Terörle mücadelede yeni düzenleme

Valiler, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilecek

Haberler 17.07.2018 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Valiler, belli yerlerde veya saatlerde kiilerin dolamalarn, toplanmalarn, araçlarn seyirlerini düzenleyebilecek veya kstlayabilecek; ruhsatl da olsa her çeit silah ve merminin tanmas ve naklini yasaklayabilecek

Teklife göre, üç yl süreyle; terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat olduu deerlendirilen TSK, emniyet, jandarma, yarg mensuplar, devlet memuru ve içiler meslekten çkarlabilecek

Bu kapsamda görevlerine son verilenler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, dorudan veya dolayl olarak görevlendirilemeyecek

OHAL süresince terör örgütlerine aidiyet, iltisak veya irtibat nedeniyle TMSFnin kayym atanmasna ilikin hüküm 3 yl daha devam edecek

Kamu görevinden çkarlan ya da iliii kesilen subay, astsubay, uzman jandarmalar ile emniyet hizmetleri snfna tabi olanlardan; mahkemelerce göreve iade karar verilenler ile Olaanüstü Hal lemleri nceleme Komisyonunca bavurunun kabulü karar verilenlerden, eski kadro, rütbe veya unvanna atanmas uygun görülmeyenler, Milli Savunma ve çileri Bakanl bünyelerinde kurulan aratrma merkezlerinde istihdam edilecek

Kamu görevine iade edilecekler, eski kadro veya pozisyonuna atanacak

Yöneticilik görevindeyken kamu görevinden çkarlanlarn atamalarnda, yöneticilik görevlerinden önce bulunduklar kadro ve pozisyon unvanlar dikkate alnacak

Görevine iade edilenlere, mali ve sosyal haklar ödenecek

Devletin güvenliine, Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine, milli savunmaya kar suçlar ile TMK kapsamndaki suçlar bakmndan gözalt süresi, üç yl boyunca, yakalama anndan itibaren 48 saati, toplu olarak ilenen suçlarda ise 4 günü geçemeyecek

Gözalt süresi en fazla iki defa uzatlabilecek, karar hakim tarafndan verilecek

Askeri mahallerdeki aramay, savcnn nezaretinde askeri makamlarn katlmyla adli kolluk görevlileri yapacak

TBMM (AA) Valiler, kamu düzeni veya güvenliinin olaan hayat durduracak veya kesintiye uratacak ekilde bozulduu ya da bozulacana ilikin ciddi belirtilerin bulunduu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girii ve çk kamu düzeni ya da kamu güvenliini bozabilecei üphesi bulunan kiiler için snrlayabilecek.

Terör örgütleriyle mücadele kapsamnda, AK Parti Grup Bakanvekillerinin imzasn tayan Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, TBMM Bakanlna sunuldu.

Teklife göre, valiler, kamu düzeni veya güvenliinin olaan hayat durduracak veya kesintiye uratacak ekilde bozulduu ya da bozulacana ilikin ciddi belirtilerin bulunduu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girii ve çk kamu düzeni ya da kamu güvenliini bozabilecei üphesi bulunan kiiler için snrlayabilecek; belli yerlerde veya saatlerde kiilerin dolamalarn, toplanmalarn, araçlarn seyirlerini düzenleyebilecek veya kstlayabilecek; ruhsatl da olsa her çeit silah ve merminin tanmas ve naklini yasaklayabilecek.

Türk Silahl Kuvvetleri ç Hizmet Kanununa Önleme aramas balyla eklenen maddeye göre, tehlikenin veya suç ilenmesinin önlenmesi amacyla usulüne göre verilmi sulh ceza hakimi karar veya bu sebeplere bal olarak gecikmesinde saknca bulunan hallerde askeri birlik komutannn veya askeri kurum amirinin ya da hukuk hizmetleri bakan veya birim amirinin yazl emri üzerine, askeri mahallerde kiilerin üstü, araçlar, özel katlar ve eyas aranabilecek, gerekli tedbirler alnacak, suç delilleri koruma altna alnacak.

