Yargısal darbeye teşebbüs "25 Aralık"ın 6. yılı

Firari savcı Akkaş tarafından yürütülen soruşturmada, 40'tan fazla kişi hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından gözaltı listesi hazırlandı.

Haberler 26.12.2019 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ), o dönem Babakan olan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve hükümeti hedef alarak kurduu kumpasla yargsal darbeye teebbüs etmesinin üzerinden 6 yl geçti.

FETÖ üyeleri tarafndan o dönemin hükümeti ve Babakanna yönelik kumpasn dümesine, 7 ubat 2012de basld. O tarihte, FETÖ mensubu savclar, MT Müstear Hakan Fidan da dahil 5 kiiyi, kapatlan Özel Yetkili stanbul Cumhuriyet Basavcvekilliine ifadeye çard. Bu adm, kumpas ortaya çkard.

Özel yetkili savclkta görev yapan örgüte mensup savclar, 6 Mart 2012de ihaleye fesat kartrma suçundan soruturma açt. Soruturmann konusu özel yetkili savclklarn bakt bir alan olmamasna ramen FETÖ, bu soruturmay tam hakimiyet kurduu ve kurtarlm bölge olarak gördüü özel yetkili savclkta sürdürdü.

Kanuna aykr olarak balanan bu soruturmada, 25 Aralk 2013e kadar birçok dinleme karar verildi. Haklarnda soruturma yaplmas kanunen izne tabi olan veya mümkün olmayan Babakan, bakan ve üst düzey devlet idarecileri dolayl olarak dinlemeye alnrken bunlar tape haline getirildi. Böylece bu kiiler, üpheli olmadklar dosyaya eklendi.

Böylece örgüt bu dosyay kendi uhdesinde (özel yetkili) tutup baka bir savc veya hakimin kontrolüne brakmak istemeyerek uzun soluklu dinlemelerle kurduu kumpasn talarn tek tek döemeye balad. Buradaki baz dinleme kararlar 24-25 kez uzatlrken, baz kararlar sahte veya gerçek olmayan isimler adna alnd.

Söz konusu dosya, olmas gerektii alanda yani genel soruturma savclnda olsayd, o tarih itibaryla stanbulda var olan 40a yakn sulh ceza mahkemesindeki 40 deiik hakim tarafndan kontrolden geçilecekken özel yetkili savclkta olduu için az sayda hakim (3 görevli hakim) tarafndan denetlendi. Srayla nöbet tutan bu hakimlerin tamam 15 Temmuz darbe giriiminden sonra meslekten ihraç edilip haklarnda FETÖden dava açld.

Örgüt, soruturma kapsamnda dinledii baz i insanlar hakknda gözalt ve mallarna el koyma karar vermedi. Terör örgütünün bu dinlemeleri, i insanlar hakknda özel bilgileri toplayp, ileride örgütün amacna yönelik kullanmak üzere yapt deerlendiriliyor.

Örgüte mensup polislerin, dinleme srasnda kendilerine yakn gördüklerini fark ettikleri kiileri dosyadan çkarttklar da 25 Aralk kumpas dosyasna yansd. Hatta bununla ilgili ifadesi alnan gizli tank Fatih, Fezlekeyi hazrlayan ekip, Bu iyi adam, bunu dosyada çkartalm. dedi. eklinde beyanlar da tutanaklara geçirildi.

- Örgüt elebandan talimat

Terörle balants olmayan, ihaleye fesat kartrmak suçundan yürütülen soruturmada, FETÖ mensubu polislerce hazrlanan fezlekede, Yasin El Kadnn terör örgütü finansörü gibi gösterildii, Babakan ile MT Müstearnn da bu ahsla irtibata geçtii algs yaratld.

Buna benzer, dosyadaki birçok hukuksuzlukla birlikte takvimler 15 Aralk 2013ü gösterdiinde, FETÖ firarisi olan ve 15 Temmuz darbe giriiminden sonra meslekten çkarlan 25 Aralk dosyasna bakan savc Muammer Akka, 14 kiinin daha bir ay süreyle dinlenilmesini talep etti.

Talebi deerlendiren, u an FETÖden tutuklu yarglanan hakim Süleyman Karaçöl, dinleme ve dier talepleri kabul etti.

