Tutuklama istediler!

Tahir Elçi cinayeti davasında sanık 3 polisin tutuklanması yönündeki talepleri mahkemece reddedilen dosya avukatları, üst mahkemeye yaptıkları itirazla sanıkların tutuklanmasını istediler.

Haberler 22.01.2022 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin, 28 Kasm 2015 ylnda katledilmesiyle ilgili 3ü polis 4 kii hakknda Diyarbakr 10uncu Ar Ceza Mahkemesine görülen davann 12 Ocakta görülen son durumasnda tutuksuz yarglanan sank polislerin tutuklanmalar yönündeki talebin mahkemece reddedilmesi üzerine üst mahkemeye itiraz edildi. Türkan Elçi adna vekilleri olan 23 avukatn imzasyla hazrlanan itiraz dilekçe, üst mahkeme olan 11. Ar Ceza Mahkemesine sunuldu.

tiraz dilekçesinde yaplan bavuruya ilikin, Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumann 12.01.2022 tarihli celsenin 13. nolu ara kararnda sanklarn tutuklanmasna ilikin olarak yaplan tutuklama talebimizin reddine karar verilmitir. lgili ara karar hukuka aykr olup, bu husustaki itirazlarmzn kabulü ile sanklar hakknda tutuklama karar verilmesi gerekmektedir açklamasnda bulunuldu.

Bavuruda, davann 14 Temmuzda görülen üçüncü durumasnda mahkemenin ald 1. nolu ara kararnda, Mardin Kebap Evi isimli iyerine ait Veraz marka kayt cihaz ile cihaza takl vaziyette olan Seagate marka sabit diskin aslnn görüntü kaytlar üzerinde inceleme yaplarak, görüntü kaytlarna ulalmayan 4 nolu kamera görüntülerine eriimin salanmas, eriimin salanamamas halinde ise eriimin salanamama sebebinin ne olduu, mavi ekranla karlama sebebinin ne olduu, sabit diskin WPE-silme ilemine tabi tutulup tutulmadnn incelenerek, talebimiz dorultusunda Segate marka sabit disk üzerinde ekleme-çkarma kesme-montaj-silme vb. ilemlerle herhangi bir müdahalenin bulunup bulunmadnn tespiti amacyla TÜBTAKa müzekkere yazlmasna karar verildii hatrlatld.

TÜBTAK tarafndan hazrlanan 2 Aralk 2021 tarihli Dijital Ön nceleme Raporunda; mahkemece tespiti talep edilen hususlarda salkl bir incelemenin yaplabilmesi için Adli Tp Kurumu Adli Biliim htisas Dairesi Kriptoloji ve Elektronik Cihazlar nceleme ube Müdürlüünce hazrlanan 31 Temmuz 2018 tarihli rapora atfta bulunularak, Raporun 6.2; 6.4; 6.10. maddelerine istinaden Samsung ve Veraz marka kamera kayt cihazlarna ilikin DSC TO DSC denilen birebir kopyalarn oluturularak, kurumlarna gönderilmesi ve ayrca Samsung ve Veraz marka kamera kayt cihazlarna ilikin log kaytlarnn taraflarna gönderilmesinin talep edildii belirtildi.

GÖRÜNTÜLERN KOPYASINA RASTLANMADI

Bu kapsamda 10. Ar Ceza Mahkemesi Bakanl tarafndan adli emanette bulunan dijital deliller üzerinde inceleme yaplmas için bir memur görevlendirildii ve yaplan inceleme neticesinde mahkemenin Adli Tp Kurumuna (ATK) yazm olduu 21 Aralk 2021 tarihli yazda da anlald üzere söz konusu kamera görüntülerinin birebir kopyasna rastlanmadna dikkat çekildi.

