Vicdansızlar!

Koronavirüse karşı alınacak korunma önlemlerinden maske, el dezenfektanı ve kolonyanın fiyatını bir çok market gibi internette satış yapan firmalar vicdansızca fırsatçılık sergileyeek, 4-5 katı yüksek satış fiyatla satıyorlar.

Haberler 13.03.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ilk vakann görülmesinin ardndan virüsten korunmak için maske, kolonya ve dezenfektan ürünleri satn almak isteyenler, en yakn eczane ya da medikal ürün satan iletmelerin yolunu tuttu. Youn talep karsnda raflar boalan iletmelerden bazlar vicdanszca fahi fiyat uygularken, istediini bulamayan vatandalarn bir kesimi de, çareyi ürünlere kolayca ulaabilecekleri online alveri sitelerinde aryor.

NTERNETTE FYATLAR BE KAT

Online alveri sitelerindeki ürünlerin fiyatlar ise aknlk verici seviyelere çkt. Sk ziyaret edilen alveri sitelerinden birinde FFP1 özellikli 3M olarak tabir edilen maskenin adet fiyat 285 liradan indirimle 276,45 liradan sata sunuldu. Benzer özellikli bir baka markaya ait maske ise yine adet fiyat 36 liradan indirimle 34,92 liradan sata sunuldu. Normal zamanlarda bu tarz maskelerin adet fiyat 15 TLden alc buluyordu.

KOLONYANIN FYATI 500 LRA

El dezenfektanlarnda da durumun ayn olduu görüldü. 1 litrelik dezenfektann 249 lira ile 214 lira arasnda sata sunulduu dikkat çekerken, 100 mililitrelik bir el dezenfektannn ise 64,98 liradan indirimle 39,79 liraya sata sunulduu görüldü. El dezenfektanndan ziyade daha kolay ulalabilir olan kolonya satn almak isteyenler yine online alveri sitelerine yöneldi. Normal zamanlarda 15 liraya satlan kolonyalarn ie fiyat 50 liraya, 30 liraya satlan litrelik kolonyann fiyatnn ise 100 liraya çkt görüldü. Bir tedarikçinin litrelik kolonyay, internet üzerinden 5 litre halinde 448 liraya satt dikkati çekti.

BELEDYE VCDANSIZLARI TAKBE ALDI

Öte yandan, Baz marketlerde yüksek fiyata temizlik, gda ürünlerinin yan sra eldiven ve maske satld iddialar üzerine Büyükehir Belediyesi bata olmak üzere merkez ilçe belediyeleri de harekete geçti.

Yeniehir Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Murat Beikci, vatandalara çarda bulunarak deerinin çok üzerinde aldklar ürünleri faturalar ile birlikte Zabta Müdürlüüne bavurmalar halinde konunun takipçisi olacaklarn belirtti.

Yeniehir Belediyesi Zabta Müdürlüü ekiplerinin önceki gün yüksek fiyata ürün satld ileri sürülen marketlerde incelemelerde bulunduunu aktaran Beikçi, bu konuda tüm esnaf duyarl olmaya davet etti.

Vatandalardan gelen talep üzerine denetimleri sklatrdklarn dile getiren Beikci, Duyarl olunmamas halinde en ar yaptrmlarnn uygulanacann bilinmesini isteriz. Vatandalarmzdan da deerinin çok üzerinde aldklar ürünleri faturalar ile birlikte Zabta Müdürlüüne bavurmalarn önemle rica ediyoruz.diye konutu.

BAKANLIK 81 LE TALMAT VERD

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, hem maskeler ve dier salk malzemeleriyle hem de gdalarla ilgili 81 ilde e zamanl denetimlere baladklarn belirterek, Bu denetimlerde gördük ki gda konusunda bu sabah itibaryla bütün raflar dolu, herhangi bir eksik yok ve gda perakendecilerimizde de gda fiyatlar konusunda olaan d bir art yok. dedi.

Pekcan, Haksz Fiyat Art (HFA) mobil uygulamasna son 2 günde 5 bin 170 ikayet geldii bilgisini vererek, ikayetleri yapanlara teekkür ediyorum, hepsine tek tek dönü yapacaz. diye konutu.

HAPS CEZASI BULUNUYOR

Bakan Pekcan, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde deerlendirildiinde cezalarn ne kadar olacana ilikin bir soru üzerine de Hapis cezasna kadar cezas var. ifadesini kulland.

Piyasada N95 tanml salk kurumlarnn kulland maskelerin bulunduunu ancak dier cerrahi maskelerin bulunmadn vurgulayan Pekcan, ç piyasada bu maskelerin tedarikini yapmalar konusunda kendilerine bir kez daha sesleniyorum, iç piyasay doyursunlar. Biz onlarn önünde her zamanki gibi lokomotif olmaya devam edeceiz. Daha fazla geciktirip ne iç piyasada bu tedirginlii yaratsnlar ne de kendileri uluslararas pazarlarda pazar kaybetsinler. Bu sorunu bir an önce birlikte çözmemiz lazm. dedi.

NTERNET FRMALARI DA TAKPTE

Pekcan, u anki denetimlerinin dezenfektan, kolonya ve gdada her türlü malzemeyi içerdiine dikkati çekerek, unlar kaydetti: Bu sabah bana gelen bilgilere göre, gda ürünlerinde herhangi bir fahi fiyat uygulamas perakende market zincirlerinde yok. nternet ortamnda yanltc fiyat bilgileriyle ilgili de gereini yapacaz. Perakende marketlerde ne yapyorsak internet yer salayclarnda da ayn eyi yapyoruz. Ayn cezalar onlar için de geçerli.

Ana Sayfaya Git