Türk Işını korona tedavide Diyarbakır'da uygulandı! Tüm dünya Diyarbakır'da Türk Işınını izledi! Nedir?

Türk ışını nedir? Tüm dünya koronavirüs aşısını aylardır test aşamasına kadar gelip ötesine geçememekteyken, İDyarbakır'da koronavirüs tedavisi için türk ışını umut oldu. Diyarbakır'da korona hastalarına kullanılan türk ışını tedavisinden sonra yapılan testlerin negatif e dönmesi tüm dünyayı adeta Diyarbakır'a kilitledi. Peki ya Diyarbakır'da korona hastalarına uygulanan türk ışını hakkında neler biliyorsunuz.

Haberler 27.06.2020 - 02:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk n nedir? Tüm dünya koronavirüs asn aylardr test aamasna kadar gelip ötesine geçememekteyken, Dyarbakrda koronavirüs tedavisi için türk n umut oldu. Diyarbakrda korona hastalarna kullanlan türk n tedavisinden sonra yaplan testlerin negatif e dönmesi tüm dünyay adeta Diyarbakra kilitledi. Peki ya Diyarbakrda korona hastalarna uygulanan türk n hakknda neler biliyorsunuz.

Türk bilim insanlarnn koronavirüs salgnna kar gelitirdii sensitif derin ultraviyole ve lazer tedavisi (Türk In) ilk defa kullanld.

Diyarbakrda koronavirüs tedavisi gören bir hastaya uygulanan tedavi yöntemi baaryla sonuçland. Uygulanan tedavi yöntemi sonras hastann koronavirüs testi negatif çkt.

Gurur verici tablo

Diyarbakr l Salk Müdürü Dr. Cihan Tekin, yapt açklamada, Bugün, Diyarbakr, Türkiye ve dünya için gurur verici bir tablo için burada toplandk. Bugün ilk defa Gazi Üniversitesi hocalarmzdan Hikmet Selçuk Gedik ile bir aradaydk. Kendisi tarafndan gelitirilen ve dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemi bugün ilk defa Diyarbakrda bir hasta üzerinde uygulama frsat bulduk. Türk In tedavisi projesini ilk defa uyguladk. Youn bakmda koronavirüs tedavisi gören hastann koronavirüs test sonucu negatife döndü. Bu güzel haberi buradan tüm Türkiyeye, dünyaya duyurmak Diyarbakr adna gurur verici bir tablo ifadelerini kulland.

Salk Bilimleri Üniversitesi Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekimi Doç. Dr Erkan Baysal da, ilk defa uygulanan Türk In tedavisi sonras açklamalarda bulundu. Baysal, Hastamz 46 yanda erkek bir hasta. Ayn 25inde yüksek ate, öksürük ve nefes darl ikayetiyle geldi. Yaplan PCR testi de Kovid-19 testi pozitif gelince hastamz youn bakma yatrdk. Sonra gerekli istiareleri yaptktan sonra hastamzn Türk In tedavisine uygun olduunu tespit ettik. Tedavi yöntemini uyguladk dedi.

PEK TÜRK IINI NEDR?

Türk n tedavisi nedir?

Salk Federasyonu Genel Bakan Rait Dinç; RD GLOBAL/INVAMED tarafndan COVID-19 isimli koronavirüsüne kar Türk laboratuvarlarnda gelitirilen ve u ana kadar yaplan denemelerde dier virüs ve bakterilere kar olumlu sonuçlar elde edilen Türk In Tedavisini kamuoyuna duyurdu.

Türk n tedavisi koronavirüsü iyiletirecek mi?

Dinç, yapt açklamada; COVID-19 benzeri viral ve mikrobiyal enfeksiyonlarda kan ve vücut boluklarna yerleen zararl organizmalarn genellikle antibiyotikler ve anti-viral ilaçlarla tedavi edilmeye çalldn ancak yeni gelitirilen sistemin bir kateter yardm ile damar yoluna yerletirilen ultraviyole n özellikle kanda bulunan enfeksiyonlar temizlemek için kullanlmas ile gerçekletirildiini belirterek bu ekilde hem damar yollar hem de akcier içerisine uygulanabilen ultraviyole n, Influenza A ve B virüslerini tamamen yok ettii, bacillus stearothermophilus bakterisine yaplan uygulamada ise bu bakterilerin 2-3 saniye aras bir sürede tamamen imhasn salad bu sayede hastalarn ksa zamanda hastalktan kurtulabileceini ifade etti.

Hastalk sürecinde tüm ülkenin tek yürek olmas gerektiini, bu dönemin ancak birlik beraberlik ve destek ile yürütülebileceini ifade eden Dinç; yeni gelitirilen tedaviyi talep eden ve klinik aratrma izni salayan her otoriteye ücretsiz ekilde salayacan açklad.

Dinç, imdiden çeitli ülke yetkililerinin kendisine tedavi taleplerini ilettiini açklayarak u anda Makedonya ve talya yetkilileri ile görüme salandn kaydetti. Tedaviyi denemek isteyen her ülkeye; dil, din, rk ayrt etmeden, klinik aratrma izinleri alndktan sonra her türlü cihaz, kit ve know-how desteini ayn ekilde ücretsiz salayacann altn çizen Dinç, önemli olann tüm insanlar nezdinde kitlesel bir çözüm salayarak böylesi bir pandeminin tamamen önüne geçmek olduunu dile getirdi.

