Tarihin gerçekliği yoluna adanmış bir ömür

Tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu, "Yunan Mezalimi - Türk’ün Siyah Kitabı", "Filistin Dramı'nın Düşündürdükleri", "İslam Dünya Görüşü" ve "Tarihten Günümüze Ermeni Meselesi ve Zulümler" gibi birçok eser kaleme aldı.

Haberler 07.05.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doup büyüdüü mahallesinde Kadir Paa olarak anlan, heyecanl yapsyla bilinen ve çocuk yalarnda sürekli kitap okuyan Msrolunun hayat, 1947de ortaokula kaydolduunda örendii, Necip Fazl Ksakürekin Büyük Dou dergisiyle önemli bir dönüm noktasna geldi.

Msrolu, Trabzon Lisesi ve Trabzon Öretmen Okulundan arkadalar vastasyla Sebilürread ve Serdengeçti dergileriyle tanrken, lise yllarnda Mehmed Akif ve Kazm Karabekir gibi birçok isim için anma etkinlikleri gerçekletirdi.

Bu dönemde dört milliyetçi kuruluun birlemesiyle oluan Türk Milliyetçiler Derneinin Akçaabat ubesini kuran Msrolu, 1953te kapatlncaya kadar dernein bakanln yapt.

Yayn dünyasna kendi adyla 1948de girdi

Msrolu, ayn yl stanbulun Fethinin 500. yldönümü dolaysyla yaplan kompozisyon yarmasn kazanrken, Giresunda veremedii bir dersin olgunluk imtihann, 1954te Erzurumda vererek liseden mezun oldu.

Hemen ardndan stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydn yaptran ve annesinin biriktirdii parayla stanbula yerleen Msrolu, bir yandan çalt bir yandan üniversite eitimine devam etti.

Kadir Msrolu, fakülte yllarndan itibaren yaynclk yapmay ve konferanslar vermeyi hzlandrarak hukukçuluktan çok tarihçilie yönelirken, daha önce müstear isimle yazlar yaymlasa da yayn dünyasna kendi adyla 1948de, Yeni Polathane gazetesinde çkan bir iiriyle girdi.

Üniversite örencilii srasnda, aralarnda Vefa, Seyhan, Karadeniz ve Yldz yurtlarnn bulunduu yedi örenci yurdu açan Msrolunun, Aynur Aydnaslan ile 1961de yapt evliliinden srasyla Abdullah Sünusi, Fatma Mehlika ve Mehmed Selman isimli üç çocuu oldu.

Hakknda birçok dava açld

Kadir Msrolu 1964te Sebil Yaynevini kurdu ve basl ilk kitab Lozan Zafer mi, Hezimet mi?, bu yaynevinin ilk kitab oldu. Kitabn 1970te baslan geniletilmi ikinci basks, açlan davalar nedeniyle toplatld.

Msroluna, 1970in ocak aynda Milli Türk Talebe Birliinin stanbuldaki genel merkezinde verdii konferans nedeniyle Eskiehir Örfi dare Mahkemesince 7 yl hapis, 5 yl amme haklarndan men ve 20 ay sürgün cezas verildi. Msrolunun ald cezann infaz Eskiehir Sivil Cezaevinde balayp stanbul Samalclar Cezaevi, Bakrköy Akl Hastahanesi Adli Servis ve Cerrahpaa Hastahanesi Psikiyatri Klinii aamalarnn ardndan 1974ün mays aynda çkarlan genel afla sona erdi.

Haftalk Sebil dergisini 1976nn bandan itibaren çkarmaya balayan ve bu dergideki yazlarndan dolay 163. madde kapsamnda hakknda çok sayda dava açlan Msrolu, 1977 genel seçimlerinde MSPden Trabzon milletvekili aday olduysa da kazanamad.

Ertesi yl ayn partiden MSP Genel dare Kuruluna seçilen Msrolu, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasnda bütün Genel dare Kurulu hakknda tutuklama karar verilmesi üzerine, 30dan fazla ar cezalk davay ardnda brakarak yurt dna çkmak zorunda kald ve Almanyann Frankfurt ehrine yerleti.

Msrolu, Almanya tarafndan ei ve çocuklarna oturma izni verilmemesi üzerine ngilterede yaamaya balad. Türkiyede düünce hürriyeti kstlanan Msrolu, 12 Eylül darbecilerinin cezaevlerinde yapt ikenceler ve idamlar ile üpheli ölümler sebebiyle yurda dönmeyince Türkiye Cumhuriyeti vatandalndan çkarld.

Gurbette 11 yl

Bunun üzerine ngiltereye giden tarihçi yazar, 1 buçuk yl zor günler geçirdii Londradan, geçimini salayacak bir i bulmak için Almanyaya döndü.

Msrolu, 11 yllk gurbet hayatn daha sonra Gurbet çinde Gurbet kitabnda anlatt.

Msrolu, 1991de 163. madde TCKdan çkarlnca Türkiyeye dönü yaparak yaz ve yayn çalmalarn sürdürdü ama yurda dönüünün birinci ayndan itibaren yeni davalarla mücadele etmeye devam etti.

Yakn dönem tarihine ilikin çalmalaryla bilinen ve hakknda yaplan çarptmalar nedeniyle zor dönemler geçiren Kadir Msrolu, dün akam vakitlerinde, tedavi gördüü hastanede çoklu organ yetmezlii nedeniyle vefat etti.

Baz eserleri

Amerikada Zenci Müslümanlk Hareketi, Aklar Ölmez!, Barbaros Hayreddin Paa, Doru Türkçe Rehberi yahud Bin Uydurma Kelimeyi Boykot, Bir Mazlum Padiah: Sultan Abdülaziz, Bir Mazlum Padiah: Sultan Abdülhamid, Bir Mazlum Padiah: Sultan Vahideddin, Cem Sultann Papaan, Cemre (iirler), Düzmece Mustafa, Filistin Dramnn Düündürdükleri, Geçmi Günü Elerken, Hayat Felsefesi Yahud Yaamak Sanat, Hicret: Aziz Vatandan Ayrln Hikayesi, slam Dünya Görüü, slam Yazsna Dair, slamc Gençliin El Kitab, thafl Fkralar, Kavuklu htilalci: eyh Bedreddin, Krk Klç, Macar htilali, Makbul ve Maktul brahim Paa, Malkoçolu Kardeler, Mimar Koca Sinan, Moskof Mezalimi, Muhtasar slam Tarihi, Musul Meselesi ve Irak Türkleri, Osmanoullarnn Dram - 50 Gurbet Yl, Perili Kök (Masal), Piri Reis, Tarihten Günümüze Ermeni Meselesi ve Zulümler, Tarihten Günümüze Tahrif Hareketleri, Uzunca Sevindik, Üç Hilafetçi ahsiyet, Üstad Necip Fazla Dair, Yunan Mezalimi - Türkün Siyah Kitab, Krk Bir Görgü ahidinden Naklen Benden Tarihe Haberler

Ana Sayfaya Git