"Yanlış ekonomi politikaları neticesinde işsizlik ve enflasyon yükseldi"

Yürütülen yanlış ekonomi politikalarını eleştiren HÜDA PAR, artan işsizlik ve enflasyon oranlarına dikkat çekti.

Haberler 23.04.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafndan yaplan iç gündem deerlendirmesinde, artan isizlik ve enflasyon oranlarna dikkat çekildi. Deerlendirmede, Türkiyenin yerli ve üretime dayal ekonomi modelini benimsemesi gerektii ifade edilerek kurtuluun ABDde ve sömürgeci finansal kurulularda aranmamas gerektii belirtildi.

Haftalk iç gündem deerlendirmesinde ayrca; köprülerde uygulanan yüklü cezalar, beka tartmalaryla birlikte gündeme oturan toplumsal sorunlar, büyük oranda da baml hale getirilen ekonomi politikas ve Gebze M Tipi Cezaevi önünde yal kadnlara yönelik polis iddeti gibi konular ele alnd.

Köprü geçilerine verilen yüklü cezalar

Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz ehitler Köprüsünden geçilere verilen cezalarn vatanda madur ettii ifade edilen deerlendirmede, Uygulamalardan haberdar olmayan binlerce araç sürücüsü çok yüksek cezalarla karlat. Zamannda herhangi bir uyar veya bildirim almadklarn belirten madurlar her geçi için ayr ayr astronomik idari para cezalarna maruz kaldklarn ifade ettiler. Kesilen cezalardan kimsenin haberdar edilmedii, cezalarn toplu halde tebli edildii, neticede ödenmesi mümkün olmayan rakamlarn olutuu ortaya çkt. denildi.

Yasak olduu bilinmeyerek yaplan geçilerin vatandatan talep edilmesi hakkaniyete uygun deildir denilen deerlendirmede, u ifadelere yer verildi:

stenen para cezalar fahitir. Deeri 40-50 bin TL olan araçlara 70 bin TL para cezas yazlmas zulmün de ötesinde izah mümkün olmayan bir durumdur. Tahakkuk eden cezalarn tebligatlarnn geç yaplmasnn sorumlusu araç sürücüleri deil, yetkililerdir.

Köprülerin yapl amacnn ulam kolaylatrmak suretiyle halka hizmet olduu hatrlatlan deerlendirmede, 2018 ylnda benzer bir durum Fatih Sultan Mehmet (FSM) köprüsünü kullanan araç sürücülerinin de bana gelmi ve bu hakl taleplerinin kamuoyunda ses getirmesiyle köprü geçi cezalar affa tabi tutulmutu. Köprülerin yapl amac, ulam kolaylatrmak suretiyle halka hizmettir. Hayat kolaylatrmas gereken köprülerin toplumun belini büken, ar bir yüke dönümesi kabul edilemez. Adil olan; bu madur araç sürücülerine kesilen cezalarn silinmesi, köprü geçilerine makul, anlalr ve uygulanabilir bir düzenleme getirilmesidir. stanbuldaki köprüler, mevcut uygulama ile stanbulun çilesi haline gelmilerdir. ifadelerine yer verildi.

Siyaset dilinin kutuplatrc temalar üzerine kurulmas toplumda karlk bulmad

Seçim süreci boyunca kutuplatrc ve ötekiletirici siyaset dilinin toplum üzerinde karlk bulmadna dikkat çekilen deerlendirmede, stanbuldaki seçimlerin yenilenmesi amacyla YSKya yaplan bavuru ve bunun oluturduu beklenti dnda seçim havas büyük oranda dald. Seçim sürecinde siyasetçilerin takndklar tavrlar, gelitirdikleri dil, öne çkardklar farkl temalar üphesiz ki seçim sonuçlar üzerinde etkili olmutur. Hangi partiden olursa olsun seçim sürecinde siyaset dilinin kutuplatrc, dlayc, ötekiletirici temalar üzerine kurulmasnn toplumda herhangi bir sempati veya karla tekabül etmedii net olarak anlalmtr. denildi.

Seçmen üzerinde olumsuz etki oluturan beka Sorununa da ayr bir parantez açlan deerlendirmede, D güçlerin kimi bölge ülkelerini de arkalarna alarak birçok bölge ülkesi gibi Türkiyeyi de istikrarszlatrmaya dönük emeller peinde kotuu gerçeinden hareketle seçim sürecinde özellikle hükümet kanadnn çokça iledii beka sorununun seçmen üzerinde beklenen etkiyi göstermedii ortadadr. Asl beka sorunu bize göre; Beka sorunu paranteziyle siyasete malzeme yaplan, Cumhuriyet tarihiyle edeer sorunlarn bir türlü çözülememi olmasdr. Zaman, çözülememi sorunlar tehdit algsna dönütürüp bask unsuru haline getirmek suretiyle birlik ve bütünlük oluturmaya olanak tanmamaktadr. Bugüne kadarki süreçte bazen kabul, bazen inkr edilen, d güçlerin mütemadiyen çomak sokarak istikrarszlatrma unsuruna dönütürdükleri, iç bar ve toplumsal bütünlüü tehdit eden temel sorunlarla artk yüzleilmeli ve çözüm noktasnda somut admlar atlmaldr. çarsnda bulunuldu.

