Virüs her yerde!

Bilim Kurulu Üyesi Ünal: Açık havada olmak virüsün bulaşmayacağı anlamına gelmez Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, "İzole bir ormanlık alanda tatilde, çok büyük tehdit görmüyorum. Ama deniz kenarlarında, göl kenarlarında, sokak eğlenceleri gibi açık havada olmak virüsün bulaşmayacağı anlamına gelmiyor" dedi.

Haberler 29.07.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal, koronavirüs döneminde tatile gideceklere uyarlarda bulundu. Prof. Dr. Ünal, Tatile ihtiyaç var, herkes yoruldu, 1 hafta 10 gün kafa dinlendirici bir eyler gerektii ortada. Bunun için insanlarn tercihleri farkl. Kendi memleketinde daha izole, ormanlk, dalk kesimlerde tatile gidenlerde çok büyük sorun olmayabilir. çünkü i kiilerin kapal alanda bir araya gelmesi, açk alanda da olsa kiilerin bir araya gelmesi. Burada sorun çkyor. Yoksa izole bir ormanlk alanda tatilde, çok büyük tehdit görmüyorum. Ama deniz kenarlarnda, göl kenarlarnda, sokak elenceleri gibi açk havada olmak bulamayaca anlamna da gelmiyor diye konutu.

MASKE-MESAFEYE DKKAT EDEREK TATLE GDN

Prof. Dr. Ünal, kapal alanda hasta kiinin azndan burnundan çkan partiküllerin 1,5-2 metreye kadar havada asl kaldn ve o sarda karsnda bu mesafede bir kii varsa onun burnuna, azna, gözüne yaprsa hastaln meydana geldiini hatrlatt. Prof. Dr. Ünal, Bu olmasn diye çk kapatyoruz, herkese maske tak diyoruz, girecei yeri kapatyoruz maske tak diyoruz. Araya da 1,5-2 metre koyarsak yüzde yüze yakn bir bulamama ihtimalini yakalam oluyoruz. Bunlardan ödün verdiiniz an kapal alan da olsa, açk alan da olsa bulama meydana gelir. Kapal olanda daha younlaaca için daha çoktur; ama açk alanda olmayacak anlamna gelmez. Farkl kiilerle bir araya gelindii andan itibaren maske taklacak, mesafeye dikkat edilecek bunlar yapyorsanz tatile de gidin, arabaya da binin, yolculuk da edin. Bunlarn hiçbirine engel görmüyorum. Ama bu kurallar yerine getirmek kaydyla dedi.

TOPLUM YORULDU

Prof. Dr. Ünal, bunun da kolay bir ey olmadn ifade ederek, Toplum da bunlardan yoruldu. Uzman arkadalarmz çkp maske, mesafe, el hijyeni diyor; ama bunun mesajnn ne kadar gerçekten ciddiye alnyor ve uygulanyor onu görüyoruz, ortada. Artk daha sosyal bilimlerin içinde olduu gruplar, Salk Bakanl bünyesinde çalmaya balad. in insan doasn inceleyerek, psikolojisini, sosyolojisini anlayarak belki farkl uyar biçimleri gelitirmek zorundayz ki vatandalarmz net mesaj alsn, almakla da kalmayp uygulayabilsin, uygulasn ki bulama meydana gelmesin, bulama meydana gelmesin ki yeni vaka saymz azalsn ifadelerini kulland.

AYNI EVN çNDE 20 K, 10 K OLMAZ

Bayramda önemli olann kstlama deil, önemli olann aktivite srasnda kurallara uygun davranmak olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, Televizyonlarda seyrettim, baz vatandalarmz diyor ki, evimin kapsna Kovid nedeniyle ziyaretçi kabul etmiyorum yazacam. Olabilir. Görüntülü telefonlar var. Yan komuyla balkondan balkona bayramlamak var; önemli olan mesafeyi korumak. En iyi mesafe evinizde geçirirsiniz, hiç kimse gelip gitmez. Ayn evin içinde 20 kii, 10 kii olmaz. Sayy düürerek, evin içinde de sosyal mesafe salanmal. Herkes maskeli olacak, aradaki mesafe korunacak kucaklama, öpüme, el öpme onlar söylemiyorum bile. Kurban kesimlerinde dikkatli olmak lazm, bayram namaznda sosyal mesafenin korunacak ekilde düzen olmas lazm. Namazdan sonra bayramlamay yapmayacaz artk. Bunun gibi tedbirlerin dikkat edilerek yaplmas lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git