Yapıcıoğlu: Tarım politikalarında ciddi bir zihniyet değişimine ihtiyaç vardır

Türkiye’nin doğru bir tarım politikasının olmadığına dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, tarım politikalarında ciddi bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak yeni bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Haberler 15.06.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu, iç gündeme dair yapt haftalk gündem deerlendirmesinde; bankalara yarayan yüksek faizler, diyanet çocuk kanalnn açlmas, baörtüsüne anayasal güvence ve tarm politikas gibi konu balklarn masaya yatrd.

Yüksek faizler bankalara yaryor

Yüksel faizlere dikkatleri çeken Yapcolu, Yükselen döviz kurunu dengeleme ve enflasyon rakamlarn aa çekme gerekçesiyle Merkez Bankas tarafndan yaplan faiz artlar beklenen sonucu vermedi. Salgn hastalk sürecinde birçok ülke faiz oranlarn sfra yakn tutarken Türkiye, faizleri yükseltme konusunda dünyann sayl ülkeleri arasna girdi. Ekonomik durgunluk, birçok kesimi banka kredilerine mecbur brakt. Borcu borçla kapatma döngüsüne yol açan bu mecburiyet, BDDK verilerine göre bu yln ilk dört aynda halkn bankalara ödedii faiz miktarn 34,5 milyar liraya çkard. dedi.

FAZ ARTIRIMI POLTKASI REEL EKONOMYE BR FAYDA SALAMIYOR

Faiz artrmnn ekonomiye fayda getirmediini sözlerine ekleyen Yapcolu, BDDK verilerine göre yerli özel bankalarn net kr Ocak-Nisan döneminde geçen yln ayn dönemine göre yüzde 33 artarken, yabanc bankalarn net kr yüzde 48 art göstermitir. Enflasyonu azdran, döviz kurunu da dizginleyemeyen faiz artrm politikasnn reel ekonomiye bir fayda salamad gibi yatrmlar da bloke ettii görülmesine ramen halen ilgili kurumlarca savunulmaktadr. Yüksek faiz oranlar krizlerden nemalanan belli sermaye gruplar ve hiçbir ey üretmeden milletin srtndan geçinen asalak faiz kurumlar dnda hiç kimsenin iine yaramayacaktr. ifadelerini kulland.

Diyanet çocuk kanalnn açlmas

Diyanet çocuk Televizyon kanalnn geç de olsa olumlu bir adm olduunu söyleyen Yapcolu, Geçtiimiz günlerde TRT ile Diyanet leri Bakanl arasnda Diyanet çocuk Televizyon kanal açlmas için bir protokol imzaland. Geleceimiz olan çocuklarmzn ruhsal ve sosyal yönlerden gelierek kendilerine, ailelerine ve tüm insanla faydal fertler olabilmeleri, öncelikli meselelerimizden biri olmaldr. TRT Diyanet çocuk kanalnn en ksa zamanda faaliyetlerine balamasn temenni ediyor, hayrl olmasn diliyoruz. dedi.

BAÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE

Baörtüsü meselesinin yllardan beri eski sklkta olmasa da gündemde olmaya devam ettiine dikkat çeken Yapcolu, Son olarak Niantandaki bir parkta baörtülü bir akademisyenin saldrya uramas bu sorunu tekrar gündeme tamtr. Milyonlarca insan ilgilendiren bu konu ne yazk ki hl çözüm beklemektedir. Bir insann inanc gerei baörtüsü takt için hakarete urayp darp edilmesi, din ve inanç hürriyetinin hedef alnmasdr. Yaanan bu olay Türkiyede baörtülülere kar geçmite yaplan muameleleri akllara getirmektedir. Bu türden olaylarn geçmie nazaran daha az olsa da halen yaanyor olmas maalesef baörtüsü dümanlnn bitmediini göstermektedir. Bu saldrlar, baörtüsü meselesi kesin bir çözüme kavuturulmad için yaanmaktadr. Ahlak ve deerler eitiminin yetersizlii, toplumun manevi dayanaklarn temelden çürüttüü gibi bu tür saldrlarn da en önemli nedenidir. Bu meseleye dini inanç ve deerlerin yan sra temel insan hak ve hürriyetleri balamnda yaklalmal, yaanan bu kronik sorunun çözümü için baörtüsü ivedilikle anayasal güvence altna alnmaldr. diye kaydetti.

TARIMSAL POTANSYEL HAREKETE GEçRLMELDR

Tarm politikasna dair görülerini sunan Yapcolu, Artan nüfus, iklimsel sorunlar ve dünyada artan gda talebi tarmda yeni planlamalarn gerekliliini ortaya koymutur. Allagelmi tarm verilmesi mümkün deildir. statistikler, gda sektöründe yaanan arz-talep dengesizliini ve dier sorunlar net olarak ortaya koymaktadr. Temel gda maddelerindeki pahallk, son 12 ylda çiftçi saysnda yaanan yüzde 48lik azalma ile birlikte deerlendirildiinde Türkiyenin doru bir tarm politikasnn olmad açk ve net bir biçimde görülecektir. Tarm merkezlerindeki yoksul vatandalarmzn mevsimlik içi olarak farkl ehirlerde, çok ar artlarda ve çok cüzi ücretlerle çalarak hayatta kalmaya çalmalar kabul edilebilir bir durum deildir. Bölgeler aras kalknmlk farknn, yanl politikalar nedeniyle olutuu aikrdr. dedi.

Ana Sayfaya Git