ADL EMANETTEK DELLLER

Dilekçede, bu hususa ilikin u deerlendirme yapld: Oysaki ATK Adli Biliim htisas Dairesi Kriptoloji ve Elektronik Cihazlar nceleme ube Müdürlüünün 31.07.2018 tarihli raporlarnda, Mardin Kebap evi ve PTT ubesi görüntülerinin birebir kopyalarnn oluturulduu bildirilmi ve ilgili kaytlar 31.07.2018 tarihli raporun ade Edilen Numuneler bal altnda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna gönderilmitir. Buna ramen delillerin Diyarbakr Adli Emanet müdürlüündeki deliller arasnda bulunmamas delillerin karartldn kantlamaktadr.

Mahkemenin 17 Aralk 2021 tarihli tutananda ise; 17.12.2021 günü kapsamnda adli emanette kaytl bulunan SAMSUNG marka HD103UJ model 1000 gb kapasiteli S13PJ90Z208631 seri numaral sabit hard disk, SEAGATE marka ST1000VX000 model 1000 gb kapasiteli Z4Y3D33Q seri numaral sabit harddisk, SANDISK marka, 16 gb kapasiteli BL171025581B seri numaral flash bellein temin edildii anlalmtr. SAMSUNG marka HD103UJ model 1000 gb kapasiteli S13PJ90Z208631 seri numaral sabit harddisk ve SEAGATE marka ST1000VX000 model 1000 gb kapasiteli Z4Y3D33Q seri numaral sabit hard disk heyet huzurunda 17.12.2021 tarihinde saat 11:30-12:00 arasnda Diyarbakr Adliyesi Bilgi lem Müdürlüü teknik imkanlar ile Disk Klonlama (Disc to Disk) yaplmas amac ile bilgisayara bal Dark marka DSD23CR1115417 seri numaral (Cihazn klonlama özellii mevcuttur) disk okuma cihazna ayr ayr takldnda 2 hard diskin de bilgisayar ortamnda herhangi bir isimle (Sürücü Harfi-Etiketi) görünmedii, disk yönetim ekranndan ilgili hard diskler görülmek istendiinde 2 hard diskin de yüzde 100 bo durumda olduu tespit edilmi olup, baka bir ilem yaplmadan söz konusu hard diskler cihazdan çkartlp muhafaza altna alnmtr. eklinde tutanak tutulduuna iaret edildi.

Bavuruda, dava dosyann en önemli delillerinden biri olan ve bugüne kadar hiçbir ekilde görüntülere eriimi salanmayan Tahir Elçinin vurulduu yer olan Dört Ayakl Minareye bakan en yakn kamera olma özelliine sahip Mardin Kebap Evi isimli i yerine ait kayp kamera görüntüleri üzerinde de duruldu.

KARATILMA TEHLKES OLDUU AKAR

Bu hususa dair; Kamera görüntülerinin birebir kopyasnn oluturulduu ve Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna gönderildii, ATKnin 31.07.2018 tarihli raporu ile sabit iken, söz konusu bu kamera kaytlarna ilikin delillerin Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn adli emanetinde bulunan deliller arasnda olmadna, mahkemenin 21.12.2021 tarihli tutana ve kamera kayt cihazlarna ilikin kaytlarn bulunduu 2 hard diskin yüzde 100 bo olduuna ilikin 17.12.2021 tarihli tutanaklar göz önünde bulundurulduunda, delillerin karartld ve henüz incelemeleri tamamlanmam olan dier tüm delillerimizin de karartlma tehlikesi ile kar karya olduu aikardr denildi.

Mahkemenin sank polisler F.T., M.S., ve S.T.nin tutuklanmas yönündeki taleplerini dosyadaki mevcut delil durumu, olaya ilikin tüm delillerin muhafaza altna alnm olmas sebebiyle sanklarn delilleri karartma ihtimalinin bulunmamas, dosyaya yansyan sanklarn kaçma üphesini oluturur somut bilgi ve belgenin bulunmamas gerekçesiyle 13 nolu ara kararla reddettii belirtilen bavurunun devamnda unlar kaydedildi: Her ne kadar 10. Ar Ceza Mahkemesi söz konusu ara kararnda, olaya ilikin tüm delillerin muhafaza altna alndn ve sanklarca delillerin karartlma ihtimalinin bulunmad belirtmi ise de; etkisiz bir ekilde yürütülen soruturmada, olayn meydana geldii Yeni Kap Sokak içindeki delillerinin bazlar muhafaza altna alnmam, 6 yl akn bir süredir srarl taleplerimize ramen, henüz baz bilgi ve belgeler dosyaya gönderilmemitir. Bu haliyle de tüm delillerin toplandndan ve karartlma tehlikesinin bulunmadndan söz edilmesi mümkün deildir. Kald ki tüm delillerin toplanm olduu varsaymnda bile, delillerin toplanm olmas bal bana tutuklama talebinin reddini gerektiren bir unsur deildir. Zira tutuklama tedbirini düzenleyen CMK 100. maddesinde, delilleri karartma tehlikesinin bulunmas halinde de tutuklama tedbirine bavurulacana ilikin amir hüküm mevcuttur.

