Topraklarımızı öldürüyoruz!

Tarım arazilerinde hasat dönemiyle birlikte yakılan anızların hem toprağa hem de insan sağlığına zarar verdiğini belirten ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Samet Ucaman, yetkilileri önlem almaya ve çiftçileri bilinçlendirmeye çağırdı.

Haberler 13.06.2019 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgede buday, arpa, mercimek gibi ekinlerin hasad balarken, çiftçiler, ekinlerin saplarn atee vererek yok etmeye çalyor. Ekosistemi tehdit eden ve binlerce canlnn yok olmasna neden olan anz yangnlar, topran verimliliini de ciddi oranda etkiliyor. Ziraat Mühendisi Odas (ZMO) Diyarbakr ube Bakan Samet Ucaman, çiftçilere uyarlarda bulundu. Ucaman, hasat dönemiyle birlikte çiftlilerin yakt anzlar hem topraa hem de insan salna zarar verdiini belirterek, anz yaklmamas gerektiini söyledi.

TOPRAKTAK BRçOK CANLI ÖLÜYOR

Anz yangnlarnn topran bütün yapsn deitirdiini vurgulayan Ucaman, bütün canl ve organizmalarn birbirinden etkilendiini hatrlatt. Anz yangnlaryla topraktaki bitki deiimi ve bitkinin makro elementlerini birlikte alnmasn engellendiini dile getiren Ucaman, Ancak sahadaki anz ile birlikte toprak içindeki canllarn birçou maalesef ölüyor. Topran kimyas scaklk ile paralel olarak deiiyor. Bir sonraki ylda çiftçi anz yakt için oraya gübre ve benzeri pahal ilaçlarla topra beslemek zorunda kalyor. Böylelikle bazen de att tohumun verimini bile alamyor. Böylesi bir handikap var. Hasat döneminden sonra topran ilenmesi gerekiyor. u anda Türkiyede otu bile ithal ediyoruz. O yüzden ot fiyatlar da yüksek. Hazr hasat yaplrken çiftçiler biraz daha derinden kesmeye dikkat ederse anza da ihtiyaç kalmayacak. çok daha kolay topran ileyecek ve ekstra otu da olacak. Bu saman da satabilecek. Bu yl çiftçiler bunu ciddi deerlendirmeli. Hem bir taraftan samandan ciddi bir geliri olacak. Bir tarafndan anz yakma gibi masraftan kurtulmu olacaktr. Bir taraftan bir sonraki yl daha tasarruflu olacak. çünkü topran yapsnda anz ile birlikte deiim olmad için ekstra bir ileme ve topraa kimyasal verme gibi bir durumu olmayacak ve topran doal korunacaktr diye belirtti.

TARIM BAKANLII HOLDNGLET

Anz yangnlarnn hava kirlilii, görüntü kirliini ve sala zararlar olduunu vurgulayan Ucaman, anz yangnlarnn hava kirliliiyle birlikte atmosferdeki sistemi de bozduunu dile getirdi. çiftçinin anz yakarak maliyetten düme gibi bir pratik içine girdiini ifade eden Ucaman, Yakt ve i gücü gidiyor. Tarm ve Orman Bakanl bu konuda anz yaktrmama anlamnda topra ilemeyle ilgili sadece oradaki alnacak yaktn KDVsini ve vergisini bile çiftçiden almasa anz yakmaya engel olacaktr. Ancak u anda baktmzda devletin tarm politikas bitmi. Türkiyede tarm politikas yok. Tarm ve Orman Bakanl da holdingleti dedi.

TEDBRLERN ALINMASI GEREKYOR

Bakanln anz yangnlarna ilikin tedbirler almas gerektiini ifade eden Ucaman, 3-4 yldr tedbirlerin alnmadn söyledi. Bölgede bulunan tarm arazilerinde tarm müdürlükleri, yerel yönetimlerle çevre ve ehircilik Bakanlnn da tedbir almadna iaret eden Ucaman, köylerin gezilerek yurttalara, anzlarn yaklmas ve yaklmamas sonucunda douraca sonuçlarn anlatlmas gerektiini dile getirdi.

TOPRAIMIZA YAZIK

çiftçilerin anz yakmaya son vermesi gerektiini yineleyen Ucaman, unlar söyledi: çünkü biz sadece bu topra 1 yllk almyoruz ve ilk tarmn gerçekletii bir corafyada yayoruz. Kadnn ilk tohumu topraa att bir alanda yayoruz. Bin yllardr bu toprak, verimlilii koruyabilmi. Son 30-40 yldr toprak bozuldu. Sistem bozluyor. Topramza yazk.

Ana Sayfaya Git