Arama talep yazsnda, arama için makul sebeplerin olutuunun gerekçeleriyle birlikte gösterilmesi gerekecek. Arama kararnda veya emrinde; aramann sebebi, konusu ve kapsamyla yaplaca yer, zaman ve geçerli olaca süre belirtilecek.

Aramann sonucu, arama karar veya emri veren merci ya da makama bir tutanakla bildirilecek.

Konutta ve yerleim yerinde ve eklentilerinde önleme aramas yaplamayacak.

Eklenen Askeri mahallerde kontrol balkl maddeye göre de özel kanun hükümleri sakl kalmak kaydyla, asker kiiler dahil askeri mahallere girmek veya çkmak isteyenler duyarl kapdan geçmek zorunda olacak. Bu kiilerin üstleri, duyarl kapnn ikaz vermesi halinde, metal dedektörle kontrol edilecek; eyalar teknik cihazlardan ve güvenlik sistemlerinden geçirilecek; arac, teknik cihazlarla, gerektiinde elle kontrol edilebilecek. üphe halinde veya bu cihazlarn bulunmad yerlerde, herhangi bir emir veya karar olmasna baklmakszn, kontrol elle yaplabilecek. Teknik cihazlarn ikaznn sürmesi halinde, bu kiiler ancak elle kontrolü kabul ettikleri takdirde askeri mahallere girebilecek.

Teklifle, 2017 ylnda yaplan deiiklikle skyönetim rejimi anayasadan çkarldndan, bu düzenlemeye uyum için Skyönetim Kanunu yürürlükten kaldrlyor.

AHMin, ihlal karar dnda dostane çözüm ve tek tarafl deklarasyon gibi usullerle sonuçlandrlan bavurular da yarglamann yenilenmesi sebepleri arasna alnyor. Maddenin gerekçesinde, Maddeyle, dostane çözüm veya tek tarafl deklarasyonla sonuçlandrlan bavurularda, ihlal karar verilen bavurularda olduu gibi yeniden yarglama yoluna bavurulabilmesi mümkün hale getirilmektedir. Böylelikle, AHM önündeki bavurularda ihlal karar verilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadr. ifadesi kullanld.

Erba ve erlerin üst ve eya aramalar

Sahil Güvenlik Komutanl Kanununa Erba ve erlerin üst ve eya aramalar balyla eklenen maddeye göre, tehlikenin veya suç ilenmesinin önlenmesi amacyla usulüne göre verilmi sulh ceza hakimi karar veya bu sebeplere bal olarak gecikmesinde saknca bulunan hallerde birlik komutannn veya kurum amirinin yazl emri üzerine, sahil güvenlik hizmet binalar ve eklentileriyle yüzer unsurlarnda, askerlik yükümlülüünü yerine getiren erba ve erlerin üstü, özel katlar ve eyas aranabilecek, gerekli tedbirler alnacak, suç delilleri koruma altna alnacak.

Arama talep yazsnda, arama için makul sebeplerin olutuunun, gerekçeleriyle birlikte gösterilmesi gerekecek. Arama kararnda veya emrinde; aramann sebebi, konusu ve kapsamyla yaplaca yer, zaman ve geçerli olaca süre belirtilecek.

Aramann sonucu, arama karar veya emri veren merci veya makama bir tutanakla bildirilecek.

Konutta ve yerleim yerinde ve eklentilerinde önleme aramas yaplamayacak.

Jandarma erba ve erlerin üst ve eya aramalar da ayn esaslara balanyor.

Jandarma Tekilat, Görev ve Yetkileri Kanununda yaplan deiiklikle, vardiya yatakhaneleri, gazinolar, sosyal tesisler, özel, yerel ve k eitim merkezlerinin sermayeleri, bu tesislerin gelirleriyle üye aidatlarna ilave olarak Jandarma Genel Komutanl bütçesine konulacak ödenekten oluacak. Vardiya yatakhaneleri, gazinolar, sosyal tesisler, özel, yerel ve k eitim merkezlerinin merkezi yönetim bütçe kanunu ile belirlenen giderleri genel bütçeden karlanabilecek.

