Vicdansızlar!

Koronavirüse karşı alınacak korunma önlemlerinden maske, el dezenfektanı ve kolonyanın fiyatını bir çok market gibi internette satış yapan firmalar vicdansızca fırsatçılık sergileyeek, 4-5 katı yüksek satış fiyatla satıyorlar.

Vicdansızlar!

Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından virüsten korunmak için maske, kolonya ve dezenfektan ürünleri satın almak isteyenler, en yakın eczane ya da medikal ürün satan işletmelerin yolunu tuttu. Yoğun talep karşısında rafları boşalan işletmelerden bazıları vicdansızca fahiş fiyat uygularken, istediğini bulamayan vatandaşların bir kesimi de, çareyi ürünlere kolayca ulaşabilecekleri online alışveriş sitelerinde arıyor.

İNTERNETTE FİYATLAR BEŞ KAT

Online alışveriş sitelerindeki ürünlerin fiyatları ise şaşkınlık verici seviyelere çıktı. Sık ziyaret edilen alışveriş sitelerinden birinde FFP1 özellikli '3M' olarak tabir edilen maskenin adet fiyatı 285 liradan indirimle 276,45 liradan satışa sunuldu. Benzer özellikli bir başka markaya ait maske ise yine adet fiyatı 36 liradan indirimle 34,92 liradan satışa sunuldu. Normal zamanlarda bu tarz maskelerin adet fiyatı 15 TL'den alıcı buluyordu.

KOLONYANIN FİYATI 500 LİRA

El dezenfektanlarında da durumun aynı olduğu görüldü. 1 litrelik dezenfektanın 249 lira ile 214 lira arasında satışa sunulduğu dikkat çekerken, 100 mililitrelik bir el dezenfektanının ise 64,98 liradan indirimle 39,79 liraya satışa sunulduğu görüldü. El dezenfektanından ziyade daha kolay ulaşılabilir olan kolonya satın almak isteyenler yine online alışveriş sitelerine yöneldi. Normal zamanlarda 15 liraya satılan kolonyaların şişe fiyatı 50 liraya, 30 liraya satılan litrelik kolonyanın fiyatının ise 100 liraya çıktığı görüldü. Bir tedarikçinin litrelik kolonyayı, internet üzerinden 5 litre halinde 448 liraya sattığı dikkati çekti.

BELEDİYE VİCDANSIZLARI TAKİBE ALDI

Öte yandan, Bazı marketlerde yüksek fiyata temizlik, gıda ürünlerinin yanı sıra eldiven ve maske satıldığı iddiaları üzerine Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere merkez ilçe belediyeleri de harekete geçti.

Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, vatandaşlara çağrıda bulunarak değerinin çok üzerinde aldıkları ürünleri faturaları ile birlikte Zabıta Müdürlüğüne başvurmaları halinde konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Yenişehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin önceki gün yüksek fiyata ürün satıldığı ileri sürülen marketlerde incelemelerde bulunduğunu aktaran Beşikçi, bu konuda tüm esnafı duyarlı olmaya davet etti.

Vatandaşlardan gelen talep üzerine denetimleri sıklaştırdıklarını dile getiren Beşikci, "Duyarlı olunmaması halinde en ağır yaptırımlarının uygulanacağının bilinmesini isteriz. Vatandaşlarımızdan da değerinin çok üzerinde aldıkları ürünleri faturaları ile birlikte Zabıta Müdürlüğüne başvurmalarını önemle rica ediyoruz."diye konuştu.

BAKANLIK 81 İLE TALİMAT VERDİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hem maskeler ve diğer sağlık malzemeleriyle hem de gıdalarla ilgili 81 ilde eş zamanlı denetimlere başladıklarını belirterek, "Bu denetimlerde gördük ki gıda konusunda bu sabah itibarıyla bütün raflar dolu, herhangi bir eksik yok ve gıda perakendecilerimizde de gıda fiyatları konusunda olağan dışı bir artış yok." dedi.

Pekcan, Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulamasına son 2 günde 5 bin 170 şikayet geldiği bilgisini vererek, "Şikayetleri yapanlara teşekkür ediyorum, hepsine tek tek dönüş yapacağız." diye konuştu.

HAPİS CEZASI BULUNUYOR

Bakan Pekcan, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde değerlendirildiğinde cezaların ne kadar olacağına ilişkin bir soru üzerine de "Hapis cezasına kadar cezası var." ifadesini kullandı.

Piyasada "N95" tanımlı sağlık kurumlarının kullandığı maskelerin bulunduğunu ancak diğer cerrahi maskelerin bulunmadığını vurgulayan Pekcan, "İç piyasada bu maskelerin tedarikini yapmaları konusunda kendilerine bir kez daha sesleniyorum, iç piyasayı doyursunlar. Biz onların önünde her zamanki gibi lokomotif olmaya devam edeceğiz. Daha fazla geciktirip ne iç piyasada bu tedirginliği yaratsınlar ne de kendileri uluslararası pazarlarda pazar kaybetsinler. Bu sorunu bir an önce birlikte çözmemiz lazım." dedi.

İNTERNET FİRMALARI DA TAKİPTE

Pekcan, şu anki denetimlerinin dezenfektan, kolonya ve gıdada her türlü malzemeyi içerdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bu sabah bana gelen bilgilere göre, gıda ürünlerinde herhangi bir fahiş fiyat uygulaması perakende market zincirlerinde yok. İnternet ortamında yanıltıcı fiyat bilgileriyle ilgili de gereğini yapacağız. Perakende marketlerde ne yapıyorsak internet yer sağlayıcılarında da aynı şeyi yapıyoruz. Aynı cezalar onlar için de geçerli."

Kaynak: Diyarbakır Söz