Türkiye'yi krize sürükleyen tarihi kavganın 20'nci yılı

19 Şubat 2001'deki MGK toplantısında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında yaşanan "Anayasa kitapçığı fırlatma" kavgasıyla Türkiye, siyasi tarihinde eşine az rastlanır bir krize tanıklık etti

Haberler 19.02.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kavgann, Bülent Ecevit tarafndan kamuoyuyla paylalmasndan saatler sonra borsa endeksi dütü, repo faizleri tarihin en yüksek seviyelerine frlad. Döviz kurlar ve faizler trmana geçti, istihdamda da derin ve bedeli ar bir tablo ortaya çkt

Cumhurbakan Ahmet Necdet Sezer ile Babakan Bülent Ecevit arasnda, 19 ubat 2001deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantsnda Anayasa kitapç frlatlmas nedeniyle yaanan kavgayla Türkiye siyasi tarihinde eine az rastlanr bir kriz yaand.

Tarihi kavgann yaand MGK toplants öncesinde saat 09.30da Babakan Bülent Ecevit, Yardmcs Mesut Ylmaz ile Cumhurbakan Sezerin odasna geçti.

Cumhurbakan Sezer, Ecevit ve Ylmaz ile sadece tokalamakla yetindi, buz gibi bir havann estii odada tek kelime konuulmad.

Toplant saati geldiinde Sezer, MGK salonuna doru yöneldi. Ecevit ve Ylmaz da kendisini takip etti. Bu ksa yürüyü srasnda Ecevitin Sezere, Yönetsel yetkilerimi kullanmay engelliyorsunuz. Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurulundan elinizi çekin dedii duyuldu. Ancak Sezer, herhangi bir tepki vermedi.

BEN YIPRATMAK çN URAIYORSUNUZ

MGK baladnda, Sezer herkese Ho geldiniz dedikten sonra, Gündeme geçmeden önce söylemek istediklerim var diyerek, önünde bulunan dosyay açt.

Sezer, Babakan Ecevite dönerek, Sayn Ecevit; bankalarla ilgili benim Devlet Denetleme Kurulunu devreye sokmama tepki gösteriyorsunuz. Siz, basna Denetimin denetimi mi olur? diyorsunuz. Burada yaplan nedir? Hükümet olarak kamuoyu önünde beni küçük duruma düürüyorsunuz. Beni ypratmak için urayorsunuz. ifadesini kulland.

Cumhurbakan Sezer, Eceviti ayrca Beyaz Enerji operasyonunu yürüten Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcs Talat alk hakknda soruturma açtrd için de eletirdi.

Ecevit, bu noktada Sezerin sözünü keserek, Konumanz bitti mi? diye sordu. Sezer, Hayr bitmedi diyerek ses tonunu yükseltip devam etti ve Bu yoksul halkn bankalarda 12 milyar dolar gitti. Bugün hala kamu bankalarnda yolsuzluklar oluyor. DDK devreye girdi diye niye rahatsz oluyorsunuz? sorusunu yöneltti.

O ANAYASAYI BR DE BZ GÖRELM

Ahmet Necdet Sezer, sözünün hemen ardndan önünde duran Anayasa kitapçn kaldrp, Denetimin denetimi mi olur diyorsunuz. Anayasann 108inci maddesi ortada. Bal gibi olur. Anayasay bilmiyorsunuz, bu sözleri söylüyorsunuz. dedi.

Bu arada Babakan Yardmcs Hüsamettin Özkan araya girdi ve O Anayasay bir de biz görelim, anlayalm. diye konutu.

Sezer, Özkann bu sözüne sinirlendi ve elindeki Anayasa kitapçn, Ecevit ve Özkann bulunduu yöne doru frlatarak, Aln okuyun o zaman. diyerek sesini yükseltti. Anayasa kitapç Ecevit ve Özkann arasna dütü.

Bu tavr üzerine Ecevit, sinirli bir ekilde masadan kalkt. Hemen ardndan Mesut Ylmaz da kendisini takip etti. Babakan Ecevit, kapy çarpp salonu terk ederken, gerilim de artt. Babakan Yardmcs Hüsamettin Özkan, hemen devreye girip, Ecevitin önüne frlatt Anayasa kitapçn ald ve Sezerin bulunduu yöne doru ayn ekilde frlatt.

Dönemin Genelkurmay Bakan Orgeneral Hüseyin Kvrkolu, kuvvet komutanlar ve bürokratlarn gözleri önünde yaanan tartma srasnda Sezer, ellerini iki yana açp, Ben ne dedim ki, sadece olanlar ve olmas gerekenleri anlattm. sözleriyle görüünü dile getirdi.

TERBYE DII BR ÜSLUPLA AIR THAMLARDA BULUNDU

Babakan Ecevit, toplanty terk etmesinden ksa bir süre sonra kameralarn karsna geçti ve MGK toplantsnda Sezerin kendisine Anayasa kitapçn frlattn söyledi.

Tüm Türkiyenin izledii açklamasnda, Sezerin terbiye d bir üslupla kendisine ar ithamlarda bulunduunu belirten Ecevit, Ya kendisine ayn üslup içinde yantta bulunacaktm veya toplanty terk etmek zorunda kalacaktm. ifadesini kulland.

Hüsamettin Özkan ise Milli Güvenlik Kurulu toplantsnda olmamas gereken bir ey yaand. Cumhurbakannn, Babakana yönelik üslubu, hele hele Anayasay frlatr gibi önüne atmas kabul edilir gibi deildi. Ben bu davrann terbiyesizlik olduunu söyledim. açklamasnda bulundu.

Bu olayn Ecevitin azndan duyulmasndan saatler sonra Türkiye, tarihinin en ar ekonomik krizlerinden biriyle kar karya kald. Borsa endeksi dütü, repo faizleri tarihin en yüksek seviyelerine frlad. Döviz kurlar ve faizler trmana geçti, istihdamda da derin ve bedeli ar bir tablo ortaya çkt.

Ana Sayfaya Git