"Türkiye'nin siber kalesinde" anlık 16 milyon IP taranıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan BTK bünyesindeki USOM'da, 16 milyon IP siber saldırı ve zafiyetlere karşı anlık olarak taranıyor

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu (BTK) bünyesinde oluturulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), siber saldr ve zafiyetlere kar tamamen yerli ve milli imkanlarla 16 milyon IPyi anlk olarak tarayp ülke güvenliine katk salyor.

USOMda zararl yazlmlar analiz edilerek Türkiyedeki aktivitelerinin önüne geçiliyor. Son yllarda hzla artan oltalama saldrlarnda kullanlan sahte siteler de burada belirlenerek engelleniyor.

Türkiyenin internet altyapsna yönelik siber tehditlerin savuturulduu USOMda 150 kiilik uzman ekip, 7 gün 24 saat görev yapyor. Resmi, özel kurum ve kurulularda yer alan siber olaylara müdahale ekipleri ile koordineli çallan merkezde, ülke genelindeki internet altyapsna yönelik siber saldrlar bertaraf ediliyor.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla kurulan USOMda, ülke genelindeki 16 milyon IP siber saldr ve zafiyetlere kar anlk taranyor.

- Türkiyenin verisi Türkiyede kalmal sloganyla kurulan veri merkezi

çan petrolü olarak nitelendirilen veriyi ileyip anlamlandrmak ve katma deerli ürünlere dönütürebilmek amacyla Türkiyede bilgi ve iletiim teknolojilerinin merkezi ve yön veren kurumu olan BTK, Türkiyenin verisi Türkiyede kalmal sloganyla kendi veri merkezini de kurarak ülkenin hizmetine sundu.

Veri merkezi 5 bin metrekarelik kapal alan, içerdii data miktar ile kamunun en büyük veri merkezlerinden birisi niteliini tarken uçtan uca yedekli olarak hizmet salamak üzere tasarland.

Türkiyenin en büyük yazlm tabanl network mimarisine sahip olarak tasarlanan veri merkezi sayesinde, marka bamsz yerli ürünlerin geliimine olanak salama, mevcut altyapdaki veri hzn artrma, yeni teknolojinin kullanm ile IT (bilgi teknolojileri) ekipmanlarnda enerji tüketiminde azalma, operasyon kolayl elde edilmesi hedefleniyor.

Veri merkezinin yapmnda yerli ve milli ürünlerin seçimi ve kullanmna özen gösterildi. Bu kapsamda trafolar, kabinler, enerji iletim hatlar gibi yerlerde yerli ürünler kullanlarak, toplamda en üst seviyede yerlilik oranna ulald.

- Milli Monitör Merkezi, BTK ve Aselsan i birliiyle gelitirildi

Türkiyenin hava sahasnda temiz ve güvenli frekans spektrumunun tesisi için kurulan Milli Monitör Merkezinde ise kritik sistemlerin haberleme kanallarnn bozucu etkilerden uzak tutulmas için çalmalar yaplyor.

Spektrumun denetlenmesi ve hava sahasnda güçlü ve salkl haberleme altyapsnn idamesi için üstün yeteneklerle donatlan merkez, tamamen yerli ve milli imkanlarla BTK ve Aselsan i birliiyle gelitirildi.

Merkezde, askeri ve sivil telsizlerin haberleme kanallarn kartran zararl yaynlar ihbara gerek kalmadan tespit edilebiliyor. Uçaklar, insansz hava araçlar, GPS konumlayclar, dronelar, navigasyon sistemleri ve uydular gibi frekans spektrumunu youn ekilde kullanan her türlü sistemin kesintisiz çalmas için merkezde yaplan çalmalar önem tayor.

Milli Monitör Merkezinde ayrca, ülkedeki elektromanyetik alan maruzluunun insan ve çevre saln etkilememesi için sahada yaplan ölçümler merkezi olarak denetlenecek. Türk mühendislerinin youn Ar-Ge çalmasnn ürünü olarak tasarlanan sistem, ileri seviye yazlm ve donanm teknolojilerinden oluuyor.

- BTK Akademide binlerce uzman yetitirilmesi hedefleniyor

2017de BTK bünyesinde kurulan BTK Akademi de alannda öncü, tannm, güvenilir, saygn ve milli bir eitim merkezi olarak, teknoloji alannda pek çok eitim veriyor.

Siber güvenlikten robotik kodlamaya, mobil uygulama gelitirmekten drone algoritmalarna kadar birçok konuda sertifika programlar, snf eitimleri ve online eitimler verildi.

Bu yl içinde de nesnelerin interneti, sanallatrma ve bulut, derin örenme, makine örenmesi ve yapay zeka gibi alanlarda eitimlerin verilmesi planlanyor. Yine bu yl için siber güvenliin farkl alanlarnda binlerce uzman yetitirilmesi amaçlanyor.

BTK Akademi, gençlerin yetimesine katk salamak için bata siber güvenlik ve 5G teknolojileri olmak üzere biliim sektörünün nitelikli insan kayna ihtiyacn karlayarak hizmet etmeyi sürdürecek.

BTK bünyesinde kurulan USOM, BTK Veri Merkezi, Milli Monitör Merkezi ve BTK Akademinin resmi açl, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan 10 ubatta gerçekletirilmiti.

Ana Sayfaya Git