Toplant ve gösteri yürüyüleri kanunda deiiklik

Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununda Anayasa Mahkemesinin kararlar dorultusunda deiiklik yaplyor. Buna göre, kanunun Toplant ve gösteri yürüyüü yer ve güzergah maddesine vatandalarn günlük yaamn ar ve katlanlamaz derecede zorlatrmayacak. ibaresi eklenecek.

Ayn kanunun 7. maddesi ise öyle deitiriliyor:

Açk yerlerdeki toplantlar ile yürüyüler gece vaktinin balamasyla dalacak ekilde, kapal yerlerdeki toplantlar ise saat 24.00e kadar yaplabilir. Toplant ve gösteri yürüyüünün gece vaktinin balamasndan sonra devam edecei hususu, geçerli neden gösterilerek bildirilmi ise vatandalarn huzur ve sükunet içinde istirahatini ar ve katlanlamaz derecede zorlatrmamak ve kamu düzeni ve genel asayiin bozulmasna neden olmamak artyla, açk yerlerde yaplan toplant ve gösteri yürüyülerinin dalma saati mahallin en büyük mülki amirinin kararyla en geç saat 24.00e kadar uzatlabilir.

Teklifle, düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren üç yl süreyle; terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat olduu deerlendirilen Anayasa Mahkemesi üyeleri hakknda Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun salt çounluunca; Yargtay daire bakan ve üyeleri hakknda Yargtay Birinci Bakanlk Kurulunca; Dantay daire bakan ve üyeleri hakknda Dantay Bakanlk Kurulunca; hakim ve savclar hakknda Hakimler ve Savclar Kurulu Genel Kurulunca, askeri hakimler hakknda Milli Savunma Bakannn bakanlnda oluan komisyonca ve Saytay meslek mensuplar hakknda Saytay Bakan bakanlnda oluan komisyonca meslekten çkarlmalarna karar verilecek. Kararlar, Resmi Gazetede yaymlanacak ve yaym tarihinde ilgililere tebli edilmi saylacak.

Meslekten çkarlan kiiler hakkndaki kararlar 15 gün içerisinde Devlet Personel Bakanlna bildirilecek.

Görevden uzaklatrlanlar veya görevlerine son verilenlerin, silah ruhsatlar ve pasaportlar iptal edilecek ve bu kiiler oturduklar kamu konutlarndan veya vakf lojmanlarndan 15 gün içinde tahliye edilecek. Görevden alnan kiiler, bal bulunduklar ilgili kurum ve kurulular tarafndan kamu görevinden çkarlacak. Ayrca askeri hakimlerin askeri rütbeleri, mahkumiyet karar aranmakszn alnacak.

Görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, dorudan veya dolayl olarak görevlendirilemeyecek; görevinden çkarlanlarn uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyelii gibi görevleri de sona ermi saylacak. Türk Silahl Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanl, Sahil Güvenlik Komutanl ve Emniyet Genel Müdürlüünden çkarlanlarn, mahkeme karar aranmakszn, karar tarihinden geçerli olmak üzere rütbe ve memuriyetleri geri alnacak. Bu kiiler yeniden kamu görevlerine kabul edilmeyecek ve 15 gün içerisinde Devlet Personel Bakanlna bildirilecek.

Silah ruhsatlar iptal edilecek

Görevlerine son verilenlerin silah ruhsatlar, gemi adamlna ilikin belgeleri ve pilot lisanslar iptal edilecek ve bu kiiler oturduklar kamu konutlarndan veya vakf lojmanlarndan 15 gün içinde tahliye edilecek. Bu kiiler özel güvenlik irketlerinin kurucusu, orta ve çalan olamayacak.

Göreve iade edilenlere mali ve sosyal haklar ödenecek

Görevine iade edilenlere kamu görevinden çkarldklar tarihten göreve baladklar tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklar ödenecek. Bu kiiler, kamu görevinden çkarlmalarndan dolay herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çkarldklar tarihte bulunduklar yöneticilik görevi dnda örenim durumlar ve kazanlm hak aylk derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilecek.