YEN DELLLER DKKATE ALINMALI

Kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut deliller bulunmas nedeniyle tutuklama karar verilebilir. Buna karn Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesi tarafndan 03.03.2021 tarihli 2nci celsede sanklarn tutuklanmas talebimiz mahkemenin (11) numaral ara karar ile reddedilmitir. Mahkemenin gerekçeleri arasnda sanklarn delil karartma üphesini oluturacak dosya kapsamnda somut bir delilin bulunmamas da gösterilmitir. Ancak deliller yeni ortaya çkyor. Her durumada öncesi ve sonrasnda ortaya çkan deliller yeniden dikkate alnmay ve tartmay gerektiriyor.

TRAZIN KABÜLÜ ZORUNLULUK

CMK 100 maddede delilleri yok etme, gizleme veya deitirme ksaca delillerin karartlmas konusunda somut delillerin varl ve yeniden ortaya çkmas durumunda tutuklama karar verilebilir. Bu dava dosyasnda soruturma adeta Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesi tarafndan kovuturma aamasnda yeniden ve yeniden yaplmaktadr. Deliller toplanmaktadr. Emanette bulunan deliller yarglama/kovuturma aamasnda güven vermeyen her an deiebilecei bir nitelie bürünmü, tanklar ve gizli tanklarn Tahir Elçinin alçakça katledilmesiyle ilgili görgüleri bulunmad 14.07.2021 tarihli 3. celsede ortaya çkmtr. Bu durum karsnda delillerin yok edilmesi, gizlenmesi, deitirilmesi tehlikesinin bandan beri var olduu, ortadan kalkmadn ve her geçen gün tekrar tekrar ortaya somut olgularn çkmas karsnda henüz gün na kavumam delillerin ortaya çkabilecei apaçk ortadadr. Bu nedenlerle tutuklama karar verilmesi talebimizin tekrarlanmas zorunluluu ortaya çkmtr. Mahkeme tarafndan talep reddedilmitir. Kanaatimizce; ret kararna kar itirazmzn kabulüne karar verilmesi zorunluluktur.

KARAR HUKUKA AYKIRI

Bu nedenler ve mahkemenin 17 Aralk 2021 tarihli tutananda belirtilen ve görüntülerin kaytl bulunduu 2 adet hard diskin yüzde 100 bo olduuna ilikin tutanak gözetildiinde, tutuklamann gerçeklememesi halinde dosyadaki dier tüm delillerin de karartlmas tehlikesi ile kar karya olduunun altn çizen avukatlar, bu nedenle de sanklarn tutuklanmasna ilikin taleplerinin reddine dair ara kararn hukuka aykr olduunu kaydetti.

BAKANLIIN ARATIRMA RAPORU

Dilekçede, tüm srarl taleplere ramen 6 yl akn bir süredir çileri Bakanl Mülkiye ve Tefti Kurulu Bakanlnca hazrlanan ve gönderildii belirtilen Aratrma Raporunun dava dosyasna konulmad ve taraflara verilmedii belirtildi.

TUTUKLANMA TALEB

Avukatlar, delillerin karatlma tehlikesi bulunduundan sanklarn tutuklanmas yönündeki taleplerinin ret kararna ilikin itirazn kabulü ile sanklarn tutuklanmasna karar verilmesini talep etti.

Ana Sayfaya Git