Görüş Bildir

Terör değerlerin ortak düşmanıdır

BAŞBAKAN Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, terörün 14 tarihi esere zarar verdiğini belirterek, "Terör sadece insana, belli bir düşünceye, İslam'a değil, insanlığın ortak değeri olan her şeye karşı büyük bir düşmanlık göstermektedir" dedi.

Terör değerlerin ortak düşmanıdır

Dün sabah saatlerinde Diyarbakır'a bir dizi temaslarda bulunmak üzere gelen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, ilk olarak İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, İl Başkanı Muhammed Dara Akar'ın eşlik ettiği Başbakan yardımcısı Çavuşoğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Gündeme dair sorulara cevap veren Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Diyarbakır'ın son 30 yıldır hiç hak etmediği bir şekilde terörle anılır hale geldiğini söyledi.

DİYARBAKIR HAK ETMEDİĞİ YERDEDİR

Çavuşoğlu, "Kısa bir dönem önce, sadece insanlığa değil, aynı zamanda tarihi, kültürel ve vakıf kültür varlıklarına da girişilen ve terör nedeniyle maruz bırakılan o yıkımı ortadan kaldırmak için, gerçekleştirmekte olduğumuz restorasyon projelerimizi, devam eden projelerimizi tekrar masaya yatıracağız. Diyarbakır’ı en kısa sürede medeniyet beşiği olarak turizme tekrardan bir cazibe merkezi yapmak için Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak üzerimize nelerin düştüğünün planlamasını yaparak, çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Diyarbakır hiç hak etmediği bir şekilde, son 30 yıldır terörle anılır oldu. Burada maalesef yıkım oldu, insanlar öldürüldü. Genç, çocuk, yaşlı, kadın, erkek demeksizin maalesef birçok canımızı yitirdik. Ama her ne olursa olsun bizler insanı yaşatmanın, birliğin ve beraberliğin, yaşatma medeniyetinin öncelendiği bir yerde, Diyarbakır’da bu defa yeni bir vizyonla vakıflar adına ortaya çıkacağız" diye konuştu.

'5 MİLYON TURİST HEDEFİ İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'

Çavuşoğlu, Sur'da terör örgütünün 14 tarihi esere zarar verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Bunun 12'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'müze ait eserlerdir. Terör sadece insana, belli bir düşünceye, sadece İslam'a değil, insanlığın ortak değeri olan her şeye karşı büyük bir düşmanlık göstermektedir. Nitekim bugün restore ettiğimiz eserler arasında yine terör tarafından harabe haline getirilmiş Ermeni Protestan Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi de var. Bunların da restorasyonunu gerçekleştiriyoruz."

Diyarbakır'ın tekrar cazibe merkezi olması, kente 5 milyon turistin gelmesi için üzerlerine düşeni gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyleyen Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

BİR İNSANI ÖLDÜRMEK, BÜTÜN İNSANLIĞI ÖLDÜRMEKTİR

"Bizim ecdadımız taştan bir medeniyet örmüştür. Sadece insanlara değil, bilumum canlılara bir hizmet etme gayesiyle vakıflar oluşturmuştur. Bizim medeniyetimiz, Diyarbakır'daki, Türkiye'deki ve bütün bölgemizdeki medeniyeti yaşatma üzerine kurulmuş bir medeniyettir. Birlik ve beraberlik üzerine kurulmuş bir medeniyettir. 'Bir insanı öldürmenin bütün bir insanlığı öldürmek olduğu, bir insanı yaşatmanın bütün bir insanlığı yaşatmak olduğu' tasavvurundan hareketle bir medeniyet tasavvuru ortaya koyuyoruz. Güzel işler olacak. Diyarbakır'ımız genişleyecek, gelişecek, kalkınacak, insanımız selametle, barış, huzur içerisinde Diyarbakır'ın kendi kodlarına yakışacak bir tarzda, burada hayatını idame ettirecek. Terörle etkili bir mücadelemiz var. Bunu sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreç bölgemiz için de Diyarbakır için de çok güzel işlerin gerçekleştirileceği bir süreç olacaktır."

