Yapıcıoğlu: Mültecilerin sorunlarına köklü çözümler üretilmesi gerekir

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "20 Haziran Dünya Mülteciler Günü" nedeniyle açıklama yaptı.

Haberler 21.06.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle açklama yapan Yapcolu, dünya ülkeleri ve uluslararas insan haklar örgütlerinin mültecilerin sorunlarna younlaarak köklü çözümler üretmesi gerektiini belirtti.

Dünya, en temel insan hakk olan hayat hakk açsndan gittikçe daha güvensiz hale geldiini söyleyen Yapcolu, nsanlk düman sömürgeci emperyalistlerin igal ve talan siyaseti, her yl yüzbinlerce insann ölümüne, sömürülen ve topraklar igal edilen milyonlarca insann da yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmasna neden olmaktadr. Zulüm, igal ve talan nedeniyle ortaya çkan sefalet ve katliamlar, mülteci sorununu her gün biraz daha büyütmektedir. Dünya ülkeleri ve uluslararas insan haklar örgütlerinin bu soruna younlaarak köklü çözümler üretmesi gerekir gerekmektedir. dedi.

Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliinin Küresel Trendler 2020 Raporuna göre, savalardan, iddetten ve zulümlerden kaçan insanlarn saysnn 82 milyonu geçtiini aktaran Yapcolu, u ifadeleri kulland:

Bu say, 2019 yl sonunda 79,5 milyon idi. En çok snmac veren ülkelerin banda Suriye, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar gibi iddet sarmalyla mücadele eden ülkeler gelmektedir. BMMYK tahminleri, 2018 ile 2020 yllar arasnda yaklak bir milyon çocuun mülteci olarak doduunu göstermektedir. Rapor ayrca, 2020de Covid-19 salgn dünyada zirve yapmken 160tan fazla ülkenin snrlarn kapattn ve 99 devletin koruma ihtiyac içindeki insanlar için hiçbir istisna yapmadn ortaya koymaktadr.

slam corafyasn maruz braktklar sava, zulüm ve katliamlar tam bir insanlk dramna dönümütür

slam corafyasnda yaananlara da dikkat çeken Yapcolu, Küresel emperyalizmin ve yerli ibirlikçilerinin sömürü ve igal stratejileri ile özellikle slam corafyasn maruz braktklar sava, zulüm ve katliamlar tam bir insanlk dramna dönümütür. Suriye, Irak, Filistin, Yemen, Dou Türkistan, Arakan ve daha birçok yerde insanlarn kar karya kaldklar zulüm cenderesi, hicret etmeye frsat bulanlar farkl ülkelere doru yollara düürmektedir.

Türkiye, bugün dünyann en fazla mülteci barndran ülkesi haline gelmitir. Komusu açken tok yatan bizden deildir ilkesiyle hareket eden bir medeniyetin müntesipleri olarak corafyamzn farkl yerlerinden iltica eden kardelerimize gereken destei vermeli ve evlerine selametle dönebilecekleri artlar oluuncaya kadar geçim, eitim ve salk gibi temel problemlerini çözmek için gayret sarf etmeliyiz.

Mültecilere ev sahiplii yapan ülkeler ekonomik anlamda zorlanmaktadr

Mültecilere ev sahiplii yapan ülkelere sosyal ve ekonomik destek salanmas gerektiini belirten Yapcolu, Göç dalgasnn çounlukla düük ve orta gelirli ülkelere doru gerçeklemesi mültecilerin hayat artlarn arlatrmakta, mültecilere ev sahiplii yapan ülkeleri de ekonomik anlamda zorlamaktadr. Uluslararas bir fon oluturularak, güvenli bir ekilde geri dönüleri salanana kadar mültecilere ev sahiplii yapan ülkelere ekonomik ve sosyal destek salanmaldr. çkar odakl düünüldüünde bile zulüm ve sömürü hiç kimsenin menfaatine deildir. Artan göç dalgas ve kaçn nedenlerini ortadan kaldrmak için küresel bir i birliinin salanmas zaruridir. Bu dorultuda göçün nedenleri irdelenerek özellikle göçün en büyük sebeplerinden olan iddet ve ekonomik buhrann sona ermesi için çalmalar yaplmaldr. ifadelerini kulland.

Yapcolu, son olarak unlar kaydetti: Kan ve gözyann dindirilmemesi durumunda bugün için zahiren kendi ülkelerinde refah ve huzur içinde yaayan insanlarn da huzur ve emniyeti garanti altnda olmayacaktr. Sivillerin savata bile hedef alnmasna tepkisiz kalnmamal, sivil bölgelere yönelik saldrlar sava suçu kapsamnda deerlendirilerek ciddi bir ekilde soruturulmal ve hzl bir ekilde cezalandrlmaldr.

Ana Sayfaya Git