FETÖ firarisi eski savc Akka, polise bir talimat daha vererek, soruturmann sonlandrmas ve fezlekenin tarafna gönderilmesi talimatn verdi. Savc Akkan dinlemelerin sonlandrlmasn istedii gün Türkiyenin gündemini sarsan 17 Aralk operasyonu haberleri geçiyordu.

FETÖ firarisi eski savc Zekeriya Özün koordinesinde yürütülen kumpas dosyasndaki bu gelimenin akabinde, örgüt ikinci admn atmak için harekete geçti. Bir soruturmada ayn gün hem dinleme kararnn uzatlmasn isteyip hem de soruturmann sonlandrlmasn istemek hayatn olaan akna aykr olduu ortadayken bununla ilgili stanbul Cumhuriyet Basavclnca yaplan soruturmada önemli detaylar elde edildi.

Dönemin stanbul Emniyet Müdür Yardmcs olan FETÖ firarisi Hamza Tosunun, 17 Aralk 2013te Amerikada yaayan, FETÖ eleba Fetullah Gülenin yardmcs ve Rumi formunun üyesi Sinan Dursun ile telefonda görütüü, Tosunun bu görümeden sonra dinleme ilemlerine son verdii ortaya çkt.

ABDden talimat alan eski savc Akka, tamamlanmayan soruturmay apar topar operasyonel hale getirdi.

- ABDye kaçan FETÖcü Korkmaz: Nefes aldrmayacaz, tüm kabineyi buraya toplayacaz

Fezlekede, o dönem Babakan olan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoandan dönemin babakan olarak bahsedildi.

25 Aralk dosyasna, polislerin kendi aralarnda spark adl programda yaptklar yazmalarda, ABDye kaçan firari FETÖ san eski polis Hüseyin Korkmazn, Nefes aldrmayacaz, tüm kabineyi buraya toplayacaz. eklinde ifadeleri de yansd.

stanbul Cumhuriyet Basavcs, 24 Aralkta dosyann duyulmas üzerine, operasyona hazrlanan FETÖcü savc Akkatan bilgi istedi. Akka, Basavcnn talimatna uymayarak 25 Aralk sabah kumpas operasyonunun dümesine bast.

Operasyon, 17 Aralk kumpasnn ardndan aça alnan FETÖ mensubu emniyet müdürlerinin yerine getirilen personel tarafndan de gerçekletirilmedi. Bunun üzerine gözalt listesini jandarmaya gönderen Akkan bu talebi, l Jandarma Komutanlnca da karlanmad.

Talimatlar yerine getirilmeyince FETÖnün medya mensuplarn kullanarak operasyon bilgilerini szdran eski savc Muammer Akka, adliye önünde tarihte daha önce görülmemi bir ekilde yasa d basn açklamas yapt.

- Operasyon olmaynca medyay kullandlar

Ayn günün sabahnda baz gazetecilerin maillerine operasyon bilgileri, hazrlanm haberler, fezlekeden detaylar gönderildi.

Hem örgüte müzahir basn yayn organlarnda çalanlar hem de örgüte mensup olduu 15 Temmuzdan sonra anlalan gazeteciler, Babakann yurt dna kaçtn öne sürerek, örgütün amacna hizmet eden alg faaliyeti yürüttü.

Örgüte mensup polisleri kahramanlatrma çabalarna girien FETÖcüler, kara propaganda amacyla kurduu sosyal medya hesaplarndan yasa d elde edilen ses kaytlar, montajlanan tapeler ve gerçei yanstmayan sahte delillerle operasyonu hukuki bir klfa sokmak için her türlü kumpasa bavurdu.

- Dosyadan el çektirildi

Sonrasnda yaanan gelimelerin ardndan FETÖ firari san Akka, 25 Aralk dosyasndan el çektirilerek, Tekirdaa görevlendirildi ve ardndan görevden uzaklatrld.

stanbul Cumhuriyet Basavclnca atanan yeni savclar, 25 Aralk kumpas soruturmasnda takipsizlik karar verdi. Savclk talimatyla 25 Aralk dosyasnda görev alan örgüt mensubu polislere yönelik 1 Eylül 2014te operasyon düzenlendi.

