Yanlış teşhise 2 milyon tazminat

Yaklaşık 7 yıl önce prematüre olarak dünyaya gelen bebek, tedavi için Batman'a sevk edildi. Özel bir hastaneye sevk edilen bebek, yanlış teşhis ve tedavi kurbanı olarak görme yetisini kaybetti.

Haberler 13.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte erken doumla dünyaya gelen ve tedavisi için Batmana sevk edilen bebek, doktorun yanl tehisi nedeniyle yüzde 90 görme engelli kald. Hastane ve doktor hakknda ikayetçi olan aile, yasal faizi ile birlikte 2 milyon lira tazminat kazand.

.A. ve R.A.nn çocuklar M.E.A. 2013 ylnda Siirtte prematüre olarak dünyaya geldi. Siirtte yaplan ilk müdahalesinin ardndan M.E.A. tedavisine devam edilmesi için Batmanda özel bir hastaneye sevk edildi. Burada tedavi altna alnan M.E.A.ya iddiaya göre yanl tehis uyguland. Yenidoan bebein prematüre retinopatisinin (ROP) muayenesi yaplmayan talihsiz bebek, ilaçla tedavi edilebilecekken gözlerinden oldu. Bir süre sonra çocuklarn hastaneden çkaran .A. ve R.A., M.E.A.nn görmediini fark etti. Talihsiz çocuun daha sonradan yaplan muayenesinde gözlerinde görme kaybnn olduu ortaya çkt. Dünyalar bana yklan .A. ve R.A., doktor ve hastaneden ikayetçi olarak Diyarbakrda avukatlk yapan Mehdi Özdemire bavurdu. Durumu inceleyen Özdemir, özel hastane ve doktor hakknda Batman 3. Asliye Hukuk Mahkemesine tazminat davas açt. 2016 ylnda açlan dava geçtiimiz günlerde sonuçland. Mahkeme, Adli Tp Kurumundan gelen belgeleri de göz önüne alarak M.E.A.nn yanl tehis sonucu gözlerinde yüzde 90 orannda görme kaybnn olduuna hükmederek hastaneyi 1 milyon 835 bin lira maddi ve manevi tazminata mahkum etti. Tazminatn yasal faizi ile birlikte 2 milyon liray geçecei örenildi.

Görme yetisini kaybettii raporlarla tespit edildi

Avukat Mehdi Özdemir, müvekkilinin 28 Mart 2013 tarihinde Siirtte özel bir hastanede dünyaya geldiini söyledi. Müvekkilin erken doum neticesinde dünyaya geldii için solunum yetmezliinin skça yaanan bir sorun olarak ortaya çktn kaydeden Özdemir, çocuun Siirtteki özel hastaneden Batmandaki özel hastaneye sevki salanarak tedavisinin yaplmasnn amaçlandn ifade etti. M.E.A.nn Batmandaki özel hastaneye sevk edildikten sonraki aamada tedavisinin yanl bir tehis ve uygun olmayan bir tedavi yönteminin uygulandn kaydeden Özdemir, Yanl tehis neticesinde müvekkilin yüzde 90 ve üzerinde gözlerindeki görme yetisini kaybettii salk raporlar ile tespiti yaplmtr. Müvekkil açsndan o dönem gözlerindeki görme yetisi dahil mevcut yaad salk problemine ilikin uygun bir tehis ve tedavi uygulanm olsayd bugün herkes gibi gözlerinde herhangi bir görme kayb olmakszn yaamn devam edebilecekti. Ancak o dönemki göz doktoru tarafndan yanl bir tehis ilemi uygulanmas nedeni ile müvekkil bundan sonraki yaamnda gözlerinin görme yetisini tamamen kaybetmi bir ekilde hayatna devam etmek durumunda kald dedi.

1 milyon 835 bin lira tazminata hükmedildi

Görev nedeni ile doktorun kusur tespiti ve sonraki aamada tazminat yönünden dava açmalarnn gerektiini vurgulayan Özdemir, Biz de Batman 3. Asliye Hukuk Mahkemesine maddi ve manevi tazminat talebi ile dava açtk. Bu dava kapsamnda doktorun yanl tehis ve uygun olmayan bir tedavi uyguladndan bahisle Adli Tp Kurumu tarafndan kusuru tespit edildi ve mahkeme tarafndan 1 milyon 835 bin lira tazminata hükmedildi. Ayrca doktorun görev kusuru nedeni ile taksirle yaralama ve görevi kötüye kullanma suçlar yönünde cezalandrlmas istemi ile Batman Cumhuriyet Basavclna bavurduk. Batman 5. Asliye Ceza Mahkemesinin derderst bir ekilde bu suçlar yönünden görevli doktor yarglanmaya devam etmektedir diye konutu.

Karar emsal niteliinde

Adli Tp Kurumunun verdii raporda ortaya çkan görev kusurunun müvekkilin bundan sonraki yaamnda ar özürlü olarak devam etmesine ve 3. kiinin bakmna muhtaç halde hayatn idame ettirmesine sebep olduunun ortaya çktn vurgulayan Özdemir, Bu durum yaanan süreç içerisinde doktorun kusurunu bir insan yaamna ne derece etki ettiini göstermektedir. Bizim açtmz maddi ve manevi tazminat davas alnan hem alnan tazminat miktar yönünden hem müvekkilin bundan sonraki yaamnda salk gideri olarak ve yaamn idame ettirecei ekil itibari ile önemli ve deerlidir. Bu açdan da emsal niteliindedir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git