Tepegöz ilk sınavdan başarıyla geçti

Tepegöz ilk sınavdan başarıyla geçti-A+Kabloyla bağlı olduğu araç üzerinden 100 metre yükseklikten gece-gündüz toz ve sis engeline takılmaksızın görüntü aktarabilen Tepegöz, sahadaki ilk sınavdan başarıyla geçti.

Haberler 03.06.2018 - 12:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye savunma sanayisinin önde gelen firmalarnn yeteneklerinin birletirilmesiyle ortaya çkan Tepegöz, güvenlik güçlerine tehditlerin tespitinde yeni olanaklar sunacak. Efes-2018 Birleik Müterek Fiili Atl Tatbikatnda (EFES-2018) 50 saat uçu gerçekletiren Tepegöz, sahada yeteneklerini sergiledi.

Savunma sanayisine yönelik çözümler gelitiren ASELSAN, BTES, Altnay, Lapis ve Otonom Teknolojinin i birliiyle Kablolu çok Rotorlu nsansz Hava Arac Sistemi gelitirildi.

Tepegöz ad verilen sistem, geçen ylki 13üncü Uluslararas Savunma Sanayii Fuarnda Nurol Makinann Ejder Kunter Zrhl Personel Tayc Arac ile tantld. Sistem geçen sürede çeitli açlardan gelitirildi.

TEPEGÖZ LK SINAVI GEçT

Tepegöz, zrhl muharebe araçlar, zrhl personel tayclar, toplumsal olaylara müdahale araçlar, ana muharebe tanklar gibi güvenlik güçleri tarafndan kullanlan araçlara entegre edilebilen bir multikopter sistemi olarak görev yapyor. Sistem, üzerinde bulundurduu gündüz kameras ve termal kamera vastasyla gece-gündüz toz ve sis engeline taklmakszn görüntü aktarabiliyor.

Tepegöz, yer istasyonu, kablo kontrol modülü, kablo üzeri enerji modülü, kablo üzeri haberleme modülü, hava arac kontrol istasyonu ve kamera sistemi kontrol istasyonundan oluuyor.

Robotik kapakl yer kalk istasyonundan havalanan multikopter, kablolu olarak uçu gerçekletiriyor. Multikopterle yer istasyonu arasnda haberleme linki ve enerji alverii gerçeklemesini salayan bu kablo sayesinde multikopter elektronik kartrmalardan etkilenmiyor.

Enerjiyi kablodan ald için kullancnn arzu ettii süre kadar uçu yapabilen Tepegöz, 100 metreye kadar irtifaya çkabiliyor, yatayda ve dikeyde de bu ölçülerde hareket edebiliyor.

Görüntü ileme algoritmalaryla hareketli unsurlarn etiketlenmesi ve operatöre görsel destek salanmas görevlerini yerine getirebilen sistem, yine görüntü ileme algoritmalar sayesinde görüntü üzerinde herhangi bir unsura kilitlenip otonom takip gerçekletirebiliyor.

TATBKATTA SAHAYA çIKTI

Tepegöz, EFES-2018 Tatbikat kapsamnda sahaya çkarak yeteneklerini sergiledi.

Tatbikatta, 2 adet Tepegöz sistemi, Turuncu 2 ve Turuncu 3 olarak nitelendirilen çkarma noktalarnda görev icra etti. Sistem, 6 kiilik Tepegöz ekibi tarafndan komuta edildi.

çkarma faaliyetleri bata olmak üzere görü alan dahilindeki tüm faaliyetleri gece ve gündüz görüntüleyen sistem, komuta kontrol merkezindeki operatör tarafndan uzaktan kontrol edildi.

Tatbikat boyunca yaklak 50 saat havada kalan sistem, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) personeli tarafndan sahada canl olarak incelendi ve geri bildirimler sonucu Tepegöz ekibi tatbikat sürerken ürün üzerinde istenen gelitirmeleri gerçekletirdi.

Ana Sayfaya Git