Ünvanları iade edildi

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra alınan ünvanları iade edildi

Haberler 09.10.2021 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, 40 adet F-16 sava uça almak için ABDye bavururken, 15 Temmuzdaki darbe giriimi srasnda Ankaray bombalayan alt uçan kalkt Diyarbakrdaki hava üssünden darbeden hemen sonra alnan ünvanlarn 2021 Yüksek Askeri ura (YA) toplants ile geri verildii ortaya çkt.

2014 ylnda verilen Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardmcl, darbeden sonra Diyarbakrdan Eskiehire alnm, Diyarbakr Valiliine gönderilen yazda, yazmalarn bundan sonra Diyarbakrda kalan 8. Ana Jet Üssü ile yaplmas istenmiti. Tenzili rütbe olarak deerlendirilen bu ünvan deiikliinden be yl sonra, 2021 ylndaki Yüksek Askeri ura toplantsnda alnan karar ile Diyarbakra yeniden Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardmcl ünvan verildi ve bu göreve Tümgeneral Kutlay Demir atand. Askeri uzmanlar, Diyarbakrdaki hava üssüne ünvanlarnn geri verilmesinin Suriye ve Iraktaki gelimeler ile ilgili olduunu söylediler.

15 Temmuz 2016daki darbe giriimi srasnda Ankarada Türkiye Büyük Millet Meclisi bata olmak üzere Ankaradaki baz yerleri bombalayan alt sava uçann kalkt ve darbe soruturmas kapsamnda iki komutan Türk Silahl Kuvvetlerinden ihraç edilerek tutuklanan Diyarbakrdaki Hava Kuvvetleri Komutanlnn hava üssündeki Komutan Yardmcl ve Birletirilmi Hava Harekat Merkezi (BHHM) Komutanl, 2016 yl Yüksek Askeri ura toplantsnda alnan karar ile Eskiehire tanmt. Eskiehirde bulunan Hava Kuvvetler Komutanl Komutan Yardmcl ve BHHM Komutanlndan söz konusu yeniden yaplanma ile ilgili Diyarbakr Valiliine yaz gönderildi.

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanl Yardmcl ve BHHM Komutan Korgeneral smail Güneykayann imzasn tayan ve ilgili resmi kurumlara gönderilen yazda öyle denilmiti: 2016 yl Yüksek Askeri ura sonras Diyarbakrda konulu olan Muh.Hv.Kv.K. (Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanl) Yardmcl ve BHHM Komutanl Eskiehire konulanm. Komutanlk bals olan Adli Müavirlik, Askeri Mahkeme, Askeri Savclk, 8. Ana Jet Üs Komutanl (Diyarbakr) tekilatna dahil olmutur. Muh.Hv.Kv.K. Yardmcl ve BHHM Komutanl konu yerinin Diyarbakr Garnizonundan Eskiehir Garnizonuna tanmas ve tekilatnda oluan balant deiiklikleri nedeniyle Diyarbakr Garnizonuyla ilgili hususlarda yaplacak yazmalarn 8. Ana Jet Üs Komutanl (Diyarbakr) gerçekletirilmesini arz ve rica ederim.

Ana Sayfaya Git