Yasann yürürlüe girdii tarihten itibaren üç yl süreyle; haklarnda bu yasa kapsamnda idari ilem tesis edilenler ile ayn gerekçeyle haklarnda suç soruturmas veya kovuturmas yürütülenler, ilemi yapan kurum ve kurulularca ilgili pasaport birimine derhal bildirilecek ve pasaportlar iptal edilebilecek. lgili pasaport birimine isimleri bildirilen kiilerin elerine ait pasaportlar da genel güvenlik açsndan mahzurlu görülmesi halinde ayn tarihte çileri Bakanlnca iptal edilebilecek.

Yasann yürürlüe girdii tarihten itibaren üç yl süreyle; terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat nedeniyle hakknda inceleme ve soruturma yürütülen kiiler ile bunlarn e ve çocuklarna ilikin olarak yetkili kurul, komisyon ve dier mercilerce ihtiyaç duyulan, Bankaclk Kanunu uyarnca müteri srr kapsamnda kabul edilenler hariç, telekomünikasyon yoluyla iletiimin tespiti de dahil olmak üzere her türlü bilgi ve belge, kamu ve özel tüm kurum ve kurulularca vakit geçirilmeksizin verilecek.

Düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren üç yl süreyle; kamu kurum ve kurulularnn personeline ve bunlarn e ve çocuklarna ait olup Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna devredilen ve faaliyet izni kaldrlan Asya Katlm Bankas Ade veya bu Bankayla ilgili olarak Tasarruf Mevduat Sigorta Fonunda, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumunda ya da Mali Suçlar Aratrma Kurulu Bakanlnda bulunan her türlü bilgi, bu personelin çalt kurum ve kurulularca talepte bulunulmas durumunda gecikmeksizin verilecek.

Terörle iliii tespit edilenlerin rütbeleri alnacak

TSK, Jandarma Genel Komutanl, Sahil Güvenlik Komutanlndan ve Emniyet Tekilat Kanunu kapsamnda bulunanlardan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak ya da bunlarla irtibat olduu deerlendirilenlerin rütbeleri ilgili bakann onayyla alnacak.

Bu kiiler görev yaptklar tekilata ve kamu görevine yeniden kabul edilmeyecek, tam olduklar mesleki unvanlar ve sfatlarn kullanamayacak. Söz konusu kiilerin silah ruhsatlar, emekli kimlikleri, gemi adamlna ilikin belgeleri, pilot lisanslar ve ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir. Bu kiiler özel güvenlik irketlerinin kurucusu, orta ve çalan da olamayacak.

Ayn kapsamda haklarnda ilem tesis edilenler, uhdelerinde tam olduklar büyükelçi, vali gibi unvanlar ve yüksek mahkeme bakan ve üyelii, müstear, hakim, savc, kaymakam ve benzeri meslek adlarn ve sfatlarn kullanamayacak ve bu unvan, sfat ve meslek adlarna bal olarak salanan haklardan yararlanamayacak.

Emniyet Tekilat Kanununun uyarnca resen emekliye sevk edilen, kendi isteiyle emekli olan veya disiplin hükümlerine göre meslekten veya devlet memurluundan çkarlanlar ile müstafi saylanlardan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat olduu deerlendirilenlerin rütbeleri ilgili bakann onayyla alnacak.

Görevler yerine getirilirken görevin niteliinden doan veya görevle ilgili olmak artyla görevin ifas srasnda ilendii iddia olunan suçlardan dolay kamu görevlileri hakknda adli ve idari soruturma ve kovuturma yaplmas ilgisine göre ilgili bakan, Cumhurbakan veya yetkilendirecei Cumhurbakan yardmcsnn iznine tabi olacak.

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat olduu deerlendirildii için görevden uzaklatrlanlar veya aça alnanlar hakknda, soruturmaya balama süresi uygulanmayacak, disiplin soruturmas sebebiyle görevden uzaklatrma süreleri bir yl uygulanacak ve bu süre bir yla kadar daha uzatlabilecek.

