Yaptıklarıyla gittiler

Türkiye’de, 2016 yılında yapılan bir düzenleme ile uygulamaya konulan kayyum uygulaması Diyarbakır’daki valilere yaramadı. Daha önce kentte görev yapan valiler, batıdaki büyük kentlere atanırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Cumali Atilla ile İl’in Valileri Hasan Basri Güzeloğlu’nun ardından Münir Karaloğlu merkeze çekildi.

Yaptıklarıyla gittiler

Kayyım Atilla ile iki vali de görev yaptıkları dönemde, ithal ve çifte maaşlı bürokratlar, belediyeden yapılan harcamalar ve ihalelerle sık sık gündeme gelmeleri, toplumda kayyım uygulamasının destek görmemesine neden oldu. Buarada “kayyım olarak atanan bürokratlara da bu iş onlara yaramadı” şekilde yorumlandı.

HÜSEYİN AKSOY KAYYUMLUK GÖREVİNİ KABUL ETMEDİ

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışınak ve Fırat Anlı’nın 2016 yılında görevden alınarak tutuklanmasının ardından o dönem kentte vali olan Hüseyin Aksoy’dan belediyede kayyum olarak görev yapması istendi. Ancak, Aksoy, “büyükşehir sınırlarının geniş olması” ve “yoğunluk” gerekçesiyle kayyumluk görevini kabul etmedi. Aksoy’un kayyumluğu kabul etmemesi üzerine daha önce Diyarbakır’da vali yardımcılığı yapan ve Ankara-Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla, Büyükşehir Belediyesi kayyumu olarak atandı. Atilla, 2019 yerel seçimlerinde AK Partiden Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapıldı ve HDP’nin adayı Selçuk Mızraklı karşısında seçimi kaybetti. Kayyum Cuma Atilla’nın belediyedeki lüks makam odası ve banyosu kamuoyunda uzun süre tartışıldı. Atilla merkeze çekildi. Uzun bir süre görev verilmeyen Atilla daha sonra, Ankara Altındağ İlçe Kaymakamlığı görevine atandı. Atilla halen bu görevi yürütüyor.

SAYIŞTAY RAPORLARINA YANSIYAN YOLSUZLUKLAR

Hüseyin Aksoy’un Kocaeli Valisi olarak atanmasından sonra Diyarbakır’a vali olarak atanan Hasan Basri Güzeloğlu, kayyumluk görevini üstlendi. Güzeloğlu göreve başlar başlamaz, daha önce kayyum uygulamasını antidemokratik bularak basın açıklamasıyla kınayan bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin kendisini belediyede ziyaret ederek tebrik etmek istemesi tartışma yaratmıştı. Vali Güzeloğlu’nun adı  aralarında üst düzey bürokrat, hâkim ve savcıların da olduğu çok sayıda kişinin adının karıştığı kuyumcu vurgunuyla ilgili gündeme geldi. Ancak açılan davada sadece vatandaşlar şikayetçi olurken üst düzey kamu görevlilerinin şikayetçi olmaması dikkat çekmişti.

GÜZELOĞLU, MIZRAKLI’NIN GÖREVDEN ALINMASINI İSTEMİŞTİ

Hasan Basri Güzeloğlu, İçişleri Bakanlığına yazı yazarak 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı daha mazbatasını bile almadan görevden alınmasını istemişti. Güzeloğlu, 10 Haziran 2020’deki kararname ile merkeze çekildi. Güzeloğlu’nun yerine Münir Karaloğlu atandı.

İTHAL BÜROKRATLARI VE TARTIŞMA YARATAN HEYKELLER

Güzeloğlu’dan sonra Diyarbakır’da vali olarak atanan Münir Karaloğlu, hem belediye hem de kendisine bağlı kamu kuruluşlarının başına Antalya başta olmak üzere batıdaki illerden getirdiği “ithal bürokratlar” ile gündeme geldi. Karaloğlu, Antalya’dan getirilip Diyarbakır’da soğuktan kuruyan palmiyeler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreter yardımcılığı yapan Ercan Bircan ile belediye çalışanı Ramazan Ekmedi’nin Spor Daire Başkanı Mehmet Kesen’in özel hayatıyla ilgili şantaj ve tehditte bulundukları gerekçesiyle tutuklanması, çok tartışılan karpuz ve çocuk heykeli gibi olaylar ile gündeme geldi.

Vali Karaloğlu, görev süresi dolmadan merkeze çekildi. Yerine, Mersin Valisi Ali İhsan Su atandı. Karaloğlu, öncek gün sessiz sedasız Diyarbakır’ı terk etti. Sosyal medya hesabından veda mesajı yayınlayan Karaloğlu’nun görevden el çektirilmesiyle ilgili, İçişleri Bakanlığı’na atama ve ihalelerle ilgili çarpıcı raporların gönderildiği konuşulurken, söz konusu iddialara ilişkin adli işlemin yapılıp, yapılmayacağı tartışılıyor.

KAYYUM UYGULMASI VALİLERE YARAMADI

Daha önceki Diyarbakır valileri batıdaki büyük kentlerer atanırken, kayyum uygulaması ile birlikte Diyarbakır’da hem valilik hem Büyükşehir Belediyesi’nde kayyumluk yapan Hasan Basri Güzeloğlu ve Münir Karaloğlu ile Diyarbakır’ın ilk kayyumu olan ve AK Parti’den Belediye Başkan Adayı yapılan, ancak başarısız sonuc alınan Cumali Atilla’nın merkeze çekilmesi, “Diyarbakır’da kayyum uygulaması valileri ve kaymakamları yedi” yorumlarını beraberinde getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz