Test sayısı düşük mü?

HDP, nüfusu 2 milyona yakın olan Diyarbakır'da son 27 günde 500, nüfusu 600 binin üzerinde olan Batman'da ise son 25 günde 450 koronavirüs testi yapılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Haberler 08.04.2020 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Diyarbakr milletvekilleri Garo Paylan ve Semra Güzel ile Batman Milletvekili Feleknas Uca, vekili olduklar kentlerde koronavirüs (Kovid-19) test saysnn yetersizliini Meclis gündemine tad. Milletvekilleri, konuya ilikin Salk Bakan Fahrettin Kocann yantlamas istemiyle Meclis Bakanlna yazl soru önergesi verdi.

Paylan, önergesinin gerekçesinde, Diyarbakr gibi salgnn yaygn olarak görüldüü, koronavirüsten ölümlerin olduu, iki milyona yakn nüfusu olan bir ehirde bu kadar az testin yaplmas anlalmazdr diye belirtti. Paylan, Bakan Kocaya u sorular sordu: Diyarbakrda neden sadece 500 adet koronavirüs testi yaplmtr? Diyarbakra ve dier bölge illerine test datmnda ayrmclk yaplmakta mdr? Vatandalarmz ne zaman, yaygn, hzl sonuç alnan, kolay eriilebilir, ücretsiz koronavirüs testlerine ulaacaktr?

GÜZEL: DYARBAKIRDA TEST ORANI 3 BN 600DE 1

Güzel önergesinin gerekçesinde, u bilgileri paylat: Türkiyede 05 Nisan 2020 tarihi itibari ile uygulanan test says 181 bin 445 olarak açklanmtr. Testlerin illere göre dalmnn bilgisi kamuoyu ile paylalmaz iken Diyarbakrda 27 gün boyunca uygulanan toplam test says l Salk Müdürlüü tarafndan 500 olarak açklanmtr. Buna ramen testleri pozitif çkan 148 kiinin hastanelerde tedavileri devam etmektedir. Bu durumda test yaplan üç kiiden birinin test sonuçlarnn pozitif olduu sonucu ortaya çkmaktadr. Diyarbakrn nüfusu 2019 yl itibari ile 1 milyon 773 bindir. imdiye kadar 500 test yapld göz önüne alndnda Diyarbakrda test yaplma orannn 3 bin 600de 1 olduu görülmektedir.

Güzel de Bakan Kocaya u sorular yöneltti: Salk Bakanl Diyarbakrda imdiye kadar sadece 500 test yapld bilgisinden haberdar mdr? Büyükehir olan Diyarbakrda 181 bin 445 testten sadece 500ünün yaplmasnn izahat nedir? Nüfusu 2 milyona yakn Diyarbakrda sadece 500 test yaplmasnn gerekçesi nedir? Salk Bakanl Diyarbakrda yaplan test saysn arttracak mdr? Diyarbakrda u an testi pozitif çkan ve tedavi gören 148 kii olduu, test yaplan üç kiiden birinin testinin pozitifi çkt göz önünde bulundurularak tedbirlerin arttrlmas, mümkün olduunca en fazla test uygulamasnn yaplmas, hastane kapasitelerinin arttrlmas için ne gibi giriimleriniz olacaktr? Salk Bakanl imdiye kadar hangi ilde kaç tane test uygulamtr? Test sonuçlarndan kaç pozitif, kaç negatif çkmtr?

BATMANDA 450 TEST

HDP Batman Milletvekili Uca da önergesinin gerekçesinde, günlük ortalama 20 bin test yapldn belirterek, Salgnn Türkiyeye gelmesinden bu yana ise 200 binin üzerinde kiiye korona testi yapld. Ancak Türk Tabipleri Birlii bata olmak üzere çeitli meslek örgütlerinin daha fazla test yaplmas tavsiyesine ramen 600 binin üzerinde nüfusa sahip Batmanda 25 günde sadece 450 test yaplm durumda ve testler halen Diyarbakra gönderilmektedir. Öte yandan salk emekçileri için alnan önlemlerde de eksikliklerin bulunduu meslek örgütleri tarafndan açklanmaktadr ifadelerini kulland.

Uca ise Bakan Kocann u sorular yantlamasn istedi: Batmanda test saysnn bu kadar düük olmasnn sebebi nedir? Test saysn artrmaya yönelik herhangi bir çalmanz bulunmakta mdr? Batman halknn testlere kolay ve ücretsiz bir ekilde ulaabilmesi için yaptnz herhangi bir çalma var mdr? Salk çalanlarnn salgndan etkilenmesinin önüne geçmeye yönelik alnan tedbirler nelerdir? Koruyucu ekipman ve çalma düzeninde hiçbir eksiklik ve aksaklk yaratlmamas için önlemler alnmakta mdr? Batmanda enfekte olan vatanda says kaçtr? Bunlardan kaç salk çalandr? COVID-19 hastal ile uyumlu hastalarn ve temas ettikleri kiilerin belirlenmesi ve izolasyonu için nasl bir çalma yürütülmektedir? Batmandaki hastaneler, test sonucu pozitif çkan koronavirüs hastalarn tedavi edecek kapasite ve donanma sahip midir?

Ana Sayfaya Git