Termik santral isyanı

Silopi’de, çok sayıda insanın çeşitli hastalıklara yakalanmasına ve doğada ciddi bir tahribata neden olduğu belirtilen termik santrale karşı kitlesel açıklama yapıldı. Açıklamada, yaşam alanını yok eden santrale karşı “birlikte mücadele” mesajı verildi.

Haberler 19.07.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Silopi ilçesine bal Görümlü (Bspin) ve çalkan (Gite) beldeleri arasnda kurulu bulunan ve çevresindeki tüm canllar için ciddi tehdit oluturan Silopi Termik Santraline kar ilçede kitlesel basn açklamas yapld. Sanat Sokanda yaplan açklamaya, HDP rnak milletvekilleri Nuran mir ve Hüseyin Kaçmaz, Belediye ebakanlar Süleyman avluk ve Adalet Fidan, HDPnin tüm il ve ilçe örgütü temsilcileri ile yüzlerce kii katld.

Baz yurttalarn beyaz maskeler takt açklamada, sk sk Direne direne kazanacaz ve Termik santral istemiyoruz sloganlar atld. Açklamada, termik santrallerin zararlarna ilikin mesajlar içeren çok sayda dövizin yan sra üzerinde Termik santrale hayr, ölüm bacalarna hayr yazl pankart açld.

3 YILDA 511 ÖLÜM

Yapt konumada rnakn doasnn 35 yldr tahrip edildiini ifade eden HDP lçe Ebakan Fatma Gündüz, son 3 yl içerisinde termik santralinin yaratt hastalklardan ötürü il genelinde 511 ölümün gerçekletiini ve 11 bin kiinin engelli olduunu dile getirdi. Santralden çkan zehirli gazlardan kaynakl çeitli kalp hastalklarnda ciddi artlar gözlemlendiini belirten Gündüz, bu gazlarn ayn zamanda aaçlarn kurumasna, hayvancln ve arcln olumsuz etkilenmesine neden olduunu ifade etti.

YAAMIMIZ YOK OLMAKTA

Gündüz, santralden kaynakl tarm alanlarndan alnan verimin son zamanlarda gittikçe azaldn da söyledi. Gündüz, Yaammz giderek yok olmaktadr. Tarmn yaplamad bir yörede beslenme giderek bozulacak, yoksulluk derinleecektir. Doamz talan etmek isteyenlere artk izin vermeyeceiz. Salkl yaamak istiyoruz. Tüm canllar adna, birlikte yaadmz halklar adna; termik santralleri, HESleri, damz delik deik eden kömür ve ta ocaklar iletmelerini, ksaca enerji ve maden irketlerini istemiyoruz dedi.

HDPL KAçMAZ: OMUZ OMUZA VERMELYZ

HDPli vekil Hüseyin Kaçmaz ise, kentte neredeyse her gün bir yurttalarn kanserden dolay yaamn yitirdiini kaydetti.

Santralden çkan gaz içine çeken kim olursa olsun kanser olma riski bulunduunu söyleyen Kaçmaz, Bunlarn hesabn sorana kadar mücadele edeceiz. Bu siyasi bir konu deil. Kim olursa olsun buna kar durann yannda oluruz. Halkmz toprana sahip çkmal. Termik santrali kapatmak için omuz omuza vermeliyiz çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git