Tarihin eskitemediği köprü: Malabadi..

Artuklu Beyliği tarafından yapılan 871 yıllık Malabadi Köprüsü zamana meydan okuyor

Haberler 30.07.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann en büyük ta kemer köprüsü olma özelliine sahip Malabadi, görenleri kendisine hayran brakyor

7 metre genilii ve 150 metre uzunluu bulunan köprü, kendini Silvan turizmine adayan Abdulsamet Islanmaz tarafndan 4 dilde turistlere tantlyor

Diyarbakrn Silvan ilçesinde 871 yldr tüm ihtiam ile ayakta duran Malabadi Köprüsü, tarihe meydan okuyor. Dünyann en büyük ta kemer aralna sahip köprüsü olan Malabadi, görenleri kendisine hayran brakyor.

Yaklak 9 asr önce, Artuklu Beylii tarafndan yaplan Malabadi Köprüsü Diyarbakrn Silvan ilçe snrlar içerisinde yer alyor. 7 metre en ve 150 metre uzunluuna sahip Malabadi Köprüsünün yükseklii, 19 metreyi buluyor. Yapm ile ilgili kesin bilgilerin bulunmad Malabadi Köprüsü, kemerinin genilii bakmndan dünyann esiz eserleri arasnda yer alyor. Yllar içerisindeki ypranmalar nedeni ile Silvan Belediyesi tarafndan 1989 ylnda restoresi yaplan Malabadi Köprüsünde, bölgeden geçen kervanlarn konaklayabilecei bölümler de bulunuyor. Odalar yüksek tavanl ve tula örtülü olurken, 5 gözlü köprü üç bölümden oluup iki eimle yola balanyor.

Turistlere 4 dilde Malabadiyi tantyor

smini Malabadi Köprüsünden alan Malabadi köyünde yaayan Abdulsamet Islanmaz, yaklak 20 yldr köprünün gönüllü tantmn yapyor. Yaklak 20 yldr kendini Malabadi turizmine adayan Islanmaz, önce kendi imkanlar ile ngilizceyi örendi. Bir süre sonra bölgeye Rus turistlerin de geldiini gören Islanmaz, kendini ve köprüyü tantacak kadar da Rusça örenip, Malabadi Köprüsünün tarihini turistlere aktaryor. Malabadi adna yazlan arky da bu dillere çeviren Islanmaz, turistlere arky okuyarak güzel vakit geçirmelerini salyor. 20 yldr hiçbir karlk beklemeden gönüllü turizm elçilii yapan Islanmaz, bölgenin daha fazla tantlarak turizm potansiyelinin arttrlmasn istiyor.

Fatma suya düüp bouluyor, köprü sonra yaplyor

Köprünün tarihi ve yapt çalmalarla ilgili hlas Haber Ajans (HA) muhabirine açklamalarda bulunan Islanmaz, köprünün Fatma ile Badinin ak ile baladn, Fatmann ayann kayp suya dütükten sonra boulmas ile dönemin padiah tarafndan yaptrldn söyledi. 1 buçuk metre kemeri bulunan Malabadi Köprüsünün 150 metre uzunlukta olduunu belirten Islanmaz, köprünün 7 metre geniliinde olduunu ve bünyesinde 40 kiiyi barndracak iki odann da köprüde ina edildiini kaydetti. 871 yllk Malabadi Köprüsünün dünyann en büyük ta kemerli köprüsü olduuna dikkat çeken Islanmaz, bölgenin ayn zamanda uluslararas pekyolu olduunu dile getirdi. Suyun yükseklii, baraj kapaklarnn açlp kapanmas ile deitiini bildiren Islanmaz, bu çada bile böylesi bir köprünün yaplmasnn zor olduunu vurgulad.

Dünyann dier ucundaki turistler geliyor

Malabadi Köprüsünü gelmeye gelen turistlere 4 dilde tantm yaptn kaydeden Islanmaz, unlar söyledi:

Buray gelen turistlere 4 dilde anlatyoruz. Türkçe, Kürtçe, ngilizce ve Rusça. Turistler dünyann bir ucundan Malabadiye geliyor. Tabi bizde burann tantmn yapyoruz, gelen misafirleri karlyoruz. Malabadi tarihini, kültürünü ne varsa anlatmaya çalyoruz. Biz burann tarihini gündeme getiriyoruz. Turistler Malabadi Köprüsüne baktklar zaman, bu çada bile böylesi bir eserin yaplmasnn zor olduunu söylüyor. Bizim yetkililere bir çarmz var, köprüye bakan, buraya hizmet eden kimse yok. Burann bakmlarnn yaptrlmasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git