Adli soruturma ve kovuturma sebebiyle görevden uzaklatrma veya aça alma ilemlerinde deerlendirme süreleri uygulanmayacak.

Bu kapsamda, görevden uzaklatrma veya aça alnma ilemi tesis edilen ve ilgili mevzuatnda yer alan süreleri dolan kamu görevlilerinin durumu ilemi tesis eden makamca en geç 3 ay içinde gözden geçirilecek.

Teklifine göre, il özel idareleri, belediyeler ile bal kurulular ve bunlarn üyesi olduu mahalli idare birliklerinin personel çaltrlmasna dayal hizmetlerini karlayan irketlerin koruma ve güvenlik hizmeti alanndaki faaliyetlerinde Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümleri uygulanacak.

Bu irketlerin faaliyet alannn münhasran koruma ve güvenlik hizmeti olmas zorunluluu aranmayacak. irketler bu kapsamdaki faaliyetlerini ayr bir bölüm halinde yürütecek.

irketlerde özel güvenlik alannda istihdam edilen özel güvenlik görevlisi saysnn 10 kiiyi geçmemesi halinde, en az lise mezunu olma ve özel güvenlik temel eitim art sadece özel güvenlik bölümünde görevli yöneticiler için aranacak.

Bu irketler, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda yer alan ruhsat harcndan muaf olacak. irketler kendi kurumlar dndaki özel ve kamu kurumlarna özel güvenlik hizmeti veremeyecek.

Teklifin yürürlüe girdii tarihten itibaren, terör örgütlerine aidiyet, iltisak veya irtibat nedeniyle TMSFnin OHAL süresince kayym atanmasna ilikin hüküm, 3 yl daha devam edecek.

Olaanüstü hal döneminde yürürlüe konulan ve TMSFnin ileyii ile görev, hak, yetki ve sorumluluklarn düzenleyen kanun hükümleri, Fonun kayym atand dosyalar bakmndan ceza soruturmas veya kovuturmas kesinleinceye ya da sat veya tasfiye ilemleri tamamlayncaya kadar uygulanacak.

Ceza Muhakemesi Kanununun, irket yönetimi için kayym tayiniyle ilgili maddesi uyarnca kayym atanan irketlerde ortaklk pay ve haklarna ilikin olarak, soruturmann balad tarihten TMSFnin kayym olarak atand tarihe kadar irket ortaklar tarafndan yaplm olan devir ve temlik ilemleri muvazaal kabul edilerek geçersiz saylacak ve ticaret sicilinden resen terkin edilecek.

Kamu görevinden, meslekten veya görev yaplan tekilattan çkarlan ya da iliii kesilenlere ilikin bavurunun kabulü halinde karar Devlet Personel Bakanlna bildirilirken, yaplan düzenlemeyle karar, kadro veya pozisyonunun bulunduu kuruma, yükseköretim kurumlarnda kamu görevinden çkarlan öretim elemanlar için YÖKe bildirilecek.

Kamu görevine iade edilecekler, eski kadro veya pozisyonuna atanacak. Ancak müdür yardmcs veya daha üstü ile bunlara edeer yöneticilik görevindeyken kamu görevinden çkarlanlarn atamalarnda, yöneticilik görevlerinden önce bulunduklar kadro ve pozisyon unvanlar dikkate alnacak.

YÖKe bildirilenlerin atama tekliflerine ilikin hükümde herhangi bir deiiklie gidilmedi.

Kurumlar, bildirim veya atama teklif tarihini takip eden 30 gün içerisinde atama ilemlerini tamamlayacak. Bu kapsamda yer alan personele ilikin kadro ve pozisyonlar, ilgililere ilikin atama onaylarnn alnd tarih itibaryla dier kanunlardaki hükümlere baklmakszn ve baka bir ileme gerek kalmakszn ilgili mevzuat uyarnca ihdas, tahsis ve vize edilmi saylacak.