Mikroorganizamalar yok ediliyor

Konuya ilikin deerlendirmede bulunan Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik; ultraviyole ve fotonik lazer sayesinde hem kanda bulunan mikroorganizmalar hem de akcier ve solunum yollarna yerlemi mikroorganizmalarn bu yöntemler ile yok edilebileceini ifade etti.

Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik, ultraviyole , güne nda bulunan ve 1801 Alman Fizikçi Ritter tarafndan kefedilen bir k cinsidir. UVA, UVB ve UVC olmak üzere farkl dalga boylarndaki, farkl tipte ultraviyole nlar bulunduunu kaydederek unlar dedi:

Bu nlar, güne nlar ile beraber yeryüzüne gelen nlar olup özellikle UVA ve UVB en sk temas edilen ultraviyole n cinsleridir. UVC ozon tabakasnda tamamen tutulduu için, yeryüzüne pek ulaamaz. Ancak, bakteri, virüs ve mantarlar ile bunlarn sporlar üzerinde en etkili olan form UVC formudur. Bu alanda, yllar boyunca birçok çalma yaplm ve güvenilirlii kantlanmtr. UV nlar, aslnda bir ksm hastalklarn tedavisinde de aktif olarak kullanlmaktadr. Yeni doan sarlklarnda, vitiligo dediimiz cilt renginin kaybolduu hastalklarda, kan nakli için alnan kanlarn sterilizasyonunda, hepatit enfeksiyonlarnda vb. durumlarda birçok aratrma ile desteklenerek kabul görmü bir yöntemdir. Bu hastalklarn ve sterilizasyon yöntemlerinin her birinde farkl dalga boylarndaki UV nlar kullanlmaktadr. Buradaki temel nokta, kullandnz UV nnn tbbi uygulama için etkili olacak ve insana zarar olmayacak dalga boyudur. Burada özellikle belirtmek isterim ki, UV nlar kontrolsüz olarak kullanlabilecek nlar deildir. Her UV cihaz ile bu ilem uygulanmamaldr. Kullanlan sistemde UV n validasyon çalmalar yaplm Turkish Beam Sistemidir. Bu sebeple, bu sistem dnda salk profesyonellerinin kontrolü olmadan bu nlarn uygulanmas kesinlikle uygun deildir.

Fotonik lazer dünyaya damgasn vurmu

Özellikle 90l yllarda aratrmaclar UV nlarn bir kateter eliinde kullanarak, bu nlarn damar darlklarn genilettiklerini gösteren birçok çalma yapmlardr. Dünyada Turkish Glue ad ile bilinen ve varis tedavisindeki sistemin bir parças olarak kullanlan ve RD GLOBAL/INVAMED tarafndan gelitirilen, fotonik lazer son 5 yla damgasn vurmu ve güvenle kullanlabilirlii ispatlanm bir yöntemdir. te tüm bu veriler nda, 1.5 yl önce ultraviyole nlarnn mikroorganizmalar karsndaki hzl etkinlii ve insan vücuduna zararl bir etkisinin olmamas nedeniyle özellikle çoklu antibiyotik kullanmna ramen enfeksiyonlarda çaresiz kalnan bir alternatif olarak bu sistem gelitirildi. Daha sonra, sistemin özellikle nfluenza A ve B tipi RNA virüslerinde etkinlii üst solunum yolu sürüntüleri üzerinden gözlemlendi.

Tpk Influenza virüsü gibi, tek sarmall bir RNA virüsü olan COVID-19 virüsünde de virüsün temel yapsn oluturan nükleotidler (DNA ve RNAnn temel yapta) üzerinde tahribat yaparak virüs genetik yapsn birkaç saniye içerisinde parçalayan bu sistemin etkili olaca sonucuna varld. Basit bir serum yolundan, damar içerisine yerletirilen bu milimetrik kateter yardm ile verilen UV nlar ile dakikalar içerisinde kateterin yanndan geçen tüm virüslerin ölmesi ile kandaki virüs yükü tama yakn bir oranda yok edilebilecektir. Ayrca, üst solunum yolu ve akcierlerde, kolonize olan virüsler için de endotrakeal ve endabroniyal uygulamalarla tedavi yöntemi gerçekletirilerek buradaki virüsler de yok edilebilecektir. Böylece, COVID-19 enfeksiyonunun baarl bir ekilde bütüncül olarak tedavi edilecei öngörülmektedir. u ana kadar, Salk Bakanlmzn da büyük gayretleri ile ülkemizde ciddi bir salgn ortaya çkmamtr. Bundan sonraki süreç, devletimiz ve ilgili ülkelerin salk otoritelerinin bu konuda alaca kararlar ile sürdürülecektir.

Son olarak virüsün imdiden iki mutasyonunun ortaya konduunu belirten Prof. Dr. Gedik, antiviral ilaç stratejisinin bu nedenle geçici bir çözüm olabileceini, ama saniyeler içerisinde virüsü yok eden bu n sistemi sayesinde virüsün bu mutasyonlar geçirmeye zaman bulamayacan bu nedenle tedavi yönetiminin etkinliinin mutasyonlardan hiçbir ekilde etkilenmeyeceinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git