Yaptıklarıyla gittiler

Türkiye’de, 2016 yılında yapılan bir düzenleme ile uygulamaya konulan kayyum uygulaması Diyarbakır’daki valilere yaramadı. Daha önce kentte görev yapan valiler, batıdaki büyük kentlere atanırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Cumali Atilla ile İl’in Valileri Hasan Basri Güzeloğlu’nun ardından Münir Karaloğlu merkeze çekildi.

Haberler 16.05.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayym Atilla ile iki vali de görev yaptklar dönemde, ithal ve çifte maal bürokratlar, belediyeden yaplan harcamalar ve ihalelerle sk sk gündeme gelmeleri, toplumda kayym uygulamasnn destek görmemesine neden oldu. Buarada kayym olarak atanan bürokratlara da bu i onlara yaramad ekilde yorumland.

HÜSEYN AKSOY KAYYUMLUK GÖREVN KABUL ETMED

Eski Diyarbakr Büyükehir Belediyesi e bakanlar Gültan Knak ve Frat Anlnn 2016 ylnda görevden alnarak tutuklanmasnn ardndan o dönem kentte vali olan Hüseyin Aksoydan belediyede kayyum olarak görev yapmas istendi. Ancak, Aksoy, büyükehir snrlarnn geni olmas ve younluk gerekçesiyle kayyumluk görevini kabul etmedi. Aksoyun kayyumluu kabul etmemesi üzerine daha önce Diyarbakrda vali yardmcl yapan ve Ankara-Etimesgut Kaymakam Cumali Atilla, Büyükehir Belediyesi kayyumu olarak atand. Atilla, 2019 yerel seçimlerinde AK Partiden Büyükehir Belediye Bakan aday yapld ve HDPnin aday Selçuk Mzrakl karsnda seçimi kaybetti. Kayyum Cuma Atillann belediyedeki lüks makam odas ve banyosu kamuoyunda uzun süre tartld. Atilla merkeze çekildi. Uzun bir süre görev verilmeyen Atilla daha sonra, Ankara Altnda lçe Kaymakaml görevine atand. Atilla halen bu görevi yürütüyor.

SAYITAY RAPORLARINA YANSIYAN YOLSUZLUKLAR

Hüseyin Aksoyun Kocaeli Valisi olarak atanmasndan sonra Diyarbakra vali olarak atanan Hasan Basri Güzelolu, kayyumluk görevini üstlendi. Güzelolu göreve balar balamaz, daha önce kayyum uygulamasn antidemokratik bularak basn açklamasyla knayan baz sivil toplum kurulular temsilcilerinin kendisini belediyede ziyaret ederek tebrik etmek istemesi tartma yaratmt. Vali Güzelolunun ad aralarnda üst düzey bürokrat, hkim ve savclarn da olduu çok sayda kiinin adnn kart kuyumcu vurgunuyla ilgili gündeme geldi. Ancak açlan davada sadece vatandalar ikayetçi olurken üst düzey kamu görevlilerinin ikayetçi olmamas dikkat çekmiti.

GÜZELOLU, MIZRAKLININ GÖREVDEN ALINMASINI STEMT

Hasan Basri Güzelolu, çileri Bakanlna yaz yazarak 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDPden Büyükehir Belediye Bakan seçilen Selçuk Mzrakl daha mazbatasn bile almadan görevden alnmasn istemiti. Güzelolu, 10 Haziran 2020deki kararname ile merkeze çekildi. Güzelolunun yerine Münir Karalolu atand.

THAL BÜROKRATLARI VE TARTIMA YARATAN HEYKELLER

Güzeloludan sonra Diyarbakrda vali olarak atanan Münir Karalolu, hem belediye hem de kendisine bal kamu kurulularnn bana Antalya bata olmak üzere batdaki illerden getirdii ithal bürokratlar ile gündeme geldi. Karalolu, Antalyadan getirilip Diyarbakrda souktan kuruyan palmiyeler, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde genel sekreter yardmcl yapan Ercan Bircan ile belediye çalan Ramazan Ekmedinin Spor Daire Bakan Mehmet Kesenin özel hayatyla ilgili antaj ve tehditte bulunduklar gerekçesiyle tutuklanmas, çok tartlan karpuz ve çocuk heykeli gibi olaylar ile gündeme geldi.

Vali Karalolu, görev süresi dolmadan merkeze çekildi. Yerine, Mersin Valisi Ali hsan Su atand. Karalolu, öncek gün sessiz sedasz Diyarbakr terk etti. Sosyal medya hesabndan veda mesaj yaynlayan Karalolunun görevden el çektirilmesiyle ilgili, çileri Bakanlna atama ve ihalelerle ilgili çarpc raporlarn gönderildii konuulurken, söz konusu iddialara ilikin adli ilemin yaplp, yaplmayaca tartlyor.

KAYYUM UYGULMASI VALLERE YARAMADI

Daha önceki Diyarbakr valileri batdaki büyük kentlerer atanrken, kayyum uygulamas ile birlikte Diyarbakrda hem valilik hem Büyükehir Belediyesinde kayyumluk yapan Hasan Basri Güzelolu ve Münir Karalolu ile Diyarbakrn ilk kayyumu olan ve AK Partiden Belediye Bakan Aday yaplan, ancak baarsz sonuc alnan Cumali Atillann merkeze çekilmesi, Diyarbakrda kayyum uygulamas valileri ve kaymakamlar yedi yorumlarn beraberinde getirdi.

Ana Sayfaya Git