Yaraları sarıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'de depremden zarar gören esnafa destek verileceğini belirterek, "İzmir depreminde işleri yıkılan, iş yeri yıkılan ve ya hasar gören denizin taşması sebebiyle iş yeri sular altından kalan vatandaşımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir" dedi. Erdoğan ayrıca deprem konutlarıyla ilgili olarak, "Deprem konutlarının inşasına 1 ay içinde başlamayı planlıyoruz" dedi.

Haberler 04.11.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakanl Kabine Toplants sonrasnda açklamalarda bulundu. Cumhurbakan Erdoann açklamalarndan satr balar:

ZMR DEPREMNDE SON DURUMU AçIKLADI

Deprem annn hemen ardndan devletimiz tüm imkanlaryla zmirli kardelerimizin imkanna komutur. Dier ehirlerden alnan yardmlarla depremzedelere yardm çalmalar sürmütür. 110 kiinin enkaz altndan cansz bedeni çkartlmtr. Bin 27 yaralmz vardr. Arama kurtarma çalmalaryla enkaz altndan sa çkarlan kii says 107dir. lk depremin ardndan bölgede 44tanesi 4ün üzerinde olmak üzere 1600e yakn artç sarsnt kaydedilmitir. Yükselen deniz Sack mahallesini 1 metre altndan brakmtr. 44 tekne karaya oturmutur.

YIKILAN BNALARLA LGL SORUTURMA BALATILDI

Bakanlklarmz ve ilgili tüm kurumlarmz imkanlarn depremzedeler için seferber etmitir. Yarg yaplan ve yklan binalarla ilgili soruturma balatmtr. Kzlay ve çok sayda sivil toplum kuruluu zmir halkna destek vermek için gece gündüz sahadadr. Evleri hasar gören, veya evlerine girmek istemeyen depremzedeler için 2700 çadr kurulmutur. Yklm veya yklacak durumda bulunan binalardaki vatandalarmza 30 bin lira eya yardm yapyoruz. Evlerini tayacak mülk sahiplerine 15 bin lira, kiraclara 5 bin lira tanma yardm veriyoruz. 29 milyon liralk kaynak gönderilmitir.

ESNAFA HBE DESTE

zmir depreminde ileri yklan, i yeri yklan ve ya hasar gören denizin tamas sebebiyle i yeri sular altndan kalan vatandamza 50 bin liraya kadar hibe destei verilecektir. En çok hasar Bayrakldayken Bornova, Aliaa ve Seferihisar ilçelerimiz takip ediyor.

DEPREM KONUTLARININ NASI 1 AY çERSNDE BALAYACAK

Deprem konutlarnn inasna 1 ay içinde balamay planlyoruz. Bugüne kadar zmirde TOK vastasyla yaplp teslim edilen konut says da 16 776dr. Sadece 50 ylda yaadmz depremler bile karmzdaki tehlikenin büyüklüünü göstermeye yeterlidir. zmirden önce Elaz ve Malatya depremlerini yaamtk. Yer kürenin ileyi kanunlarnn neticesi olarak depremlerinin önüne geçemeyiz. Ama felaket öncesinde yapabileceimiz çalmalar vardr. Kentsel dönüüm çalmalarn hzlandrarak, denetimleri sklatrarak, insanlarmz bilinçlendirerek binalarmz salama almak mecburiyetindeyiz. Bu yl 100 bin konut üretimine ulatk. Önümüzdeki yl 100 bin konut üretimini planlyoruz. Vatandalarmzn desteiyle bu çalmalar hzlandrma bir an önce binalarmz, ehirlerimizi güvenli hale getirmek zorundayz. nsanlarmzn can hiçbir eyden daha deerli deildir.