Söz konusu kadro ve pozisyonlar, herhangi bir ekilde boalrsa baka bir ileme gerek kalmadan iptal edilmi olacak.

Atama emri, ilgili kamu kurum ve kuruluunca Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgililere tebli edilecek.

Tebli tarihini takip eden 10 gün içerisinde göreve balamayanlarn bu maddeden doan atanma hakk ile mali haklar düecek.

Kamu kurum ve kurulular, atama ve göreve balatma ilemlerinin sonucunu, ilemlerin tamamlanmasn takip eden 15 gün içinde Devlet Personel Bakanlna bildirecek.

lgililerin kamu görevinden çkarlmasna ilikin KHK hükümleri, bu düzenlemede belirtilen kiiler bakmndan tüm hüküm ve sonuçlaryla birlikte ortadan kalkm saylacak.

Görevine iade edilenlere, kamu görevinden çkarlma tarihlerini takip eden aybandan göreve baladklar tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklar ödenecek.

Bu kiiler, kamu görevinden çkarlmalarndan dolay herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak.

Aratrma merkezlerinde istihdam

Teklifle, Olaanüstü Hal lemleri nceleme Komisyonu Kurulmas Hakknda KHKnn Deitirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanuna, Türk Silahl Kuvvetleri ile genel kolluk kuvvetleri personeline ilikin kararlarn uygulanmas bal ekleniyor.

Terör örgütlerine veya MGKca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat olduu deerlendirilmesiyle kamu görevinden, meslekten veya görevden çkarlan ya da iliii kesilen subay, astsubay, uzman jandarmalar ile Emniyet Genel Müdürlüünde emniyet hizmetleri snfna tabi olanlardan; mahkemelerce göreve iade karar verilenler ile Olaanüstü Hal lemleri nceleme Komisyonu tarafndan bavurunun kabulü karar verilenlerden, eski kadro, rütbe veya unvanna atanmas ilgili bakan onay ile uygun görülmeyenler, ilgisine göre Milli Savunma Bakanl ve çileri Bakanl bünyelerinde kurulan aratrma merkezlerinde, istihdam edilecek.

Bu kapsamdaki binba ve üstü rütbelerde olanlar ile emniyet hizmetleri snfnda bulunan her snftaki emniyet müdürlerinin atamalar aratrma merkezlerindeki aratrmac unvanl kadrolara, dierlerinin atamalar ise Devlet Personel Bakanlnn görüü üzerine ilgisine göre çileri Bakanl ile Milli Savunma Bakanlnca tespit edilen aratrma merkezlerindeki dier kadrolara, kararlarn bildirimini takip eden 30 gün içinde ilgili bakan onayyla yaplacak.

Tebli tarihini takip eden 10 gün içerisinde göreve balamayanlarn atanma hakk düecek. lgili bakanlk atama ve göreve balatma ilemlerinin sonucunu, ilemlerin tamamlanmasn takip eden 15 gün içinde Devlet Personel Bakanlna bildirecek.

Aratrma merkezlerinde göreve balayanlara, kamu görevinden çkarldklar tarihi takip eden aybandan göreve baladklar tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklar, eski kurumlarnca ödenecek.

Bu kiiler, kamu görevinden çkarlmalarndan dolay herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak.

Bu madde uyarnca atananlara, eski kadro, rütbe veya unvanlarna ilikin atama onaynn teblii tarihi itibaryla almaya hak kazandklar aylk, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, makam, görev ve temsil tazminatlar, ek ödeme ile dier mali haklar toplamnn net tutarnn, atandklar yeni kadrolar için öngörülen aylk, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, makam, görev ve temsil tazminatlar, ek ödeme ile dier mali haklar toplamnn net tutarndan fazla olmas halinde aradaki fark tutar, farkllk giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmakszn tazminat olarak ödenecek.

