"Uzlaştırma" rekor kırdı

Cezada alternatif çözümlerden biri olan "uzlaştırma" kapsamında, bu yılın ilk 8 ayında 147 bin soruşturma ve kovuşturma dosyası uzlaştırma ile sonuçlandırıldı.

Haberler 13.10.2017 - 08:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cezada alternatif çözümlerden biri olan ve fail ile madur arasndaki uyumazlklarn tarafsz üçüncü kii olan uzlatrmaclar eliinde çözülmesini salayan uzlatrma kapsamnda, bu yln ilk 8 aynda 147 bin 200 soruturma ve kovuturma dosyas anlamayla sonlandrld.

Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüü Alternatif çözümler Daire Bakanlndan alnan bilgiye göre, TBMMde kabul edildikten sonra 2 Aralk 2016da Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren Ceza Muhakamesi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun kapsamnda uzlatrmada yeni düzenlemeler hayata geçirildi.

Kanunla aralarnda tehdit, hrszlk ve dolandrcln da bulunduu suçlar uzlatrma kapsamna alnd.

Uzlatrma çerçevesinde önceki yl 17 bin 300, geçen yl 12 bin dosya olumlu sonuçlandrld. Kanun deiikliinin ardndan da 2017de uzlatrma rekor krd.

Bu yln ilk 8 aynda 287 bin 100 soruturma ve kovuturma dosyasnda uzlatrmaya gidildi. 147 bin 200 dosya uzlatrmaclar eliindeki müzakereler sonrasnda uzlama ile sonuçlandrld, 37 bin 900 soruturma ve kovuturma dosyasnda ise uzlama salanamad.

- Baar oran yüzde 80

Böylece, uzlatrmada yüzde 80 baar elde edildi. Dosyalar, 30 güne kadar varan sürelerde sonuçlandrld. 102 bin dosyann ise uzlatrma ilemleri devam ediyor.

Uzlatrma bürolarnda bu yl sonunda 200 bin dosyann uzlamayla sonuçlandrlmas planlanyor.

- Uzlatrma süreci nasl iliyor?

Fail ve madur, uzlatrmaclar eliinde görümeler gerçekletiriyor. Taraflar görümeler srasnda madurdan veya suçtan zarar görenden özür dileme, kamu yararna hizmet veren kurulularda çalma, topluma faydal birey olunmasn salayacak programlara katlma, maddi ve manevi zararn karlanmas ve bata bulunma gibi edimleri (anlama karar) belirliyor.

Bu tür edimler üzerinde taraflarn uzlamaya varmalar suretiyle dosyalar sonuçlandrlyor. Böylece, uzun yarglama süreçleri de sona eriyor.

Sanklar uzlamann gerçeklemesi halinde ceza almaktan kurtuluyor. Uzlama sürecinde madur herhangi bir ücret ödemiyor. Uzlatrmac ücreti ve dier masraflar devlet tarafndan karlanyor. Uzlamann olumlu sonuçlanmas halinde sanktan da herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Ana Sayfaya Git