Tarihi surlar, millet bahçesine kavuştu

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri arasındaki 150 dönümlük alanda oluşturulan şehrin ilk millet bahçesinin yapımında sona gelindi.

Haberler 24.08.2019 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesine giren tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri arasnda 150 dönümlük alanda oluturulan millet bahçesinin yapmnda sona gelindi.

Merkez Sur ilçesinde, çevre ve ehircilik Bakanl bata olmak üzere ilgili kurumlarn terörün izlerinin silinmesi için yürüttüü ihya ve ina çalmalar devam ediyor.

lk olarak Hazreti Süleyman Camisinin yer ald alanda uygulanan projeyle 115 dönümlük alan gecekondulardan arndrlarak çkalenin tarihi kimlii ön plana çkarld. Ardndan Ongözlü Köprünün karsnda yer alan Krklar Dann yamacndaki 33 hektar alanda uygulanan Dicle Vadisi Rekreasyon Alan Projesi ile de yeil alan oluturuldu.

Bu projelerden sonra yaklak 8 ay önce Surun eteklerinde bir süre önce 24 milyon lira kaynakla yapmna balanan kentin ilk millet bahçesi de tamamlanma aamasna geldi. Bu sayede UNESCO Dünya Miras Listesine giren Hevsel Bahçeleri ve tarihi surlarn arasnda yer alan 150 dönümde oluturulan millet bahçesiyle Diyarbakr önemli ölçüde ihtiyaç duyduu yeil alana kavutu.

Sur Kaymakam Abdullah çiftçi, AA muhabirine yapt açklamada, ilçenin çok önemli yeil ve sosyal donat alanlarna ihtiyac olduunu, skm alanda çarpk yaplama içerisinde igallerle bölgenin adete yaanlamaz hale getirildiini söyledi.

çiftçi, ihtiyaç haline gelen yeil ve sosyal donat alannn oluturulmas için çevre ve ehircilik Bakanl, Valilik, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Sur Kaymakamlnn i birliiyle youn bir çalma balatldn belirtti.

Surun eteklerinde kamulatrma yaplarak daha önce çarpk ve igallerin olduu alanda devletimiz Güneydounun ilk millet bahçesini kazandrm oldu. Millet bahçesi, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine giren Hevsel Bahçeleri ve 7 bin yllk kadim surlarn arasnda yer alyor. diyen çiftçi, yakn zamanda bahçenin hizmete sunulacan kaydetti.

- Akam saatlerinde yer bulmak neredeyse imkansz

Millet bahçesinin bir süre sonra iletmeye açlacan aktaran çiftçi, öyle konutu:

Buras çok özel bir alan. Bir taraf Hevsel Bahçeleri bir tarafnda tarihi surlar. Olabildiince yeil alann olduu Dicle Nehrinin en iyi izlendii yerlerden biri. Herkesin rahatlkla doayla buluabilecei ve piknik yapabilecei çok özel bir alana kavutuk. 6 aylk çalma sonucunda artk kabul aamasna geldi. imdiden youn bir ilgi var. Akam saatlerinde yer bulmak neredeyse imkansz. çünkü yeil alan ve doa özlemi Surda çok youndu. Terör örgütü ykarak Surun deerlerini yok etmeye çalrken devletimiz yeniden ihya ve ina etmeye çalyor.

Millet bahçesini gezen Emre Fidan, kendisinin Trabzon, einin de Batmanl olduunu, Batmanda yaadn belirterek, gezmek amacyla Diyarbakra geldiklerini söyledi.

Diyarbakra her geliinde daha da güzelletiine tank olduunu dile getiren Fidan, Yaplan parklar, restorasyon çalmalar çok güzel olmu. Millet bahçesini de herkesin görmesini tavsiye ederim. Gerçekten çok güzel olmu. diye konutu.

Yakup Ayak da daha önce kötü bir halde bulunan alann millet bahçesinin yaplmasyla çok güzel bir hale dönütüünü söyledi.

Ana Sayfaya Git