TSK'den sınıra seyyar ilk yardım hastanesi

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı'na, 14 çadır ve 12 konteynerden oluşan "seyyar ilk yardım hastanesi" kuruldu

Haberler 25.02.2018 - 12:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerince (TSK), Hatayn Reyhanl ilçesindeki Cilvegözü Snr Kapsnda 14 çadr ve 12 konteyner ile oluturulan seyyar ilk yardm hastanesi, 1 Ekimden bu yana hizmet veriyor.

Hudutlar ile bölgede güvenlik ve istikrar salamak, Afrin bölgesinde PYD/YPG/PKK/KCK ve DEA mensuplarn etkisiz hale getirmek, bölge halkn terör örgütü üyelerinin bask ve zulmünden kurtarmak amacyla 20 Ocakta balatlan Zeytin Dal Harekat ile dlibe intikal eden TSK unsurlarna en hzl ekilde salk hizmet destei salamak, stabilizasyon ve hasar kontrolü cerrahisi hizmetini sunmak maksadyla Cilvegözü Snr Kaps bölgesine kurulan seyyar ilk yardm hastanesinde, toplam 16 branta 19 deneyimli askeri ve sivil tabip görev yapyor.

Doktorlarla birlikte bir eczac, 21 salk teknikeri, 15 hemire ve 21 idari personel olmak üzere toplam 77 personel ayn anda görevini sürdürdüü hastanedeki salk çalanlar, hem TSK hem de Salk Bakanl personelinden oluuyor.

Hastanedeki hizmet sayesinde harekat süresince salk hizmet destei ihtiyacnn yan sra snr ötesinde oluabilecek salk malzemesi ihtiyaçlarnn da çok hzl bir ekilde karlanmas öngörülüyor.

14 çadr ve 12 konteynerden oluan seyyar ilk yardm hastanesi, kapasitesi ve sunduu salk hizmetlerine göre Rol-1 seviyesinde faaliyet gösteriyor. Hastane, harekat bölgesindeki askeri salk personeli tarafndan verilen Rol-1 salk hizmeti destei ile Rol-3 seviyesinde hizmet veren Hatay Devlet Hastanesi arasnda hasta/yaral tahliye ve tedavisi anlamnda köprü vazifesi görüyor.

- Ayn anda 8 kiiye küçük cerrahi hizmeti

Ameliyathane, youn bakm, eczane, laboratuvar, sterilizasyon, triaj, radyoloji bölümleri, su deposu ve jeneratörlerin yer ald seyyar hastanede, ayn anda 8 hasta/yaralya ilk yardm ve küçük cerrahi uygulanabilirken, yine ayn anda iki yaralya genel anestezi altnda acil ameliyat, röntgen çekimi ve bir yaralya ultrasonografi hizmeti verilebiliyor.

Ayn anda 6 hasta ve yaralya youn bakm tedavi hizmeti sunabilen salk merkezi, bir saat içinde 80 hasta/yaralnn kan analizini yapabilme, gerekli acil ilaç ve tbbi malzeme ihtiyacn depolayabilme, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere yönelik dekontaminasyon imkanna da sahip.

TSK seyyar ilk yardm hastanesinin vazifesini kesintisiz yapmas için, TSK personel ve lojistik imkanlarna ilave olarak, Salk Bakanl, AFAD ve Hatay Valiliince de personel ve tbbi lojistik destek salanyor.

Ana Sayfaya Git