Turizmcilerden Diyarbakır daveti

TÜRKİYE'de, GAP ve kültür turları düzenleyen, ülkenin önde gelen tur şirketlerinin yetkilileri ile TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakır'da bir araya geldi.

Haberler 07.05.2017 - 12:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAP ve kültür turlar düzenleyen, ülkenin önde gelen tur irketlerinin yetkilileri ile TÜRSAB Bakan Baaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri, Diyarbakra ilikin batdaki algy çökertmek ve turizm alannda, Diyarbakr bata olmak üzere bölgeyi cazip hale getirme adna Diyarbakra davet edildi. Dün Diyarbakra gelen 40 firma temsilcisi, kentin tarihi ve turistik bölgelerini gezerek, çatmal süreçte kente tur düzenleyemediklerini ifade ederken, kentin artk güvenli hale geldiini belirterek, herkesi Diyarbakra davet etti.

DAVET ÜZERNE GELDLER

Valilik koordinasyonunda, Diyarbakr Turizm Platformu üyeleri, Büyükehir Belediyesi, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Diyarbakr Ticaret Borsas, Karacada Kalknma Ajans, Diyarbakr Kültür ve Turizm Müdürlüü, Dicle Üniversitesi, Sur Belediyesi ve TÜRSAB Diyarbakr Bölge Yürütme Kurulunun hazrlad program çerçevesinde 2 günlük program için 40 tur operatörü Diyarbakra geldi. Kente dün sabah gelen firma temsilcileri, tarihi ve turistik öneme sahip Sur lçesindeki Hasan Paa Hannda sabah kahvalts yapt. Rehber eliinde ilçeyi gezen heyet, srasyla tarihi Ulucami, Cahit Stk Taranc, Ahmet Arif müzeleri, surlar ve sur maketinin yapld alan gezdi.

çOKULU KARILAMALAR

Dengbej evinde müzik dinleyen tur operatörleri, tarihi On Gözlü Köprüde davul zurna eliinde yöresel oyunlar oynayan folklor ekibiyle karland. Gösteriyi ilgiyle izleyen operatörler, daha sonra köprüde halay çekti. Tur operatörleri tarihi çkale Müze Kompleksine geçerek, müzede bulunan eserleri gördü.

TARHE HAYRAN KALDILAR

Geziye katlan firma yöneticileri, gezdikleri tüm alanlar telefon ve fotoraf makineleriyle görüntülerken, kente ilk kez gelen baz yöneticiler ise Diyarbakra hayran kaldklarn söyledi. 2015 ylnda yaanan çatmalar nedeniyle kente tur düzenleyemeyen firma sahipleri u anda kentte herhangi bir olumsuzluun olmadna tank olduklarn anlatt. Firma temsilcileri, sosyal medya üzerinden de gezi fotoraflarn paylaarak bir akm balattklarn söyledi. Diyarbakrn tarihi ve kültürel mimarisinin turizmde büyük önem tadn belirten turizm firmas yöneticileri, azalan talepleri bu projeyle yeniden canlandracaklarn ve kente sürekli tur düzenleyecekleri mesajn verdi.

DYARBAKIRA DAVET ETTLER

Geziye ilikin açklama yapan tur operatörü Özgür Ildr Öksüz, güvenlik nedeniyle yaanlan baz sorunlardan dolay Diyarbakra daha önce gelemediklerini söyledi.

imdiden Hataydan ve kendi bölgelerinden Diyarbakra turlarn gelmeye baladn bildiren Öksüz, öyle konutu:

nsanlar bata temkinli bir ekilde buraya geliyor. Ancak sonrasnda çok güzel, rahat ve huzurlu bir ekilde gezdiklerini söylüyorlar. Umarm daha da güzel günler hepimizi bekler. Buraya yaplacak turlarn bölgenin hem tarihi yaps hem de kültürel mozaii bakmndan çok verimli olacana inanyoruz.

Diyarbakr çok sevdiini anlatan Özgür Ildr Öksüz, kentte çok güzel bir ekilde arlandklarn vurgulad.

Öksüz, bölgenin bakir ve kefedilmeyi bekledii için turlar düzenleneceini ve yatrmlarn yaplacan sözlerine ekledi.

Tur operatörlerinden Kerem Gökçe ise GAP turu yaplmak istenirse mutlaka içinde Diyarbakrn olmas gerektiini ifade etti.

Son dönemlerde yaanan üzücü olaylardan dolay kentin kötü günler geçirdiini anmsatan Gökçe, buna ramen GAP turlarna ara vermeden devam ettiklerini belirtti.

ARTIK DYARBAKIRA GELNECEK

Diyarbakrda büyük bir havalimannn olduunu aktaran Kerem Gökçe, öyle devam etti:

Diyarbakra uçular çok olduu için buradaki havalimanndan turu balatmak tur acenteleri için her zaman daha kolaydr. Diyarbakrsz bir GAP turu her zaman eksik gelir. Bu yl buraya yaklak 100 otobüsle tur yapacaz. Misafirlerimizin Diyarbakr görmek için daha sonra ayrca da geleceklerini düünüyorum. Diyarbakr çok gizemli bir kent. Tarih anlamnda her eyi bulabilirsiniz. Türkülerinde çok güzel ak hikayeleri olan Diyarbakrn bence bir an önce o güzel günlerine kavumas gerekiyor. Bütün kurumlar ve halk el ele vererek, el birliiyle kentin turizminin tekrar canlanmas salanmaldr. Biz de bölgeye çok turist getirmek isteriz. nsanlarn mutlu olmas bizleri de mutlu edecektir. Yakn zamanda kente çok fazla turlar yapacamz umut ediyorum.

K YILDUR TUR YAPAMIYORDUK

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii Kültür Turizm Komite Bakan (TÜRSAB) Erdal çeri, bölgeye tur yapan acenteler gibi yllarca tur düzenlendiklerini söyledi. 25 yla yakndr bölgeye tur düzenlediklerini ve yaanan olaylardan dolay 2 yl boyunca ara verdiklerini belirten çeri, Bu zaman çok kez olaylar gündeme geldi. Olaylardan dolay tamamen programlardan çkardk. Yeni süreçte bir umudumuz var. Bu geziyle inallah daha gelitireceiz. Yaplanmay görüyoruz, alt yap yeniden yaplandrldn gördük. dedi.

çeri, Bizim için Diyarbakrn bir kaç tane önemi var. En önemlisi dounu bakenti konumda; dinlerin, kültürlerin, devletlerin ve dillerin her eyin birleim yeri kültür yuma bir havuz, bu havuzun içerisinde herkes yorulacak, yeni bir eyler bulacak, kültürünü, sosyolojisini, gastronomisini her eyini bulmu olacak. Biz bu ürünü tantacaz, tanttkça batdan insanlar buraya getirmi olacaz. Her getirdiimiz insan da bar turizmle beraber tesis etmi olacak. sözlerini kulland.

TURZM çALITAYI YAPILACAK

Diyarbakrdaki gezileri devam eden firma yöneticilerine tarihi Zerzevan Kalesi, Eil lçesinin de gezdirilecei örenilirken, katlmclar gezilerin ardndan Diyarbakrn turizm potansiyeli üzerine yaplacak çaltaya katlacak. Proje kapsamnda Diyarbakrn bata bu yl olmak üzere önümüzdeki yllarda da GAP ve kültür turlarna alnmas için tur operatörlerinin, yereldeki çözüm ortaklar ile bir araya gelmesi, tur operatörleri ile Diyarbakrdaki seyahat acenteleri ve oteller arasnda ibirlii görümelerinin yaplmas salanacak.

Ana Sayfaya Git