Turizm Zabıta ekibi görevde

Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan birimde yer alan 6 kişilik Turizm Zabıta ekibi, tarihi Sur ilçesinde hizmet vermeye başladı

Turizm Zabıta ekibi görevde

İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan birimde yer alan 6 kişilik Turizm Zabıta ekibi, tarihi Sur ilçesinde hizmet vermeye başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Bircan, 2 Kasım 2016'da Büyükşehir Belediyesine görevlendirilen Cumali Atilla ile kentteki çalışmaların hız kazandığını söyledi.

Başkan Atilla'nın talimatları doğrultusunda vatandaşlara daha iyi hizmet vermek için çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü ifade eden Bircan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tarihi Sur ilçesinde Hazreti Süleyman Camisi ve çevresinde yapılan düzenlemenin ardından, alanın halkın hizmetine sunulduğunu belirtti.

Bircan, "Hazreti Süleyman Camisi'nin çevresi daha önce böyle değildi, girilemeyecek haldeydi. Şimdi peyzaj çalışması yapıldı, Surların çevresi tamamen temizlendi ve halkımızın hizmetine sunuldu." dedi.

- "Rehber görevi görüyorlar"

Belediyenin eski yönetimi tarafından daha önce kurulan turizm zabıta biriminin aynı yönetim tarafından lağvedildiğini anımsatan Bircan, belediyenin yeni yönetimi tarafından gelen turistlere daha iyi hizmet vermek için tekrar bu zabıta birimini oluşturduklarını bildirdi.

İlk etapta ekipte 6 kişinin yer aldığını, daha sonra ihtiyaç dahilinde bu sayının artırılacağını aktaran Bircan, şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız, Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça, Kürtçe ve Zazaca biliyor. Hiçbir yerde böylesi dil bilen turizm zabıtasına rastlayamazsınız. Arkadaşlarımız sadece dil değil aynı zamanda buranın kültürel yapısını biliyor. Buranın kültürünü gelen turistlere yabancı dilde anlatabiliyorlar. Rehber görevi görüyorlar. Arkadaşlarımız içinde arkeolog ve eğitmen olanlar var. Buranın kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi olmaları artı bir avantajdır."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlanan alanın kendilerine devredilmesiyle turizm zabıta ekibini görevlendirdiklerini anlatan Bircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burayı eskiden 100 kişi ziyaret ediyordu, şimdi binlerce, on binlerce kişi ziyaret ediyor. Sadece Türkçe bilmek yetmiyor, buranın Kürtçe ve Zazaca yerel dilleri var, biz sadece İngiltere'den gelen vatandaşlara hizmeti sunmuyoruz. Hani'den gelen teyzem de buraya geliyor 'bana buraları, Surları anlat' diyor. Arkadaşlarımızın onlara Zazaca ve Kürtçe bilgi vermesi gerekiyor. Bunların dışında Arap ülkelerinden gelen turistler var onlara Arapça hizmet veren arkadaşlarımız var."

Turizm Zabıta Amiri Emrah Aydın da kentte güven ortamının sağlanmasıyla tekrar turist akınının başladığını dile getirdi.

Yaklaşık 15 gündür ekiplerinde yer alan 6 zabıta arkadaşıyla çevre düzenlemesinin yapıldığı alanda görev yaptıklarını dile getiren Aydın, şöyle dedi:

"Şehre gelen yerli yabancı turistlere gerek rehberlik, gerek gezdikleri yerlerde güvenliklerini sağlama konularında yardımcı oluyoruz. Seyyar satıcı, dilenci insanları rahatsız eden olaylarla karşılaştığımız zaman müdahale ediyoruz. Turistlerin güvenli bir şekilde gelip gitmelerini sağlıyoruz. Özellikle son bir haftadır yoğun bir şekilde gelişler başladı. Arkadaşlarımızdan 5 dil bilen var. Ekip olarak çeşitli dillerde hizmet veriyoruz."

Ekipte yer alan Abdullah Karaman ise Kürtçe, İngilizce ve Almanca'yı iyi düzeyde konuşabildiğini belirtti.

Yurt içi ve yurt dışından gelen turistlere eşlik ettiklerini, özellikle tur kapsamında gelen turistlere aldıkları eğitim kapsamında kentin tarihi hakkında bilgi verdiklerini ve birçok konuda yardımcı olduklarını aktaran Karaman, çevre ilçelerden gelen ve Türkçe bilmeyen vatandaşlara da Kürtçe hizmet verdiklerini söyledi.

Karaman, "Halkımız Diyarbakır'ın tarihi zenginliğinin farkında değil. Biz bunları anlatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Hizmetin ötesinde bir hizmet"

İçkale'yi ziyarete gelen vatandaşlardan Kader Cevheroğlu, Hazreti Süleyman Camisi'ne sürekli gelip gittiğini, yapılan çalışmalar neticesinde çevrenin çok güzel olduğunu anlattı.

Turizm Zabıta uygulamasına değinen Cevheroğlu, "Bu çok iyi bir uygulama, hizmetin ötesinde bir hizmet veriliyor burada. Güvenlik ve hizmet açısından biz çok memnunuz. Zabıtalar bilmediğim konular hakkında bilgi verdi. Onların verdiği bilgi doğrultusunda ben daha da aydınlandım." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz