

Eski Tarm Kredi Kooperatifi Bakan ve üyesi Müfit çapan ise u anda bütün çiftçilerin madur olduunu söyledi. çapan, Benim adma olan 2,5 ton 10,5 ton yazlm, 700 kilo normal gübre almm 6 ton 700 kilo yaplm. Eski borçlarmz ödeyemiyoruz, hepimiz icralk olmuuz diye konutu.

çiftçiler, 2015 ylndan beri Silvan Tarm Kredi Kooperatifi yetkileri tarafndan bo katlara imza attrldn, kuruma güvendikleri için bunu yaptklarn kaydederek, yetkililerin seslerini duymasn istedi.

MÜFETTLERN SORUTURMASI

Silvan Tarm Kredi Kooperatif Bakan Fesih Varlk ise Kooperatifimiz ile çiftçilerimiz arasnda yaanan bu olumsuzluk Silvana büyük zarar getirir. Tarm Kredi Kooperatifi olarak biz çiftçilerimiz ile kooperatif arasnda arac konumundayz. Muhasebe bölümüne hiç bir ekilde müdahale etme gibi bir yetkimiz yok. Ben çiftçilerimizin madur olmamalar için görümeler yaptm. Müfetti raporlar dorultusunda davalar açlm, dava sonuçlarn beklemek lazm. Ben her zaman da çiftçiden yanaym. Madur olmalarn istemem eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git