Üç ilçeye kayyım!

Kayapıhar, Bismil ve Kocaköy Belediye başkanları hakkında soruşturma sürerken, yerlerine ilçe kaymakamları kayyım olarak atandı. Bismil Belediye Başkanı şartlı salı verilirken, Kocaköy ve Kayapınar Başkanlarının Adliye'deki işlemleri gec saatlere kadar sürdü.

Üç ilçeye kayyım!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör soruşturması kapsamında, 19 Ağustos günü Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan HDP'li Selçuk Mızraklı ile Kayapınar Belediye Başkanı HDP'li Kezban Yılmaz, Bismil Belediye Başkanı HDP'li Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediye Başkanı HDP'li Rojda Nazlıer gözaltına alınmalarının ardından, görevlerinden uzaklaştırıldı. Diyarbakır Valiliği, görevden alınan 3 HDP'li başkanın yerine ilçe kaymakamlarının başkan vekili olarak görevlendirildiğini duyurdu.

SORUŞTURMA SÜRERKEN

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında "terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından dün gözaltına alınan Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz, Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediye Başkanı Rojda Nazlier'in emniyetteki işlemleri sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden uzaklaştırılarak yerlerine ilçe kaymakamları atandı.

İL VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Valilikten yapılan açıklamada, Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan açılan soruşturma dosyasının, "terör örgütüne üye olmak' suçu kapsamında açılan dosyasıyla birleştirildiği, dosyanın derdest olduğu, bu dosya kapsamında gözaltına alındığı bildirildi.

KAYAPINAR BELEDİYESİ

Yılmaz'ın Anayasanın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47. maddelerine istinaden Bakanlığın onayıyla geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığı ifade edilen açıklamada, Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç'un "Belediye Başkan Vekili" olarak görevlendirildiği belirtildi.

BİSMİL AYAZ'IN SORUŞTURMASI

Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz hakkında Bismil Cumhuriyet Başsavcılığınca "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan açılan dosyaların Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu kapsamında açtığı soruşturma dosyasıyla birleştirildiği, dosyanın derdest olduğu, bu dosya kapsamında gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

İLÇE KAYMAKAMI KAYYIM

"Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz, hakkında devam eden adli işlem süreçleri ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alınmış olması göz önünde bulundurularak Anayasanın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddelerine istinaden Bakanlığımızın onayıyla geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış, Belediye Kanunu'nun 45. ve 46. maddesi uyarınca Bismil Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Bismil Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir."

NAZLİER ÖRGÜT ÜYELİĞİ

Açıklamada, Kocaköy Belediye Başkanı Rojda Nazlier hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak", "terör örgütüne üye olmak" suçlarından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma dosyasının derdest olduğu, bu dosya kapsamında gözaltına alındığı ve gözaltı sürecinin devam ettiği kaydedildi.

Nazlier hakkında devam eden adli işlem süreçleri ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alınması göz önünde bulundurularak Anayasanın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddelerine istinaden Bakanlığın onayıyla geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığı aktarıldı.

GÖREVDEN ALINDI, KAYYIM ATANDI

Açıklamada, Belediye Kanunu'nun 45. ve 46. maddesi kapsamında Kaymakam Yasin Yunak'ın Kocaköy Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği kaydedildi.

MIZRAKLI TUTUKLANDI

Öte yandan haklarındaki terör soruşturması kapsamında önceki gün gözaltına alınan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı HDP'li Adnan Selçuk Mızraklı ile bugün görevinden alınan Bismil Belediye Başkanı HDP'li Orhan Ayaz, emniyet ve jandarmadaki ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Savcılık ifadelerinin ardından HDP'li Adnan Selçuk Mızraklı, 'terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak suçundan, HDP'li Orhan Ayaz ise 'terör örgütü üyesi olmak, terör örgüt propagandası yapmak, ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' suçundan tutuklama talepleriyle mahkemeye sevk edildi.

