Türkiye'nin en ilginç 22 mimari yapısı

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) binası, farklı mimarisiyle dikkat çekiyor.

Haberler 16.04.2018 - 21:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkez Kayapnar ilçesindeki Hazreti Ali Külliyesi, deiik mimarisiyle görenlerin ilgisini çekiyor.

Diyarbakr merkez Kayapnar ilçesinde bulunan düün ve konferans salonu, srad yapsyla görenlerin ilgisini çekiyor.

Diyarbakr merkez Yeniehir ilçesindeki Yatrm zleme Koordinasyon Bakanl (YKOB) binas, farkl mimarisiyle dikkat çekiyor.

stanbuldaki 41 kat yüksekliindeki bu gökdelen, 6 yüzeyli köegeninden simetrik kesik bir kristal formuyla ilgi çeken yaplar arasnda yer alyor. Bina, Mimar Henry N. Cobb ve Jos Bruguera tarafndan tasarland.

stanbul Kathanede ofis ve konut projesi olarak yaplan bina, ilginç yapsyla ön plana çkyor.

Amerikan Yeil Binalar Konseyi tarafndan LEED Platinum Sertifikasna layk görülmü olan bu gökdelen, stanbuldaki ofis binalar içinde mimarisiyle ön plana çkyor.

Mimarisiyle ilgi çeken stanbuldaki Kozyata Modern Mehmet çavu Camii, 1997 ylnda ibadete açlmt. Caminin mimari yapsnda ana kubbenin dört taraf, üçerli yatay beik örtü sistemiyle örtülü.

Deprem riski nedeniyle yklan ve yeniden yaplan stanbuldaki Marmara Üniversitesi lahiyat Fakültesi Camisi, 23 Ekim 2015te ibadete açld. Mimar Hilmi enalpin, slam dünyasnda kullanlan baz motifleri tek bir camide toplayp yeni bir cami stili gelitirerek yapt cami, gündüz hava ne kadar karanlk olursa olsun elektrik kullanmaya gerek brakmayan dary görebilen 12 ayak üzerine kurulu.

stanbulda yer altna ina edilen Büyükçekmece Sancaklar Camii, Mimar Emre Arolat tarafndan yapld. Dünya Mimarlk Festivalinde birinci olan Sancaklar Camii, alagelmi camilerden farkl yapsyla dikkat çekerken, Hz. Muhammede ilk vahyin geldii Hira maarasndan esinlenerek ina edildi.

stanbul Üsküdar Karacaahmet Mezarlnn giriinde yer alan ve 10 bin metrekarelik bir alana ina edilen akirin Camisinin kapal ve açk otopark bulunuyor. Caminin içerisi, 500 kiilik bir cemaat alabilecek kapasitede. Caminin projesi mimar Hüsrev Tayla tarafndan hazrland. Arapça müteekkir anlamna gelen akirin Camisi, yaklak 4 ylda tamamland. Dekorasyonunda Kayseri ta, bronz-ahap gibi malzemeler kullanlarak, sade, modern ve estetik bir ibadethane olarak tasarland. 35 metre yüksekliinde 2 tane minaresi olan caminin kapal ibadethanesinin üzerindeki kubbesi, alüminyum kompozit olarak seçildi.

Ankara Gölba Belediyesinin kültür merkezi olarak kulland bina kitap eklinde tasarland ve u an kütüphane olarak hizmet veriyor.

zmirin Bayrakl lçesinde bulunan bu ikiz kuleler, 200 metre anten yüksekliiyle Avrupann 5., Türkiyenin en yüksek 2. yaps. 40 katl iki kuleden meydana gelen bina, bünyesinde rezidans, ofis, spor kompleksi ve alveri merkezi bulunduruyor.

Türkiyenin Eyfeli olarak adlandrlan 100.7 metre yüksekliindeki EXPO 2016 Kulesi, Antalyann simgelerinden biri haline geldi.

Antalyada bir grup giriimci tarafndan yaptrlan ve dünyadaki 13üncü örnei olduu belirtilen ters ev, d görüntüsüyle dikkati çekiyor.

Arazi yapsndan kaynaklanan sorunlara vatandalarn farkl çözümler üretmesiyle dikkati çeken Rize, neredeyse her ilçesindeki ilginç evleriyle ziyaretçilerini artyor. Güneysu ilçesine bal Gürgen köyünde yaayan Bilal Atasoy da kayalara çelik halatlarla balad evinde yaamn sürdürüyor. Yllar önce arazisindeki yamaçta bulunan büyük kaya kütlesini oyan Atasoy, bu alana 6 metrekarelik tek odal ahap yap ina etti. Atasoy, evini salamlatrmak için çelik halatlarla çevredeki kayalara balayarak farkl bir yapya imza att.

Rizede il merkezine bal Danksu Mahallesinde arsas bulunan ve stanbulda yaayan Sadri Kopuz, 2013 ylnda bu alana ev yapmaya karar verdi. Bölgenin eimli olmas sebebiyle evini ina etmekte zorlanan Kopuz, tapulu arsasndan geçen mahalle yolunun üzerine beton kolonlar dikerek 3 katl bina yapt. Kopuz, böyleyece yapt yeni ev nedeniyle yolu da kapatmam oldu.

Artvin çoruh ehir yerlekesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerine ina edilen kütüphane, üç kitabn bir masa üzerine simetrik olarak konumlandrlm görüntüsüyle ilgi çekiyor.

Mersinde gemi eklinde ina edilen 7 katl bina görenlerin ilgisini çekiyor. Örenci yurdu olarak kullanld örenilen bina, ilginç görüntüsüyle dikkati üzerine topluyor. lk 2 kat gemi güvertesi eklinde yaplan bina, çevresindeki apartmanlarn yannda oldukça farkl duruyor.

Karabük Üniversitesinde (KBÜ) yaptrlan, mimarisiyle ABDnin Kansas eyaletindeki kütüphaneyi andran Kamil Güleç Kütüphanesinden yararlanmak isteyenler, 60 bin matbu esere ve elektronik kaynaklarla 6 milyon kitaba, dergiye, makaleye ulaabiliyor.

Karabükün Safranbolu ilçesinde Akçasu Deresinin üzerine 1878de yaplan yuvarlak kemere oturan Lütfiye (Kaçak) Camisi, ahap minaresi ve mimarisiyle ilgi çekiyor. 1878de Hac Hüseyin Hüsnü tarafndan yaptrld bildirilen yazt bulanan cami, tavan, ahap korkuluklu mahfili ve ahap minaresiyle büyük ölçüde özgünlüünü koruyor. Safranboludaki yaklak 2 bin geleneksel konan özelliklerine uygun ina edilmi cami, dikdörtgen plan üzerine moloz talardan yaplarak ahap örtüyle kapl.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi, mimari yapsyla Kayserinin ilginç binalar arasnda yer alyor.

Kayserinin Kocasinan ilçesinde yapm 2015 ylnda tamamlanan Hac Ahmet Yamur Camisi, yaps elif harfini simgeleyen minareleri ve d cephesindeki kolonlarn oluturduu Allah yazsyla dikkat çekiyor.

Ana Sayfaya Git