Terör değerlerin ortak düşmanıdır

BAŞBAKAN Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, terörün 14 tarihi esere zarar verdiğini belirterek, "Terör sadece insana, belli bir düşünceye, İslam'a değil, insanlığın ortak değeri olan her şeye karşı büyük bir düşmanlık göstermektedir" dedi.

Haberler 09.11.2017 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dün sabah saatlerinde Diyarbakra bir dizi temaslarda bulunmak üzere gelen Babakan Yardmcs Hakan çavuolu, ilk olarak l Valisi Hasan Basri Güzelolunu makamnda ziyaret etti.

AK Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu, l Bakan Muhammed Dara Akarn elik ettii Babakan yardmcs çavuolu, burada gazetecilerin sorularn yantlad. Gündeme dair sorulara cevap veren Babakan Yardmcs çavuolu, Diyarbakrn son 30 yldr hiç hak etmedii bir ekilde terörle anlr hale geldiini söyledi.

DYARBAKIR HAK ETMED YERDEDR

çavuolu, Ksa bir dönem önce, sadece insanla deil, ayn zamanda tarihi, kültürel ve vakf kültür varlklarna da giriilen ve terör nedeniyle maruz braklan o ykm ortadan kaldrmak için, gerçekletirmekte olduumuz restorasyon projelerimizi, devam eden projelerimizi tekrar masaya yatracaz. Diyarbakr en ksa sürede medeniyet beii olarak turizme tekrardan bir cazibe merkezi yapmak için Vakflar Genel Müdürlüü olarak üzerimize nelerin dütüünün planlamasn yaparak, çalmalarmz devam ettireceiz. Diyarbakr hiç hak etmedii bir ekilde, son 30 yldr terörle anlr oldu. Burada maalesef ykm oldu, insanlar öldürüldü. Genç, çocuk, yal, kadn, erkek demeksizin maalesef birçok canmz yitirdik. Ama her ne olursa olsun bizler insan yaatmann, birliin ve beraberliin, yaatma medeniyetinin öncelendii bir yerde, Diyarbakrda bu defa yeni bir vizyonla vakflar adna ortaya çkacaz diye konutu.

5 MLYON TURST HEDEF çN ÜZERMZE DÜEN YAPACAIZ

çavuolu, Surda terör örgütünün 14 tarihi esere zarar verdiini belirterek unlar söyledi:

Bunun 12si Vakflar Genel Müdürlüümüze ait eserlerdir. Terör sadece insana, belli bir düünceye, sadece slama deil, insanln ortak deeri olan her eye kar büyük bir dümanlk göstermektedir. Nitekim bugün restore ettiimiz eserler arasnda yine terör tarafndan harabe haline getirilmi Ermeni Protestan Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi de var. Bunlarn da restorasyonunu gerçekletiriyoruz.

Diyarbakrn tekrar cazibe merkezi olmas, kente 5 milyon turistin gelmesi için üzerlerine düeni gerçekletirmeye devam edeceklerini söyleyen Babakan Yardmcs çavuolu, konumasn öyle sürdürdü:

BR NSANI ÖLDÜRMEK, BÜTÜN NSANLII ÖLDÜRMEKTR

Bizim ecdadmz tatan bir medeniyet örmütür. Sadece insanlara deil, bilumum canllara bir hizmet etme gayesiyle vakflar oluturmutur. Bizim medeniyetimiz, Diyarbakrdaki, Türkiyedeki ve bütün bölgemizdeki medeniyeti yaatma üzerine kurulmu bir medeniyettir. Birlik ve beraberlik üzerine kurulmu bir medeniyettir. Bir insan öldürmenin bütün bir insanl öldürmek olduu, bir insan yaatmann bütün bir insanl yaatmak olduu tasavvurundan hareketle bir medeniyet tasavvuru ortaya koyuyoruz. Güzel iler olacak. Diyarbakrmz genileyecek, geliecek, kalknacak, insanmz selametle, bar, huzur içerisinde Diyarbakrn kendi kodlarna yakacak bir tarzda, burada hayatn idame ettirecek. Terörle etkili bir mücadelemiz var. Bunu sürdürmeye devam edeceiz. Önümüzdeki süreç bölgemiz için de Diyarbakr için de çok güzel ilerin gerçekletirilecei bir süreç olacaktr.