Basavclkça, 1 Ekim 2015te 25 Aralk kumpas soruturmasna ilikin firari Fetullah Gülen, ABDdeki Hakan Atilla davasnda tanklk yapan Hüseyin Korkmaz ile eski Emniyet Müdürü Yakub Sayglnn da aralarnda bulunduu 71 sank hakknda hazrlanan iddianamede, u ifadelere yer verildi:

25 Aralk kumpas soruturmas dosyasnda da adliye içerisindeki örgüt üyeleriyle polis içerisindeki örgüt üyelerinin tam bir fikir ve eylem birlii içerisinde hareket ettikleri, yolsuzluk soruturmas görünümünde, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve TBMM üyelerinin telefon trafii takip edilmi, konumalar kayt altna alnm, bu yolla büyük bir yolsuzluk olduu kanaati uyandrlarak, devlete operasyon yaplmaya kalklmtr. Bu dosyann hedefinde asla yolsuzluklar olmamtr.

25 Aralk dosyasnn fezleke ekli ve içerii itibaryla bakanlarn çounu ve Babakan gözaltna alacaklar açkça anlalmtr. Bu ekilde ülkeyi kaos ortamna sürükleyecek ve muhtemel bir iç savan manivelas görevini görerek kendilerini kullanan patronlarnn istedii ekilde yönetilebilir bir Türkiye teslim edeceklerdi.

ddianamede, FETÖ eleba Fetullah Gülenin Cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevlerini yapmasn ksmen veya tamamen engellemeye teebbüs etmek, silahl örgüt kurmak veya yönetmek ve devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan, nitelii itibaryla gizli kalmas gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadyla temin etmek suçlarndan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmas, dier sanklarn da benzer suçlardan çeitli cezalara çarptrlmas istendi.

- Mahkeme karar

Davaya bakan stanbul 13. Ar Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDYnin takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralk soruturmasnda usulsüzlükler yapt ve üphelilere kumpas kurarak darbeye teebbüs ettii iddiasyla terör örgütü eleba firari Fetullah Gülen, ABDdeki Hakan Atilla davasnda tanklk yapan Hüseyin Korkmaz ile eski Emniyet Müdürü Yakub Sayglnn da aralarnda bulunduu 71 sankl 25 Aralk darbeye teebbüs davasna ilikin kararn 24 Aralk 2018de verdi.

Mahkeme heyeti, sanklar Yakub Saygl, Kazm Aksoy, Yasin Topçu, Mahir çakall, Arif bi, Mustafa Demirhan, Mehmet Habib Kunt, brahim ener, Mehmet Fatih Yiit ve Mehmet Akif Ünerin cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevlerini yapmasn ksmen veya tamamen engellemeye teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlmasn kararlatrd.

Sanklar Yakub Saygl, Kazm Aksoy, Yasin Topçu, Arif bi, Mehmet Habib Kunt, brahim ener, Mehmet Fatih Yiit ve Mehmet Akif Üneri özel hayatn gizlilii ihlal ve haberlemenin gizliliini ihlal suçlarndan toplam 127 yl 4 ay 15er gün hapis cezasna çarptran mahkeme, Mustafa Demirhan da bu suçlardan toplam 131 yl 10 ay 15 gün hapis cezasna mahkum etti.

Mahkeme, terör örgütüne üye olmak ve haberlemenin gizliliini ihlal etme suçlarndan sanklar Sabri Kzlkaya, Hayrettin Can ve Cihan Kasak toplam 43 yl altar ay, sank Murat Kayay da ayn suçtan 30 yl hapse çarptrd.

Sank Ercan Ta terör örgütüne üye olmak, görüntüleri gizlice ifa etmek, haberleme gizliliini ihlal ve özel hayatn gizliliini ihlal suçlarndan toplam 42 yl 4 ay 15 gün hapisle cezalandran mahkeme, sanklar smail Arpac ve Mehmet Sait Sevinçi silahl terör örgütüne üye olma ve resmi belgeyi bozma veya yok etme suçlarndan 16 yl altar ay hapse mahkum etti.

Terör örgütüne üye olmak ve haberlemenin gizliliini ihlal etme suçlarndan sa Karayiite 19 yl 6 ay, Ufuk Sadç ve akir Parpara 15er yl hapis cezas veren mahkeme, bu suçlardan Mahmut Yavuzu 15 yl 4 ay 15 gün, Raif Bekta ve Hüseyin Tokgözü de 10 yl altar ay hapisle cezalandrd.

