TSK'da kurmaylık sistemi değişti

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde kurmaylık sisteminin değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yeni sistem, kurmay olabilmek için 2 kademeli bir eğitim alınmasını öngörüyor.

Haberler 07.08.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriiminin ardndan Türk Silahl Kuvvetlerinde (TSK) görevli kurmay subaylarn yüzde 59u ihraç edildi. Silahl kuvvetlerdeki bin 894 kurmay subaydan bin 119unun ihraç edilmesinin ardndan kurmay subaylk sisteminde deiiklie gidildi.

FETÖnün 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi öncesi TSKda görevde olan bin 894 kurmay subaydan bin 119u ihraç edildi.

TSKdaki kurmay subaylarn yüzde 59unun silahl kuvvetlerle ba kesilirken en fazla ihraç edilen kurmay subay Kara Kuvvetleri Komutanlndan oldu. liii kesilen kurmay subaylarn yüzde 55i Kara Kuvvetleri Komutanl, yüzde 26s Hava Kuvvetleri Komutanl, yüzde 19u Deniz Kuvvetleri Komutanl mensubuydu.

Kara Kuvvetleri Komutanlndaki 921 kurmay subayn 617si ihraç edilirken, komutanlkta ihraç edilen kurmay subay oran yüzde 67 oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlnda ise 545 kurmay subaydan 295i ihraç edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlndaki kurmay subaylarn ihraç oran yüzde 55 olarak belirlendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlnda ihraç edilen kurmay subay oran yüzde 48 oldu. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan 428 kurmay subaydan 207sinin kuvvet komutanlyla ba kesildi.

KURMAYLIK SSTEM DET

Yaananlarn ardndan kurmaylk sistemi yeniden ele alnd. Detayl aratrmalarn ardndan gerekli idari tedbirlerin alnmas planland.

Bu kapsamda Milli Savunma Üniversitesince yaplan çalmalarda sona gelindi. Yeni düzenlemeyle kurmay sisteminde önemli deiikliklere gidildi. Kurmaylk eitimleri için Kara, Hava, Deniz Harp Enstitüleri görevlendirilecek. Yeni sistemle kurmaylk uygulamas tabana yaylacak, kademeli ve performans odakl olacak. Yeni kurmaylk sisteminin iki kademeden olumas planlanyor. Bunlardan birini Karargah Subayl Eitimi, dierini Komuta ve Kurmay Eitiminin oluturmas hedefleniyor.

Karargah Subayl Eitimine TSKda 6. yln bitirmi ve 23. hizmet yln amam subaylarn bavurabilmesi hedefleniyor. Böylelikle kurmay subay uygulamas tabana yaylabilecek.

Bu eitimi baaryla tamamlayan subaylara bir yl kdem ile Komuta ve Kurmay Eitimi Giri Snavna katlma hakk tannacak. Bu snav baaranlar daha sonra komuta ve kurmay eitimini alacak. Eitimlerini baaryla tamamlayanlar kurmay olmaya hak kazanrken bu subaylara yüksek lisans diplomas ve bir yl kdem verilecek.

KURMAYLIK SORULARININ SIZDIRILMASI, KOMSYON RAPORUNA GRMT

TBMM FETÖnün Darbe Giriimini Aratrma Komisyonu raporunda, kurmaylk snav sorularnn önceden kendilerine verilmesiyle FETÖ mensuplarnn hzla üst rütbelere trmandklar ve emir subayl, özel kalem müdürlüü, Cumhurbakanl Muhafz Alay Komutanl gibi stratejik görevlerde yer almaya baladklar, TSKnn üst yönetiminde örgüt mensuplarna yer açmak maksadyla 2008 ylndan itibaren soruturma ve davalar açld, böylelikle örgütten olmayan albay ve general kadrosundaki kiilerin tasfiyesinin salandnn anlald belirtilmiti.

Darbe giriiminde görev aldktan sonra tutuklanan ve TSKdan ihraç edilen, Cumhurbakanl Külliyesinin önünü bombalayan pilot Müslim M, ek ifadesinde FETÖ ile nasl tantn anlatm, kurmaylk snavlar sorularnn kendisine önceden verildiini ve bu sayede snav kazandn itiraf etmiti.

Darbe giriimi srasnda 66. Mekanize Piyade Tugay Topkule Klasnda görevli olan, darbe günü baz siyasileri ve bürokratlar gözaltna almakla görevli eski Kurmay Yüzba Özkan Ö. de savclk sorgusunda, 2013 ylnda ikinci kez girdii kurmaylk snav öncesi yemin ettirilerek kendisine snavda çkan sorularn gösterildiini anlatmt.

Ana Sayfaya Git