VAKIFLARIN DYARBAKIRDAK FAALYETLER

Vali Hasan Basri Güzelolu ise Diyarbakrn sahip olduu kültürel varlklarn, vakf eserlerinin ve Vakflar Genel Müdürlüü üzerinden gerçekletirilen restorasyon projelerinin kent için özel bir deer olduunu belirtti. Güzelolu, Hem ibadet hem eitim hem de kültür anlamnda çok güzel katklar sunacak. Diyarbakrdaki huzur ortamnn, birlik ve beraberliin, devam eden hükümetimizin ve yerel yönetimlerimizin gayret ve çalmalarnn tek bir amac var: nsanmza hizmet etmektir dedi.

BURSAMIZIN BAI SA OLSUN

Babakan Yardmcs Hakan çavuolu ve beraberindekiler daha sonra Surdaki Tarihi Ulu Camiiye gicerek burada öle namazn kld. Cami çknda gazetecilerin sorularn yantlayan Babakan Yardmcs çavuolu, Bursann Gürsu ilçesinde bir tekstil fabrikasndaki buhar kazannda meydana gelen patlamayla ilgili de konutu. çavuolu, u ana kadar maalesef 5 ölü, 14 civarnda yaralmz var. Anbean takip ediyoruz. Sayn Valimiz ve ilimizin yetkilileri olay mahallinde gerekenleri yapyorlar. Gerekli incelemeleri balattk, takipteyiz. çok iddetli bir patlama. Buhar kazannda, çevre fabrikalarda ve orada bulunan araçlarda da zarar verebilecek mahiyette bir patlama. Hayatn kaybeden vatandalarmza Allahtan rahmet diliyor, ailelerine sabr niyaz ediyorum. Bursamzn ve dier içilerimizin ba sa olsun dedi.

DYARBAKIRLILARA TEEKKÜR ETT

çavuolu, buradaki konumasnda, Diyarbakrllara da teekkür ederek unlar söyledi: Son zamanlarda devletimizin hükümetimizin kararl tutumu çerçevesinde sürdürmü olduumuz terörle mücadele konsepti, gerçekten çok etkili oldu. Ben Diyarbakr insanmza bu süreçte vermi olduklar destek için çok teekkür ediyorum. Biz yaatan tarafz, bize göre bizim siyasi anlaymz ve felsefemize göre, biz bir insan yaatmann bütün bir insanl yaatmak olduunu düünüyoruz. Bir insan öldürmenin de bütün bir insanl öldürmek olduunu düünüyoruz. Onun için yaatmann taraf olarak, birliin ve beraberliin taraf olarak öldürmenin, canice katletmenin, tarihi ve kültürel eserlere kastetmenin yannda yer alan ve burada bu eylemleri gerçekletirenlere kar mutlaka halkmzla beraber kazançl olacaz. Bizim yolumuz, hakkn, hakikatin, birliin ve beraberliin yolu.

Babakan Yardmcs çavuolu ve beraberindekiler, Sur ilçesi Gazi Caddesinde esnaf ziyaret ederek, sorunlarn dinledi. Esnaftan cevizli sucuk ve Osmanl tespihleri hakknda bilgi alan çavuolu, basn mensuplarna cevizli sucuk ikram etti.

Esnafla sohbet eden çavuolu, kenti inanç turizmi ve cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.

çavuolu daha sonra çkaleyi ve müzeyi gezerek, tarihi eserler hakknda bilgi ald. 27 ehit sahabenin metfun olduu Hazreti Süleyman Camisini de ziyaret eden çavuolu, dua etti.

Babakan Yardmcs çavuolu, Sur ilçesinde terör saldrlarnda zarar gören ve restorasyon çalmalar devam eden Fatihpaa Camisi (Kurunlu Camisi) ve Protestan Kilisesinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi ald.