YALAN HABER TEPKS

Dayanmaya kardelie en çok ihtiyacmz olduu günlerde provakatif ve yalan haberlerle gündemi zehirlemeye çalanlarn ortaya çkmasdr. Kzlayn deprem bölgesinden olmamasndan, deprem zedelere çadr verilmemesinden sosyal medyadaki birçok yalan tedavüle sürülmütür. Daha bu sabah bir evladmz ykntlar altndan çkarmann sevinici yaadmz bir günde, enkazlarn hala kaldralamadndan ikayetçi olacak kadar cahil, izansz, vicdansz bir kiiyle deprem tartmas yapmak millete zulümdür. Deprem gibi ortak bir acy istismar edenlerin insanlktan nasibini almam kalbi kin ve nefretle kararm mahluklar olduuna inanyorum. Kabinemle toplant yaptk. zmir Büyükehir Belediye bakan da oradayd. çünkü deerlendirmeleri iyi yapmak lazm. Biz Kabine yönetmiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyetini yönetiyoruz. Rabbimden ülkemizi her türlü felaketten, salgn hastalktan korumasn niyaz ediyorum. Temenni ederdim ki muhalefetin bandaki zat Bize ne düer sorusunu sorsun.

KORONAVRÜS SALGININ YEN ÖNLEMLER

Türkiye baz ehirlermizde zaman zaman endie verici artlara ramen genel olarak kontrollü bir süreç yayor. Salk altyapmzn gücü, salk çalanlarmz sayesinde bu alanda herhangi bir sorunla karlamadk. A çalmalar dünyada ve ülkemizde devam ediyor. Yl sonunda yurt dnda üretilen ann ülkemizde kullanlacak hale geleceine inanyorum. Yerli ann da Sonbahar zamannda hazr hale gelecektir. Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulamas tevik edilecektir. Pazar ve market gibi youn insanlarn olduu yerlerde denetim arttrlacaktr. Berber kuaför, nikah salonu, yüzme, internet kafe, hal saha, konser salonu vb yeri tüm iyerlerinde saat 22de sona erecektir.

SANAY ÜRETM VE PAREKENDE SATI HACMMZ ARTTI

Hükümet olarak bir yandan salgnla en etkili ekilde mücadele ederken dier yandan da üretimi, ticareti eimi velhasl hayatn her alanndaki ileyii durdurma durumuyla kar karyayz. Bunun zor olduunu elbette biliyoruz. Bugüne kadar ki uygulamalar sürecin çok ciddi sorunla karlamadan ilerlediini gösteriyor. Salgnn seyrine göre önümüzdeki haftalarda dier snflarn durumunu deerlendireceiz. 3. çeyrekte sanayi üretimimiz ve perakende sat hacmimiz bir önceki çeyree göre yüzde 30 artt. Ayn ekilde ekonomik güven endeksindeki artta %30u at. Yln ilk 9 aylk döneminde ise konut satlarmz 1,2 milyon adede ulat. hracatta ise yeni bir rekor geldi. Ekim ay ihracatmz %5,6 artla 17 milyar 333 milyon dolar bularak tüm zamanlarn rekorunu krd. Pek çok firma ihracat talep vermekte zorlanyor. Gelimi ve gelimekte olan ülkelerin ihracat orann çok ciddi dütüü salgn döneminde Türkiyenin böyle bir yükseli göstermesi geleceimiz adna ümit vericidir.

KÜçÜCÜK BR HADSEDE BLE MÜSLÜMANLAR HEDEF GÖSTERLYOR

Bu zihniyet son 30 ylda Irakta 2 milyon, Suriyede 1 milyon Bosnada yüzlerce insann ölümüne yol açmtr. Asrlardr sürdürdüü sömürgenin çatrdadn görüyorlar. slama saldr öyle bir noktaya geldi ki küçücük bir hadisede önüne arkasna baklmadan Müslümanlar hedef gösteriliyor. Dün gece Viyanada yaanan kanl saldry samimiyetle knadm belirtmek istiyorum. Avusturya halkna geçmi olsun dileklerimi sunuyorum. Avrupann bir ksm slam yeniden tanma ve biçimlendirme teebbüsüne girecek kadar snrlar zorlamaktadr. Üstelik bu yaklam yeni de deildir. Dünyada her inanç grubu sayca artyor. Ama slama yönelite büyük bir sçray var. Bu gelime Müslümanlarn her alanda ezildii, sömürüldüü bir süreçte yaand. Elbette Asyann Afrikann Akdenizin tabi zenginliklerini, stratejik gücünü de unutmamak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git