TEİD: Yolsuzluğun tüm dünyaya maliyeti 2.6 trilyon dolar

Etik ve İtibar Derneği (TEİD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ertuğrul Onur, tüm dünyada yolsuzluğun maliyetinin yıllık 2.6 trilyon dolar olarak tahmin edildiğini, bu rakamın Küresel Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) yüzde yüzde 5’i olduğunu vurgulayarak, yolsuzluğun, dünya genelinde iş yapma maliyetini yüzde 10 arttırdığına dikkat çekti.

Haberler 28.03.2019 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Etik ve tibar Dernei TED 7. Olaan Genel Kurul Toplants, Yönetim Kurulu ve üyelerinin katlmyla TOFA Türk Otomobil Fabrikalar A.. Genel Müdürlük binasnda gerçekletirildi. Genel kurul akabinde yaplan yönetim kurulu toplantsnda Etik ve tibar Derneinin 7. Dönem Yönetim Kurulu Bakan Avukat Erturul Onur oldu.

Avukat Erturul Onur, 2010 ylndan bu yana i etii ilke ve politikalarnn anlalmas, benimsenmesi ve irketlerin yazl kültürünün temel ta haline gelmesi için klavuzluk etmek misyonuyla faaliyet gösteren Etik ve tibar Derneinin 2019 yl itibari ile 140dan fazla kurumsal üyeye ulatn belirtti.

Onur, TEDin, gerek ulusal gerekse uluslararas ticaretin vazgeçilmez art haline gelen i etii alanndaki en güncel veri ve bilgileri, uluslararas iliki ve balar ülkemize getirmeyi ve üyeleri arasnda paylam toplantlar düzenleyerek iyi örneklerin uygulamasnn arttrlmasn amaçladklarn sözlerine ekledi.

TED olarak etik d davranlar hakknda bütün kurumlarn, hatta toplumun daha ayrntl olarak düünmesini amaçladklarn belirten Avukat Erturul Onur, Farkndaln artmas ile gerek özel sektör, gerek toplumun dier kesimlerinin etik ilke ve deerlere sahip çkacan biliyoruz. Etik ilkeleri bir sistem dahilinde destekler ve korursak, gelecek nesillere daha yaanr bir dünya brakma ansmz olduunu düünüyoruz dedi.

Onur, Faaliyet Raporunda, Dünya ve Türkiyedeki gelimelere ilikin deerlendirmelerde bulunarak, Dünya Ekonomik Forumu tarafndan yaplan aratrmaya göre tüm dünyada yolsuzluun maliyetinin yllk 2.6 trilyon dolar olarak tahmin edildiini, bu rakamn Küresel Gayri Safi Milli Haslann (GSMH) yüzde yüzde 5i olduunu ve yolsuzluun dünya genelinde i yapma maliyetini yüzde 10 arttrdn belirtti ve ekledi:

Sadece en fazla kar etme hedefinin, özel sektörün tek amac olduu i yönetimi sistemi artk tarihe kart. Aratrmalar, tüketicilerin yüzde 50sinin, irketlerin ürün ve hizmetlerini seçerken etik davran ve faaliyetlerine özel olarak dikkat gösterdiklerini ve bu yönde tercihlerini deitirdiklerini ortaya koyuyor.

Bu veriler, artk irketlerin bir süredir toplum ve tüketicileri tarafndan etik davranmaya itildiini gösteriyor.

te tam da bu dorultuda Etik ve tibar Derneinin (TED) çalmalar daha da anlaml bir hale geliyor.

2010 ylnda 11 öncü irket tarafndan kurulan Etik ve tibar Dernei, 2019 ylna geldiinde 140dan fazla kurumsal üyeye ulaarak, etik ilke ve deerlerin irketlerin tüm idari ve ticari fonksiyonlar tarafndan benimsenmesi, bir i yapma biçimi haline getirilmesi için çalmalarn sürdürüyor.

Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs Emre çolak, Yönetim Kurulu Sekreteri dil Gürdil, Sayman Mente Albayrak (AG Anadolu Grubu Holding A..) oldu. TED Yönetim Kurulu Üyeleri ise Ahu Gün Akkal Eki (Allianz Sigorta A..), Ali Murat Vural (Bersay letiim Danmanl A..), Asm Barln (Solmaz Gümrük Müavirlii A..), Güray Karacar, K.Altu Özgün, M.Fevzi Toksoy (Actecon Danmanlk A..), M.Fikret Sebilciolu (Cerebra Bamsz Denetim SMMM A..), Okan Demirkan (Kolcuolu Demirkan Koçakl Hukuk Bürosu), Tayfun Zaman (Reanda Turkey) üstlendi.

Ana Sayfaya Git