Telsiz kestirme!

Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğine 4 yıl önce PKK'lı teröristlerce düzenlenen, 5'i polis memuru 8 kişinin şehit olduğu saldırıya ilişkin sanıklar Faysal Ç'nin 9 kez müebbet ve 369 yıl 7 ay, Mehmet S'nin 7 yıl 6 ay ve Naşit K'nin de 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı

Haberler 08.07.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 4 yl önce Bölge Trafik Denetleme stasyon Amirliine PKKl teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen, 5i polis memuru 8 kiinin ehit olduu, 46 kiinin yaraland saldrya ilikin davada tutuklu yarglanan sank Faysal çnin 9 kez müebbet ve 369 yl 7 ay, Mehmet Snin 7 yl 6 ay ve Nait Knin de 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrlmasna ilikin gerekçeli karar açkland.

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesince 6 Martta görülen karar durumasnda Faysal ç. ile Mehmet S. ve Nait K. hakknda hükmedilen hapis cezasna ilikin 168 sayfa olarak hazrlanan kararda, terör örgütü PKK/KCK hakknda detayl bilgiye, sank hakkndaki iddialara, tank, madur ifadeleri ve sank savunmalarna yer verildi.

Genel tespitler bölümünde terör örgütü PKKnn yapt saldrya ilikin Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Bomba mha ve nceleme ube Müdürlüünce hazrlanan raporun da yer ald kararda, bombal eylemin kamyon ile yapldnn tespit edildii, patlama nedeniyle nizamiye giriinde 8,5 metre derinliinde çukur olutuu, olaydan sonra dalan parçalardan aracn motor asi numarasnn bulunduu ve aracn çalnt olduunun belirlendii kaydedildi.

Raporda, unlar yer ald:

Kamyonun, bombann nakliyesi, parça tesiri ve kamuflaj, d kap olarak kullanld, kablo parçasnn akn tayc olarak, ana patlayc madde olarak RDX, TNT içeren patlayc madde karm kullanlarak hazrlanan ve olay yerinde patlatlan, bir parça ve basnç etkili el yaps bomba olduu tespit edilmitir. Bu itibarla, söz konu patlam bir el yaps bombann canllar üzerinde öldürücü ve yaralayc, canszlar üzerinde yakc, ykc ve tahrip edici özelliklere sahip olduu anlalmtr.

- SANIK SALDIRIDA AKTF ROL ALMI

Saldrya ilikin teröristlerin kendi aralarnda yapt telsiz kestirmesine de yer verilen kararda, bombal eylemin sözde Botan sahasnda faaliyet gösteren örgüt mensuplarnca gerçekletirildii deerlendirildi.

Kararda, sank Faysal çnin PKK/KCKnn örgüt hiyerarisine dahil olup, bölücü örgütle örgütsel amaç ve eylem birlii içinde hareket ettii bildirildi.

Sann terör örgütü PKKya üye olduu vurgulanan kararda, unlar kaydedildi:

Saldrda Faysal ç, evger kod ve dier örgüt mensuplaryla aktif olarak rol ald, araç temin ettii, saldr neticesinde çok sayda polis memuru ile sivil vatandan öldüü ve yaraland, kamu ve sivil mallarnn zarar gördüü, sann bu eylemleri gerçekletirdii hususunda her türlü üpheden uzak vicdani kanaat mahkememizde hasl olmutur. Sann eylemlerinin vehamet arz ettii ve TCK 302. maddesinde düzenlenen devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma suçunu oluturduu anlalmtr.

Kararda 5i polis 8 kiinin ehit olduu anmsatlarak, Faysal çnin eyleminin her bir madura kar ayr ayr tasarlayarak bombalamak suretiyle kasten öldürmeye teebbüs suçunu oluturduu ifade edildi.

Sann patlayclar yaparak üzerinde bulundurduu ve örgüt adna güvenlik güçlerine saldr eyleminde kulland anlatlan kararda, patlamann iddetine bal meydana gelen ar hasar dikkate alndnda Faysal çnin kasta dayal kusurunun arl ve meydana gelen zarar göz önüne alnarak verilen hapis cezalarnda takdiren alt snrdan uzaklald belirtildi.

Sank Mehmet S. ve Nait K. hakknda ise kararda, Terör örgütü hiyerarisine dahil olup, bölücü örgütle örgütsel amaç ve eylem birlii içinde hareket etmilerdir. Örgüt amac dorultusunda süreklilik, çeitlilik ve younluk gösteren faaliyetlerde bulunduklar, bu nedenle sanklarn silahl terör örgütü üyesi olma suçundan cezalandrlmasna karar verilmitir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Karar durumasnda, tutuklu sank Faysal ç. devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozma, kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle kasten öldürme ve tasarlayarak kasten öldürmek suçlarndan 9 kez müebbet hapis cezasna çarptrlmt.

Mahkeme, 46 kiiye yönelik kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teebbüs, kamu malna zarar vermek, mala zarar vermek ve tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçlarndan da Faysal çye 369 yl 7 ay hapis cezas verilmesini karara balamt.

Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklu Mehmet Sye 7 yl 6 ay, tutuksuz yarglanan Nait Kye ise 6 yl 3 ay hapis cezas verilmesi kararlatrlmt. Mehmet Snin tahliyesi, tutuksuz sanklar Cemil A, Aziz Y. ve Sezer çnin de isnat edilen suçlardan beraatine hükmedilmiti.

- OLAY

Diyarbakr-Batman karayolunun Bismil ilçesi yol ayrmnda bulunan ehit Emniyet Amiri Murat Uçar Bölge Trafik Denetleme stasyonuna PKKl teröristlerce bomba yüklü kamyonla 15 Austos 2016da düzenlenen saldrda polis memurlar Siraç Balpetek (32), Yakup Klnç (26), Salih Zengin (45), Nazif Kaplan (29) ve Ahmet Gülbahar (34) ile 5 yandaki olu Hüseyin Utku Gülbahar, akaryakt istasyonunda çalan Mehmet Sar ve emniyette aç olarak çalan Mehmet Klç (31) ehit olmu, 46 kii yaralanmt.

Ana Sayfaya Git