çalma gruplar da oluturulabilecek

Bu madde kapsamna giren personel, önceki statülerinden kaynaklanan rütbe, unvan, kimlik ve sosyal haklarn kullanamayacak, emniyet hizmetleri snfndakiler hariç olmak üzere muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmi saylacak, bunlara kanun kapsamnda verilen silahlar irat kaydedilecek. Talepte bulunanlarn Ordu Yardmlama Kurumu üyelikleri devam edecek.

Aratrma merkezlerinin görev, yetki ve sorumluluklar, kurulaca iller, çalma usul ve esaslar, ilgili bakanlk tarafndan yürürlüe konulan yönetmelikle düzenlenecek. Bakan onay ile Ankara dnda aratrma merkezlerine bal çalma gruplar oluturulabilecek.

OHAL döneminde KHK ile ihraç edilip, OHAL ilemlerini inceleme komisyonu kararyla ihraç karar kaldrlarak göreve iade edilenlerden Devlet Personel Bakanlna bildirilenlerin atanmalarna ilikin usul ve esaslar ile bunlarn mali ve sosyal haklar düzenleniyor. Böylece bu kiilerin KHKlar ile iade edilenlerle ayn haklara sahip olmas amaçlanyor.

Teklifle, Milli stihbarat Tekilat (MT) personelinin kimliinin gizli tutulmasnn zorunluluu dikkate alnarak, MTin taraf olduu özel hukuk uyumazlklarnda dava art olarak öngörülen arabuluculuk dahil olmak üzere, arabuluculuk usulünün uygulanmamas amaçlanyor. Böylece, MTin taraf olduu özel hukuk uyumazlklarnda, arabuluculuun dava art olarak öngörüldüü Mahkemeleri Kanunu dahil, mevzuatta yer alan arabuluculua ilikin tüm hükümler uygulanmayacak.

MT, Bilgi Edinme Hakk Kanunu kapsam dna çkarlyor.

Teklifle, Seferberlik ve Sava Hali Kanununun 17. maddesinde atfta bulunulan Skyönetim Kanununun yürürlükten kaldrlmas nedeniyle, söz konusu madde yeni hükümlere göre düzenleniyor.

Seferberlik ve sava hallerinde, tespit ve ilan edilen bölgeler içinde; Türk Ceza Kanununun 109, 124, 148, 149, 170, 172, 179, 185, 188, 190, 202, 213, 217, 220, 223, 240, 299 ve 339. maddelerinde belirtilen suçlar ileyenler veya bu suçlara itirak edenler, bölgede yetkili klnan komutan tarafndan gerekli görüldüü takdirde askeri mahkemelerde yarglanacak.

Komutann kovuturma yapabilmesi

Seferberlik ve Sava Hali Kanununda belirtilen suçlardan dolay Cumhurbakan yardmclar ve bakanlar hakknda bölgede yetkili klnan komutann kovuturma yapabilmesi Cumhurbakannn, milletvekilleri hakknda TBMMnin, general ve amiraller hakknda Genelkurmay Bakanlnn, bakan yardmclar hakknda ilgili bakanlarn iznine ve yarglama usulüne bal olacak.

Valiler ve kaymakamlar hakknda çileri Bakan Anayasa Mahkemesi, Yargtay, Dantay, Hakimler ve Savclar Kurulu, Saytay Bakan ve üyeleri, hakimler ve savclar ve bu snftan saylanlar hakknda ise özel kanunlarna göre yetkili kurul ve makamlar izin verecek.

Bu kiiler hakknda yetkili kurul ve makamlar tarafndan, hakknda bölgede yetkili klnan komutanca kovuturma yaplmasna izin verilmedii durumda, özel kanunlarna göre ilem yaplacak.

Diplomatik dokunulmazlkla ilgili düzenlemeler sakl olacak.

TMKya geçici madde ekleniyor

Teklifle, Terörle Mücadele Kanununa (TMK) geçici madde ekleniyor.

Ceza Muhakemesi Kanununda yer alan gözalt süreleri, baz suçlarla ilgili olarak yeniden düzenleniyor ve ek gözalt süreleri getiriliyor.

