Turizm Zabıta ekibi görevde

Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan birimde yer alan 6 kişilik Turizm Zabıta ekibi, tarihi Sur ilçesinde hizmet vermeye başladı

Haberler 10.05.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamnda görevlendirme yaplan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan oluturulan birimde yer alan 6 kiilik Turizm Zabta ekibi, tarihi Sur ilçesinde hizmet vermeye balad.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Genel Sekreter Yardmcs Ercan Bircan, 2 Kasm 2016da Büyükehir Belediyesine görevlendirilen Cumali Atilla ile kentteki çalmalarn hz kazandn söyledi.

Bakan Atillann talimatlar dorultusunda vatandalara daha iyi hizmet vermek için çalmalarnn bütün hzyla sürdüünü ifade eden Bircan, çevre ve ehircilik Bakanlnca tarihi Sur ilçesinde Hazreti Süleyman Camisi ve çevresinde yaplan düzenlemenin ardndan, alann halkn hizmetine sunulduunu belirtti.

Bircan, Hazreti Süleyman Camisinin çevresi daha önce böyle deildi, girilemeyecek haldeydi. imdi peyzaj çalmas yapld, Surlarn çevresi tamamen temizlendi ve halkmzn hizmetine sunuldu. dedi.

- Rehber görevi görüyorlar

Belediyenin eski yönetimi tarafndan daha önce kurulan turizm zabta biriminin ayn yönetim tarafndan lavedildiini anmsatan Bircan, belediyenin yeni yönetimi tarafndan gelen turistlere daha iyi hizmet vermek için tekrar bu zabta birimini oluturduklarn bildirdi.

lk etapta ekipte 6 kiinin yer aldn, daha sonra ihtiyaç dahilinde bu saynn artrlacan aktaran Bircan, öyle devam etti:

Arkadalarmz, Almanca, Franszca, ngilizce, Arapça, Kürtçe ve Zazaca biliyor. Hiçbir yerde böylesi dil bilen turizm zabtasna rastlayamazsnz. Arkadalarmz sadece dil deil ayn zamanda burann kültürel yapsn biliyor. Burann kültürünü gelen turistlere yabanc dilde anlatabiliyorlar. Rehber görevi görüyorlar. Arkadalarmz içinde arkeolog ve eitmen olanlar var. Burann kültürel yaps hakknda bilgi sahibi olmalar art bir avantajdr.

çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan tamamlanan alann kendilerine devredilmesiyle turizm zabta ekibini görevlendirdiklerini anlatan Bircan, sözlerini öyle sürdürdü:

Buray eskiden 100 kii ziyaret ediyordu, imdi binlerce, on binlerce kii ziyaret ediyor. Sadece Türkçe bilmek yetmiyor, burann Kürtçe ve Zazaca yerel dilleri var, biz sadece ngiltereden gelen vatandalara hizmeti sunmuyoruz. Haniden gelen teyzem de buraya geliyor bana buralar, Surlar anlat diyor. Arkadalarmzn onlara Zazaca ve Kürtçe bilgi vermesi gerekiyor. Bunlarn dnda Arap ülkelerinden gelen turistler var onlara Arapça hizmet veren arkadalarmz var.

Turizm Zabta Amiri Emrah Aydn da kentte güven ortamnn salanmasyla tekrar turist aknnn baladn dile getirdi.

Yaklak 15 gündür ekiplerinde yer alan 6 zabta arkadayla çevre düzenlemesinin yapld alanda görev yaptklarn dile getiren Aydn, öyle dedi:

ehre gelen yerli yabanc turistlere gerek rehberlik, gerek gezdikleri yerlerde güvenliklerini salama konularnda yardmc oluyoruz. Seyyar satc, dilenci insanlar rahatsz eden olaylarla karlatmz zaman müdahale ediyoruz. Turistlerin güvenli bir ekilde gelip gitmelerini salyoruz. Özellikle son bir haftadr youn bir ekilde geliler balad. Arkadalarmzdan 5 dil bilen var. Ekip olarak çeitli dillerde hizmet veriyoruz.

Ekipte yer alan Abdullah Karaman ise Kürtçe, ngilizce ve Almancay iyi düzeyde konuabildiini belirtti.

Yurt içi ve yurt dndan gelen turistlere elik ettiklerini, özellikle tur kapsamnda gelen turistlere aldklar eitim kapsamnda kentin tarihi hakknda bilgi verdiklerini ve birçok konuda yardmc olduklarn aktaran Karaman, çevre ilçelerden gelen ve Türkçe bilmeyen vatandalara da Kürtçe hizmet verdiklerini söyledi.

Karaman, Halkmz Diyarbakrn tarihi zenginliinin farknda deil. Biz bunlar anlatmaya çalyoruz. ifadelerini kulland.

- Hizmetin ötesinde bir hizmet

çkaleyi ziyarete gelen vatandalardan Kader Cevherolu, Hazreti Süleyman Camisine sürekli gelip gittiini, yaplan çalmalar neticesinde çevrenin çok güzel olduunu anlatt.

Turizm Zabta uygulamasna deinen Cevherolu, Bu çok iyi bir uygulama, hizmetin ötesinde bir hizmet veriliyor burada. Güvenlik ve hizmet açsndan biz çok memnunuz. Zabtalar bilmediim konular hakknda bilgi verdi. Onlarn verdii bilgi dorultusunda ben daha da aydnlandm. dedi.

Ana Sayfaya Git