VAKIFLARIN DİYARBAKIR'DAKİ FAALİYETLERİ

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise Diyarbakır'ın sahip olduğu kültürel varlıkların, vakıf eserlerinin ve Vakıflar Genel Müdürlüğü üzerinden gerçekleştirilen restorasyon projelerinin kent için özel bir değer olduğunu belirtti. Güzeloğlu, "Hem ibadet hem eğitim hem de kültür anlamında çok güzel katkılar sunacak. Diyarbakır'daki huzur ortamının, birlik ve beraberliğin, devam eden hükümetimizin ve yerel yönetimlerimizin gayret ve çalışmalarının tek bir amacı var: İnsanımıza hizmet etmektir" dedi.

'BURSA'MIZIN BAŞI SAĞ OLSUN'

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve beraberindekiler daha sonra Sur'daki Tarihi Ulu Camii'ye gicerek burada öğle namazını kıldı. Cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Bursa'nın Gürsu ilçesinde bir tekstil fabrikasındaki buhar kazanında meydana gelen patlamayla ilgili de konuştu. Çavuşoğlu, "Şu ana kadar maalesef 5 ölü, 14 civarında yaralımız var. Anbean takip ediyoruz. Sayın Valimiz ve ilimizin yetkilileri olay mahallinde gerekenleri yapıyorlar. Gerekli incelemeleri başlattık, takipteyiz. Çok şiddetli bir patlama. Buhar kazanında, çevre fabrikalarda ve orada bulunan araçlarda da zarar verebilecek mahiyette bir patlama. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, ailelerine sabır niyaz ediyorum. Bursa'mızın ve diğer işçilerimizin başı sağ olsun" dedi.

DİYARBAKIRLILAR'A TEŞEKKÜR ETTİ

Çavuşoğlu, buradaki konuşmasında, Diyarbakırlılara da teşekkür ederek şunları söyledi: "Son zamanlarda devletimizin hükümetimizin kararlı tutumu çerçevesinde sürdürmüş olduğumuz terörle mücadele konsepti, gerçekten çok etkili oldu. Ben Diyarbakır insanımıza bu süreçte vermiş oldukları destek için çok teşekkür ediyorum. Biz yaşatan tarafız, bize göre bizim siyasi anlayışımız ve felsefemize göre, biz bir insanı yaşatmanın bütün bir insanlığı yaşatmak olduğunu düşünüyoruz. Bir insanı öldürmenin de bütün bir insanlığı öldürmek olduğunu düşünüyoruz. Onun için yaşatmanın tarafı olarak, birliğin ve beraberliğin tarafı olarak öldürmenin, canice katletmenin, tarihi ve kültürel eserlere kastetmenin yanında yer alan ve burada bu eylemleri gerçekleştirenlere karşı mutlaka halkımızla beraber kazançlı olacağız. Bizim yolumuz, hakkın, hakikatin, birliğin ve beraberliğin yolu."

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu ve beraberindekiler, Sur ilçesi Gazi Caddesi'nde esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Esnaftan cevizli sucuk ve Osmanlı tespihleri hakkında bilgi alan Çavuşoğlu, basın mensuplarına cevizli sucuk ikram etti.

Esnafla sohbet eden Çavuşoğlu, kenti inanç turizmi ve cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.