AYAZ ŞARTLI SERBEST

Mahkemeye sevk edilen Mızraklı, hakkında suçlamalardan tutuklanırken, görevinden alınan Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz'ın ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi.

KAYAPIHAR VE KOCAKÖY BAŞKANLARI

Buarada, "Terör örgütüne üye olmak" suçundan gözaltına alınan Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz, "terör örgütü propagandası yapmak", "terör örgütüne üye olmak" suçlarından gözaltına alınan Kocaköy Belediye Başkanı Rojda Nazlier de adliyeye sevk edildi.  İki başkan savcılık ifadelerinin ardından, tutuklama istemiyle Mahkemeye sevk edildi. Yılmaz ve Nazlier, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

YÜRÜYÜŞ YAPMAK İSTEDİLER

Kayyuma tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Saliha Aydeniz, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Semra Güzel, HDP İl ve ilçe yöneticileri, Kayapınar Belediyesi Meclis Üyeleri, belediye önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis Diyarbakır Valiliği’nin eylem etkinlik yasağını gerekçe göstererek izin vermeyeceklerini söyledi. HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Belediyemize kayyum atanmış en demokratik hakkımız olan basın açıklamasına izin verilmiyor. Ağzımıza kilit mi vuracaksınız?” diyerek tepki gösterdi. Uzun süre bekleyişten sonra kitle slogan atarak, milletvekilleri ile birlikte HDP Kayapınar ilçe binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

ERÇİŞ BELEDİYESİ KAYYIM

Van’da 15 Ekim’den bu yana gözaltında bulunan ve dün sabah itibariyle yerine kayyım atanan Erciş Belediye Başkanı Yıldız Çetin ve yardımcısı Bayram Çiçek sabah saatlerinde, emniyette alınan ifadelerinin ardından savcılığa sek edildi. Savcılığa sevk edilenler arasından HDP İlçe Eş Başkanı Şakir Asıl, KHK nedeniyle mazbatası verilmeyen Mahmut Pala ve Belediye Meclis Üyesi Hücret Kandemir de yer alıyor

VAN VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, Çetin’in, Van 4 ve 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan yargılandığı, ayrıca Van ve Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘silahlı örgüte üye olmak’ iddiasıyla başlatılan soruşturma sürecinin devam ettiği hatırlatılarak, yerine kaymakam Nuri Mehmetbeyoğlu’nun atandığı duyuruldu.

12 BELEDİYEYE KAYYIM ATANDI

HDP, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde 3 büyükşehir, 4 il, 50 ilçe, 11 belde olmak üzere toplam 69 belediye kazanmıştı. Ancak haklarında KHK’yle ihraç kararı bulunduğu gerekçesiyle 6 ilçe belediye başkanına mazbata verilmemişti.

19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe, İçişleri Bakanlığı tarafınan görevden alınmış ve yerlerine kayyım atanmıştı. Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş 12 Eylül’de, Erzurum Karayazı Belediye Eş Başkanı Melike Göksu ise 18 Eylül’de tutuklanmış ve yerlerine kayyım atanmıştı.

15 Ekim’de evlerine yapılan operasyonlarla gözaltına alınan HDP’li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar ve Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz tutuklandı. İçişleri Bakanlığı kararı ile tutuklanan belediye başkanlarının yerine 18 Ekim’de atandı. Dün alınan kararlarla birlikte atanan HDP’li belediye sayısı 12’ye yükseldi.

SAKARYA İL BAŞKANINA GÖZALTI

Buarada, Sakarya'da sosyal medyadan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin terör örgütü YPG/PKK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla aralarında HDP İl Başkanının da olduğu 3 şüpheli gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, sosyal medya üzerinden Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin terör örgütü propagandası yapıldığı tespit edildi.

Soruşturma kapsamında sosyal medyadaki paylaşımlarında terör örgütü propagandası yaptığı öne sürülen 3 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda aralarında HDP İl Başkanı Nahide Doğan'ın da bulunduğu 3 zanlı gözaltına alındı.

Emniyete getirilen şüphelilerin işlemleri devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz