TÜİK'in Türkçe bilmeyen kadına kestiği para cezası Meclis'e taşındı

TÜİK Siirt Bölge Müdürlüğü, anketörleri tarafından yapılan anket çalışmasında, Türkçe bilmeyen 6 çocuk annesi 50 yaşındaki Tenzire Çetin'e "soruları cevaplamadığı" gerekçesiyle 1055 TL ceza gönderdi. Para cezası CHP'li vekil Ali Mahir Başarır tarafından Meclis'e taşındı.

Haberler 16.07.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaanan durumun ardndan çetinin evine Vergi Dairesinden ceza makbuzu geldi. çetin, Siirt TÜK Bölge Müdürlüü Ekiplerince bütçe anketine katlmadndan ötürü Kabahatler Kanunu kapsamnda bin 55 TL idari para cezasna çarptrld.

BAKAN ALBAYRAKIN YANITLAMASINI STED

Bianetin haberine göre, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Baarr, çetine bin 55 TL para cezas kesmesini Meclis gündemine tad.Baarr, Maliye ve Hazine Bakan Berat Albayrakn yazl olarak yantlamasn isteiyle verdii soru önergesi verdi. Soru önergesinde Baarr, u sorularn yantlanmasn istedi:

Tenzire çetin örneinde olduu gibi benzer ekilde yllar itibar ile kaç kiiye para cezas kesilmitir? Kesilen cezalarn illere göre dalm nedir?

Türkçe bilmeyen ve doal olarak sorular anlamad için yantlayamayan Tenzire çetine para kesilmesinin gerekçeleri nelerdir?

Ülkemizin içinde bulunduu batk ekonomiyi TÜK aracl ile vatandalara kestiiniz cezalarla m düzeltmeyi planlyorsunuz?

Türkiye statistik Kurumuna gerekli gereksiz bu tür cezalarn kesilmesi ile ilgili sizden veya herhangi bir bakanlktan gönderilmi yazl ya da sözlü bir talimat var mdr?

Türkçe bilmemesine ramen anket sorularn yantlamasn srarla talep eden TÜK görevlileri hakknda herhangi bir yasal ilem balatlm mdr? Balatlmadysa balatmay düünüyor musunuz?

YASA NE DYOR?

11 Kasm 2005 tarihli ve 5429 sayl Türkiye statistik Kanununun 54. Maddesi uyarnca mazereti olmadan sorular cevaplamaktan kaçnanlara idari para cezas uygulanabiliyor.

Madde uyarnca istenilen bilgileri geçerli mazereti olmakszn, belirlenen ekil ve süre içinde vermeyen, eksik veya hatal verenlerin bir kereye mahsus uyarlarak, 7 gün içinde bilgileri vermeleri ve ya eksik ve hatalar gidermeleri isteniyor.

Uyarya ramen, bilgileri hiç vermeyen veya talep edildii halde eksiklikleri gidermeyen ve hatalar düzeltmeyen gerçek kiiler veya özel hukuk tüzel kiilerinin organ ve temsilcileri hakknda para cezas uygulanyor.

Ayn kanunun 7. Maddesi ise istatistiki birimlerin, kendilerinden istenen veri veya bilgileri vatandalk görevi bilinci içerisinde, TÜK Bakanlnn belirleyecei ekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doru olarak ücretsiz vermekle yükümlü olduunu düzenliyor.

DAHA ÖNCE DE CEZALAR KESLMT

TÜKin ankete cevap vermek istemeyen kiilere ceza kesmesi daha önce de gündem olmutu. Eski haber spikeri Defne Samyeli 2013te kendisine kesilen para cezasnn iptali amacyla konuyu 2018de Anayasa Mahkemesine tam, i younluu mazeretinin yansra özel hayatnn gizliliine müdahale ve kanaat hürriyetinin ihlal niteliindeki uygulamaya yant vermeme hakknn bulunduunu belirtmiti.

Samyelinin kesilen para cezasnn iptal edilmesi için açt davay karara balayan AYM, Anayasann 20. maddesinde tanmlanan özel hayata sayg hakknn ihlal edilmediine karar vermi, anketin sadece bir ayla snrl olduunu belirterek i younluunun da bireylere bal bana bir külfet yüklediinin söylenemeyeceine hükmetmiti.

Ana Sayfaya Git