Çavuşoğlu daha sonra İçkale'yi ve müzeyi gezerek, tarihi eserler hakkında bilgi aldı. 27 şehit sahabenin metfun olduğu Hazreti Süleyman Camisi'ni de ziyaret eden Çavuşoğlu, dua etti.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Sur ilçesinde terör saldırılarında zarar gören ve restorasyon çalışmaları devam eden Fatihpaşa Camisi (Kurşunlu Camisi) ve Protestan Kilisesi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

'TERÖR, HRİSTİYAN VATANDAŞLARIMIZIN MABETLERİNİ YAKIP, YIKTI'

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Diyarbakır'daki temasları kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı bölge müdürlüklerinin değerlendirme toplantısına katıldı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Mardin- Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Diyarbakır Kilisesi Ruhani Lideri Yusuf Akbulut'un da katıldığı toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, teröristlerin sadece İslam eserlerini değil, Hristiyanların mabetlerini de yıktığını ifade ederek, yıkılan Katolik ve Protestan kilislerinin restorasyon ve ihya çalışmalarının bitme aşamasında olduğunu söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sadece İslam âlemi için değil, Hristiyan âlemi için de çalışma yürüttüğünü belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"İnsanlıktan nasibini almamış bu terörist odaklar, sadece İslam'ın değil, Hristiyanlığın da düşmanıdırlar. İnsanlığın ortak değerlerinin düşmanıdırlar. Bundan dolayıdır ki ülkemizdeki Hristiyan vatandaşlarımızın mabetlerini de yakıp yıktılar. Hristiyanlığın da tarihi merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da kiliseleriniz yakıp yıkıldı. Diyarbakır'ın Ermeni Katolik Kilisesi ve Ermeni Protestan Kilisesi, bu din, medeniyet ve insanlık düşmanları tarafından yakılıp, yıkıldı. Buradaki terör sadece bize düşman değildir, insanlığa düşmandır."

'VAKIF MEDENİYETİMİZ DİL, DİN, IRK AYRIMI YAPMAZ'

Vakıf medeniyeti anlayışıyla din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkese yardım götürüldüğünü belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü'müz de bu şiar üzerinden çalışmalarını sürdürmektedir. Biz yaratılanı Yaradan'dan ötürü severiz. Hristiyan âlemi ve tüm dünya şunu görmeli ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Vakıflar Genel Müdürlüğü marifetiyle, sadece İslam vakıf eserlerini değil, Diyarbakır'da tahrip edilen Katolik ve Protestan kilislerinin restorasyon ve ihya çalışmalarını da başlatmış ve bitirmek üzeredir. Çünkü bizim vakıf medeniyetimiz, insanlar arasında din, dil, ırk ayrımı yapmadan hizmeti esas almaktadır. Ecdadımızın bıraktığı vakıflarda ve bunların vakfiyelerinde, özellikle yardım yapılırken, dinine, inancına, ırkına bakmaksızın ihtiyaç sahibine ulaşılması şart koşulmuştur."

'SOMUT PROJELER GELİŞTİRİLMELİ'

Çavuşoğlu, vakıf anlayışının gelecek nesillere yaşatılarak aktarılması gerektiğini de belirterek, somut projeler geliştirilmesini çok önemsediğini söyledi. Çavuşoğlu, "Mutlu, özgüven sahibi ve kendi öz değerlerine sahip çıkan gençler istiyorsak vakıf medeniyetimizi sevdirmeyi bilmeliyiz. Vakıf faaliyetlerine gençleri, kadınları, farklı kesimleri dahil etmeyi hedefleyen projelere yönelmeliyiz. Bu konuda pasif, edilgen bir zihniyetle değil, iddialı ve sorumluluk sahibi bir anlayışla halledilebilecektir" dedi.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem de kurumsal olarak bölge müdürleri toplantısının Diyarbakır'da gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti belirtti.

Türkiye genelinde 25 bölge müdürlüğü olarak hizmet yürüttüklerini ifade eden Ertem, restorasyon çalışmalarının yanı sıra hayır işleri de yaptıklarını aktardı.

Ertem, "Çalışmalarda en önemli ayaklarımızdan biridir hayır işleri. Vakfın temel amaçlarından biridir hayır işleri." dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu'na Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu Kur'an-ı Kerim, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de Ulu Cami'nin fotoğrafını hediye etti. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi