Üç ilçeye kayyım!

Kayapıhar, Bismil ve Kocaköy Belediye başkanları hakkında soruşturma sürerken, yerlerine ilçe kaymakamları kayyım olarak atandı. Bismil Belediye Başkanı şartlı salı verilirken, Kocaköy ve Kayapınar Başkanlarının Adliye'deki işlemleri gec saatlere kadar sürdü.

Haberler 23.10.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen terör soruturmas kapsamnda, 19 Austos günü Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl görevinden alnan HDPli Selçuk Mzrakl ile Kayapnar Belediye Bakan HDPli Kezban Ylmaz, Bismil Belediye Bakan HDPli Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediye Bakan HDPli Rojda Nazler gözaltna alnmalarnn ardndan, görevlerinden uzaklatrld. Diyarbakr Valilii, görevden alnan 3 HDPli bakann yerine ilçe kaymakamlarnn bakan vekili olarak görevlendirildiini duyurdu.

SORUTURMA SÜRERKEN

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen terör soruturmas kapsamnda terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan dün gözaltna alnan Kayapnar Belediye Bakan Keziban Ylmaz, Bismil Belediye Bakan Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediye Bakan Rojda Nazlierin emniyetteki ilemleri sürerken, çileri Bakanl tarafndan görevlerinden uzaklatrlarak yerlerine ilçe kaymakamlar atand.

L VALLNDEN AçIKLAMA

Valilikten yaplan açklamada, Kayapnar Belediye Bakan Keziban Ylmaz hakknda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan açlan soruturma dosyasnn, terör örgütüne üye olmak suçu kapsamnda açlan dosyasyla birletirildii, dosyann derdest olduu, bu dosya kapsamnda gözaltna alnd bildirildi.

KAYAPINAR BELEDYES

Ylmazn Anayasann 127. maddesi ile 5393 sayl Belediye Kanununun 47. maddelerine istinaden Bakanln onayyla geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklatrld ifade edilen açklamada, Kayapnar Kaymakam Ünal Koçun Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirildii belirtildi.

BSML AYAZIN SORUTURMASI

Bismil Belediye Bakan Orhan Ayaz hakknda Bismil Cumhuriyet Basavclnca terör örgütü propagandas yapmak, halk kin ve dümanla alenen tahrik etme suçundan açlan dosyalarn Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn, silahl terör örgütüne üye olmak suçu kapsamnda açt soruturma dosyasyla birletirildii, dosyann derdest olduu, bu dosya kapsamnda gözaltna alnd aktarlan açklamada, öyle denildi:

LçE KAYMAKAMI KAYYIM

Bismil Belediye Bakan Orhan Ayaz, hakknda devam eden adli ilem süreçleri ve Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma dosyas kapsamnda gözaltna alnm olmas göz önünde bulundurularak Anayasann 127. maddesi ile 5393 sayl Belediye Kanununun 47. maddelerine istinaden Bakanlmzn onayyla geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklatrlm, Belediye Kanununun 45. ve 46. maddesi uyarnca Bismil Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel, Bismil Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilmitir.

NAZLER ÖRGÜT ÜYEL

Açklamada, Kocaköy Belediye Bakan Rojda Nazlier hakknda, terör örgütü propagandas yapmak, terör örgütüne üye olmak suçlarndan Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca açlan soruturma dosyasnn derdest olduu, bu dosya kapsamnda gözaltna alnd ve gözalt sürecinin devam ettii kaydedildi.

Nazlier hakknda devam eden adli ilem süreçleri ve Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma dosyas kapsamnda gözaltna alnmas göz önünde bulundurularak Anayasann 127. maddesi ile 5393 sayl Belediye Kanununun 47. maddelerine istinaden Bakanln onayyla geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklatrld aktarld.

GÖREVDEN ALINDI, KAYYIM ATANDI

Açklamada, Belediye Kanununun 45. ve 46. maddesi kapsamnda Kaymakam Yasin Yunakn Kocaköy Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirildii kaydedildi.

MIZRAKLI TUTUKLANDI

Öte yandan haklarndaki terör soruturmas kapsamnda önceki gün gözaltna alnan eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan HDPli Adnan Selçuk Mzrakl ile bugün görevinden alnan Bismil Belediye Bakan HDPli Orhan Ayaz, emniyet ve jandarmadaki ifade ilemlerinin ardndan adliyeye sevk edildi.

Savclk ifadelerinin ardndan HDPli Adnan Selçuk Mzrakl, terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandas yapmak suçundan, HDPli Orhan Ayaz ise terör örgütü üyesi olmak, terör örgüt propagandas yapmak, ve halk kin ve dümanla alenen tahrik etmek suçundan tutuklama talepleriyle mahkemeye sevk edildi.

AYAZ ARTLI SERBEST

Mahkemeye sevk edilen Mzrakl, hakknda suçlamalardan tutuklanrken, görevinden alnan Bismil Belediye Bakan Orhan Ayazn ise adli kontrol artyla serbest brakld bildirildi.

KAYAPIHAR VE KOCAKÖY BAKANLARI

Buarada, Terör örgütüne üye olmak suçundan gözaltna alnan Kayapnar Belediye Bakan Keziban Ylmaz, terör örgütü propagandas yapmak, terör örgütüne üye olmak suçlarndan gözaltna alnan Kocaköy Belediye Bakan Rojda Nazlier de adliyeye sevk edildi. ki bakan savclk ifadelerinin ardndan, tutuklama istemiyle Mahkemeye sevk edildi. Ylmaz ve Nazlier, çkarldklar mahkemece tutukland.

YÜRÜYÜ YAPMAK STEDLER

Kayyuma tepki gösteren Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr milletvekilleri Saliha Aydeniz, Dersim Da, Remziye Tosun, Semra Güzel, HDP l ve ilçe yöneticileri, Kayapnar Belediyesi Meclis Üyeleri, belediye önünde basn açklamas yapmak istedi. Ancak polis Diyarbakr Valiliinin eylem etkinlik yasan gerekçe göstererek izin vermeyeceklerini söyledi. HDP l Ebakan Zeyyat Ceylan, Belediyemize kayyum atanm en demokratik hakkmz olan basn açklamasna izin verilmiyor. Azmza kilit mi vuracaksnz? diyerek tepki gösterdi. Uzun süre bekleyiten sonra kitle slogan atarak, milletvekilleri ile birlikte HDP Kayapnar ilçe binasna kadar yürüyü gerçekletirdi.

ERç BELEDYES KAYYIM

Vanda 15 Ekimden bu yana gözaltnda bulunan ve dün sabah itibariyle yerine kayym atanan Erci Belediye Bakan Yldz çetin ve yardmcs Bayram çiçek sabah saatlerinde, emniyette alnan ifadelerinin ardndan savcla sek edildi. Savcla sevk edilenler arasndan HDP lçe E Bakan akir Asl, KHK nedeniyle mazbatas verilmeyen Mahmut Pala ve Belediye Meclis Üyesi Hücret Kandemir de yer alyor

VAN VALLNDEN AçIKLAMA

Van Valiliinden yaplan açklamada, çetinin, Van 4 ve 5. Ar Ceza Mahkemesinde silahl terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandas yapmaktan yargland, ayrca Van ve Erci Cumhuriyet Basavcl tarafndan silahl örgüte üye olmak iddiasyla balatlan soruturma sürecinin devam ettii hatrlatlarak, yerine kaymakam Nuri Mehmetbeyolunun atand duyuruldu.

12 BELEDYEYE KAYYIM ATANDI

HDP, 31 Martta yaplan yerel seçimlerde 3 büyükehir, 4 il, 50 ilçe, 11 belde olmak üzere toplam 69 belediye kazanmt. Ancak haklarnda KHKyle ihraç karar bulunduu gerekçesiyle 6 ilçe belediye bakanna mazbata verilmemiti.

19 Austosta Diyarbakr, Mardin ve Van Büyükehir Belediye Bakanlar Selçuk Mzrakl, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe, çileri Bakanl tarafnan görevden alnm ve yerlerine kayym atanmt. Kulp Belediye Bakan Mehmet Fatih Ta 12 Eylülde, Erzurum Karayaz Belediye E Bakan Melike Göksu ise 18 Eylülde tutuklanm ve yerlerine kayym atanmt.

15 Ekimde evlerine yaplan operasyonlarla gözaltna alnan HDPli Hakkari Belediye Bakan Cihan Karaman, Yüksekova Belediye Bakan Remziye Yaar ve Nusaybin Belediye Bakan Semire Nergiz tutukland. çileri Bakanl karar ile tutuklanan belediye bakanlarnn yerine 18 Ekimde atand. Dün alnan kararlarla birlikte atanan HDPli belediye says 12ye yükseldi.

SAKARYA L BAKANINA GÖZALTI

Buarada, Sakaryada sosyal medyadan Bar Pnar Harekatna ilikin terör örgütü YPG/PKKnn propagandasn yapt iddiasyla aralarnda HDP l Bakannn da olduu 3 üpheli gözaltna alnd.

Alnan bilgiye göre, Sakarya Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda, sosyal medya üzerinden Türkiyenin güney snrnda oluturulmaya çallan terör koridorunu yok etmek, bölgeye bar ve huzur getirmek amacyla balatlan Bar Pnar Harekatna ilikin terör örgütü propagandas yapld tespit edildi.

Soruturma kapsamnda sosyal medyadaki paylamlarnda terör örgütü propagandas yapt öne sürülen 3 üpheli hakknda yakalama karar verildi.

l Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ube Müdürlüü ekiplerince düzenlenen operasyonda aralarnda HDP l Bakan Nahide Doann da bulunduu 3 zanl gözaltna alnd.

Emniyete getirilen üphelilerin ilemleri devam ediyor.

Ana Sayfaya Git