Gözler isizlie çözüm konusunda hükümete çevrilmi durumda

Yerel seçim sonras gündemin, bütünüyle ekonomik sorunlara odaklandna dikkat çekilen deerlendirmede, Her geçen gün hayat pahallnn daha da yükselmesi, hükümete yönelik çözüm beklentilerini arttrmaktadr. Açklanan ocak ay isizlik rakamlar da hükümete seçim sonrasnn ilk oku oldu. Yüzde 14,7 normal isizlik ve yüzde 26,7 genç isizlik rakamlar beklentilerin çok üzerinde gerçekleti. Gözler isizlie çözüm konusunda hükümete çevrilmi durumda. denildi.

sizlik ve enflasyonun beraber yükselie geçmesinin, yanl ekonomi politikalarnn neticesi olduu ifade edilen deerlendirmede öyle devam edildi:

sizlik sorunu üphesiz ki bugün gündeme dümü deildir. Hükümetin, yllardr kampanyalarla, seferberliklerle çözüm bulmaya çalt bir konudur. Ancak kabineler ve ekonomi yönetimleri deitii halde isizliin en önemli sorun olma hali devam etti. Yeni nüfusa i alanlar açmak bir yana, yüzbinlerce çalan da iini kaybetti. Ve korkulan oldu; isizlik ve enflasyon beraber yükselie geçti.

Bütün bunlar üphesiz ki yanl ekonomi politikalarnn neticesidir. Henüz sorun küçük iken iyi niyetli eletiriler ve uyarlar küçümsenerek göz ard edildi. Yerli ve üretime dayal ekonominin oluturulmas yönünde yllardan beri çarlar yapld halde bir noktadan balanmad. Her geçen gün, var olan üretim sahalar da bitme noktasna getirildi. Bugün Türkiye ekonomisi büyük oranda darya baml hale getirildi.

Dünyann en zengin kaynaklarna sahip olunduu halde, ekonomide sömürgeci ABDye bal kalnmasnn eletirildii deerlendirmede, nesini kömürlükte kaybeden, ancak kömürlük karanlk olduu için sokakta bulmaya çalan Nasrettin hoca misalinde olduu gibi; dünyann en zengin yeralt ve yer üstü zenginlik kaynaklarna, en geni tarm arazilerine, sulu tarm imknlarna sahip olunduu halde kurtulu reçetesini ABDde, dünya finans sisteminin IMF, JP Morgen, MC Kinsey gibi sömürgeci kurulularnn kapsnda aramay toplum olarak anlamamz mümkün deildir.

Bir an önce yerel dinamiklere dayal bir ekonomi modeli oturtulmal, ekonomin da bamll azaltlmaldr. birlii ve teslimiyet bir birinden tefrik edilerek ekonominin d müdahalelere kar mukavemeti güçlendirilmelidir. diye kaydedildi.

Gebzede yal kadnlara polis iddeti

Deerlendirmede ayrca, Gebze M Tipi Cezaevi önünde emniyet birimlerinin yal kadnlara yönelik kötü muamelelerinin çirkin olduu ifade edilerek tepki gösterildi.

Deerlendirmede, 19.04.2019 tarihinde, Gebze M Tipi Cezaevi önünde emniyet birimlerinin yal kadnlara yönelik kötü muamele, iddet, coplama, hakaret ve alay içerikli müdahaleyi konu alan görüntüler medyada paylald. Öncelikle bu görüntülerin toplum olarak hepimizi utandrdn belirtmek isteriz. Sebebi her ne olursa olsun, hiçbir kar duru ortaya koymayan, usulce denileni yaparak ortamdan ayrlmaya çalan yal kadnlara yönelik yaplan bu muamele, insan onuru, insan haysiyeti ve toplumsal ahlak ile kültürümüze tamamen aykr çirkin bir müdahale eklidir. denildi.

Suçlularn hak ettikleri cezaya çarptrlmas gerektiinin alt çizilen deerlendirmede, Bu fiili gerçekletirenlerin memleketin hayrn istemedikleri ortadadr. Hukuk devletinden ziyade polis devletinde ancak görülebilen bu hakareti iddetle knyoruz. O alanda gösteri ve yürüyü yaplmasnn yasaklanm olmas, yaplanlar asla merulatramaz. Açld ifade edilen soruturmann ciddiyetle yürütülmesi, suçlularn mutlaka hak ettikleri cezaya çarptrlmas ve sonuçlarn da kamuoyu ile paylalmas artk bir gereklilik halini almtr. eklinde ifade edildi.

Ana Sayfaya Git