TERÖR, HRSTYAN VATANDALARIMIZIN MABETLERN YAKIP, YIKTI

Babakan Yardmcs Hakan çavuolu, Diyarbakrdaki temaslar kapsamnda Vakflar Genel Müdürlüüne bal bölge müdürlüklerinin deerlendirme toplantsna katld. Vali Hasan Basri Güzelolu, Büyükehir Belediye Bakan Vekili Cumali Atilla, Mardin- Diyarbakr Metropoliti Saliba Özmen ile Diyarbakr Kilisesi Ruhani Lideri Yusuf Akbulutun da katld toplantda konuan Babakan Yardmcs çavuolu, teröristlerin sadece slam eserlerini deil, Hristiyanlarn mabetlerini de yktn ifade ederek, yklan Katolik ve Protestan kilislerinin restorasyon ve ihya çalmalarnn bitme aamasnda olduunu söyledi.

Vakflar Genel Müdürlüünün sadece slam lemi için deil, Hristiyan lemi için de çalma yürüttüünü belirten çavuolu, öyle konutu:

nsanlktan nasibini almam bu terörist odaklar, sadece slamn deil, Hristiyanln da dümandrlar. nsanln ortak deerlerinin dümandrlar. Bundan dolaydr ki ülkemizdeki Hristiyan vatandalarmzn mabetlerini de yakp yktlar. Hristiyanln da tarihi merkezlerinden biri olan Diyarbakrda kiliseleriniz yakp ykld. Diyarbakrn Ermeni Katolik Kilisesi ve Ermeni Protestan Kilisesi, bu din, medeniyet ve insanlk dümanlar tarafndan yaklp, ykld. Buradaki terör sadece bize düman deildir, insanla dümandr.

VAKIF MEDENYETMZ DL, DN, IRK AYRIMI YAPMAZ

Vakf medeniyeti anlayyla din, dil ve rk ayrm gözetmeksizin herkese yardm götürüldüünü belirten çavuolu, unlar söyledi:

Vakflar Genel Müdürlüümüz de bu iar üzerinden çalmalarn sürdürmektedir. Biz yaratlan Yaradandan ötürü severiz. Hristiyan lemi ve tüm dünya unu görmeli ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Vakflar Genel Müdürlüü marifetiyle, sadece slam vakf eserlerini deil, Diyarbakrda tahrip edilen Katolik ve Protestan kilislerinin restorasyon ve ihya çalmalarn da balatm ve bitirmek üzeredir. çünkü bizim vakf medeniyetimiz, insanlar arasnda din, dil, rk ayrm yapmadan hizmeti esas almaktadr. Ecdadmzn brakt vakflarda ve bunlarn vakfiyelerinde, özellikle yardm yaplrken, dinine, inancna, rkna bakmakszn ihtiyaç sahibine ulalmas art koulmutur.

SOMUT PROJELER GELTRLMEL

çavuolu, vakf anlaynn gelecek nesillere yaatlarak aktarlmas gerektiini de belirterek, somut projeler gelitirilmesini çok önemsediini söyledi. çavuolu, Mutlu, özgüven sahibi ve kendi öz deerlerine sahip çkan gençler istiyorsak vakf medeniyetimizi sevdirmeyi bilmeliyiz. Vakf faaliyetlerine gençleri, kadnlar, farkl kesimleri dahil etmeyi hedefleyen projelere yönelmeliyiz. Bu konuda pasif, edilgen bir zihniyetle deil, iddial ve sorumluluk sahibi bir anlayla halledilebilecektir dedi.

Vakflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem de kurumsal olarak bölge müdürleri toplantsnn Diyarbakrda gerçekletirilmesinden duyduklar memnuniyeti belirtti.

Türkiye genelinde 25 bölge müdürlüü olarak hizmet yürüttüklerini ifade eden Ertem, restorasyon çalmalarnn yan sra hayr ileri de yaptklarn aktard.

Ertem, çalmalarda en önemli ayaklarmzdan biridir hayr ileri. Vakfn temel amaçlarndan biridir hayr ileri. dedi.

Konumalarn ardndan Babakan Yardmcs çavuoluna Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu Kuran- Kerim, Vakflar Genel Müdürü Adnan Ertem de Ulu Caminin fotorafn hediye etti. Toplant daha sonra basna kapal devam etti.

Ana Sayfaya Git