Buna göre; bu düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren üç yl süreyle; TCKnn devletin güvenliine kar suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar, milli savunmaya kar suçlar, devlet srlarna kar suçlar ve casusluk suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlar veya örgüt faaliyeti çerçevesinde ilenen suçlar bakmndan; gözalt süresi, yakalama yerine en yakn hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anndan itibaren 48 saati, toplu olarak ilenen suçlarda ise 4 günü geçemeyecek.

Delillerin toplanmasndaki güçlük veya dosyann kapsaml olmas nedeniyle gözalt süresi en fazla iki defa uzatlabilecek. Gözalt süresinin uzatlmasna ilikin karar, Cumhuriyet savcsnn istemi üzerine yakalanan kii dinlenilmek suretiyle hakim tarafndan verilecek.

üphelinin ayn olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alnmas ihtiyac ortaya çktnda bu ilem Cumhuriyet savcs veya Cumhuriyet savcsnn yazl emri üzerine kolluk tarafndan yaplabilecek.

Askeri mahallerdeki arama

Tutuklulua itiraz ve tahliye talepleri, dosya üzerinden karara balanabilecek.

Tahliye talepleri, en geç 30ar günlük sürelerle tutukluluun incelenmesiyle birlikte dosya üzerinden karara balanabilecek.

Tutukluluun incelenmesi en geç 30ar günlük sürelerle dosya üzerinden, 90ar günlük sürelerle kii veya müdafi dinlenilmek suretiyle resen yaplacak.

Askeri mahallerde yaplacak arama, Cumhuriyet savcsnn nezaretinde askeri makamlarn katlmyla adli kolluk görevlileri tarafndan yerine getirilecek.

Gecikmesinde saknca bulunan hallerde savcnn yazl emriyle de askeri makamlarn katlmyla adli kolluk görevlileri tarafndan arama yaplabilecek.

Askeri mahallerde yaplacak el koyma ilemi, savcnn nezaretinde askeri makamlarn katlmyla adli kolluk görevlileri tarafndan yerine getirilecek. Gecikmesinde saknca bulunan hallerde savcnn yazl emriyle de askeri makamlarn katlmyla adli kolluk görevlileri tarafndan el koyma ilemi yaplabilecek.

Bir suç dolaysyla yaplan soruturmada, somut delillere dayanan kuvvetli üphe sebeplerinin varl ve baka surette delil elde etme imkannn bulunmamas halinde, hakim veya gecikmesinde saknca bulunan hallerde savc tarafndan üphelinin kulland bilgisayar ve bilgisayar programlaryla bilgisayar kütüklerinde arama yaplmasna, bilgisayar kaytlarndan kopya çkarlmasna, bu kaytlarn çözülerek metin haline getirilmesine karar verilecek.

Bilgisayar, bilgisayar programlar ve bilgisayar kütüklerine ifrenin çözülememesinden dolay girilememesi veya gizlenmi bilgilere ulalamamas ya da ilemin uzun sürecek olmas halinde, çözümün yaplabilmesi ve gerekli kopyalarn alnabilmesi için bu araç ve gereçlere el konulabilecek.

Cumhuriyet savcs tarafndan verilen kararlar 24 saat içinde hakim onayna sunulacak. Hakim kararn en geç 24 saat içinde verecek. Sürenin dolmas veya hakim tarafndan aksine karar verilmesi halinde çkarlan kopyalar ve çözümü yaplan metinler derhal imha edilecek.

Kovuturmaya yer olmadna dair kararn etkin soruturma yaplmadan verildiinin Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin kesinlemi kararyla tespit edilmesi veya bu karar aleyhine Avrupa nsan Haklar Mahkemesine yaplan bavuru hakknda dostane çözüm ya da tek tarafl deklarasyon sonucunda düme karar verilmesi üzerine, kararn kesinlemesinden itibaren üç ay içinde talep edilmesi halinde yeniden soruturma açlacak.

Kamu görevinden çkarlan asker kiilerin askeri rütbeleri, mahkeme karar aranmakszn karar tarihinden geçerli olmak üzere geri alnacak.

Ana Sayfaya Git