Mahkeme heyeti, sanklar Fatih Aydn, Mehmet Bal, Gürkan Tok, Turgay Dükenmezi terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yl 6 ay hapisle cezalandrrken, sank Emre Civan resmi belgeyi bozmak veya yok etmek suçundan 6 yl hapse, sank Kamil Murat Adanr da terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardm etme suçundan 3 yl 6 ay hapse mahkum etti.

- 6 firari sann dosyas ayrlmt

Mahkeme, 9 sann terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardm etme suçundan ayr ayr 2 yl 6 ay hapisle cezalandrlmasn kararlatrrken, baka suçtan tutuklu sanklar Mahir çakall, smail Arpac, Mehmet Sait Sevinç, akir Parpar, Yasin Topçu, Mehmet Akif Üner, Sabri Kzlkaya, Ufuk Sadç, Murat Kaya, Mahmut Yavuz ve sa Karayiitin hükümle birlikte bu dosyadan tutuklanmasna hükmetti.

Firari sanklar FETÖ eleba Fetullah Gülen, ABDdeki Hakan Atilla davasnda tanklk yapan Hüseyin Korkmaz, eski Emniyet Müdürü Hamza Tosun ile Sinan Dursun, Engin Filiz ve Sinan Sayalavaçn dosyasnn tefrik edilmesine karar veren heyet, 24 sann tüm suçlardan beraatine hükmetti.

- Askeri darbe ile benzerlik de göstermektedir

Davann gerekçeli kararnda, u deerlendirmelere yer verildi:

25 Aralkta yaplmak istenen darbe, farkl olmakla birlikte askeri darbe ile benzerlik de göstermektedir. FETÖ/PDY silahl terör örgütü üyesi sanklar, Babakan bata olmak üzere tüm bakanlar, i adamlarn ve bürokratlar usulsüz dinlemek ve kayda almak suretiyle alg operasyonlar sonucu itibarlarn zedelemek ve akabinde örgütün kendi yetitirdii hakim ve savclarla polisin i birliini salayarak, askerin kendisine emanet edilen silah kullanarak darbe yapt gibi sanklar polis olduklarndan dolay kendilerine emanet edilen silah ve yetkiyi kötüye kullanarak darbe teebbüsünde bulunmulardr.

Askerin darbesinde yarg sonradan devreye girerken, bu defa yarg iin kurgusunda görev almtr. Babakan ve bakanlar gözaltna aldklarnda zaten darbe gerçeklemi, hükümet de deimi olacakt. 25 Aralk seçilmi meru hükümete bir yarg darbesi giriimidir.

FETÖ/PDYnin yarg tekilatlanmasnda yer alan dönemin cumhuriyet savcs Muammer Akkan 25 Aralk günü çkard arama ve gözalt kararnda 41 kiinin ismi geçmitir. Bilal Erdoan için gözalt karar olmamtr, fakat bilgisine bavurulmak için ifadeye davet edilecei anlalmaktadr. 2012 ylnda nternet Andc dosyas kapsamnda ifadesine bavurulmak için savcla davet edilen ve ardndan tutuklanan eski Genelkurmay Bakan Orgeneral lker Babua uygulanan plan, Bilal Erdoan için de düünülmütür.

- stinaf da onad

stanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 19 Aralkta 25 Aralk darbeye teebbüs davasna ilikin yaplan istinaf bavurular hakknda kararn açklad.

Ceza dairesinin dosya üzerinden yapt incelemenin ardndan verdii kararda, yerel mahkemenin hükmünde herhangi bir hukuka aykrln bulunmad, delillerde ve ilemlerde herhangi bir eksiklik olmad belirtildi. spat bakmndan deerlendirmenin yerinde olduunu belirten ceza dairesi, istinaf bavurularnn esastan reddine karar verdi.

Ceza dairesi, tutuklu 20 sann tutukluluk hallerinin devamna, tutuklu sank sa Karayiitin ise ald ceza miktar ve tutuklulukta geçirdii süreyi dikkate alarak tahliyesine hükmetti.

Ana Sayfaya Git