Yargıda 2021 reform ve yenilik yılı olacak

Adalet Bakanlığınca, 2021'de yeni reformların hayata geçirilmesi sürdürülecek, yargı ve adalet hizmetlerinin etkinliği artırılacak, vatandaş odaklı uygulamaların kalitesini güçlendirecek faaliyetler yürütülecek.

Haberler 31.12.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yl Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda yeni düzenlemeleri hayata geçiren Adalet Bakanl, 2021de de yargda reform çalmalarn sürdürecek.

Bu kapsamda, yeni ylda yarg bamszl, yarg ve adalet hizmetlerinde performansn artrlmas, hukuk eitimi alanlarnda yeni uygulamalar ve düzenlemeler gündeme gelecek.

Tüm paydalarla görüülerek, Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM), yüksek yarg organlar, Avrupa Konseyi, Avrupa Birlii (AB), Birlemi Milletler, Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilatnn kararlar, raporlar ve tavsiyeleri incelenerek hazrlk süreci yürütülen nsan Haklar Eylem Plan açklanacak.

Kiisel Verilerin Korunmas Kanunu, AB müktesebat çerçevesinde gözden geçirilecek, uyumlatrma çalmalar tamamlanacak. Makul sürede yarglanma hakknn ihlali konusundaki bavurular incelemek ve gerekli kararlar almak üzere etkili bir mekanizma oluturulacak.

HAKM VE SAVCILARA YÖNELK UYGULAMALAR

Belirli bir mesleki kdeme sahip hakim ve savclar için corafi teminat getirilecek, belirli görevlere atanabilmek için de asgari mesleki kdem artlar yeniden belirlenecek.

Hakimler ve Savclar Kanununda yer alan disiplin cezalar objektif ölçütlerle yeniden ele alnacak, hakim ve savclarn disiplin süreçlerindeki haklar geniletilecek. Hakimlerin meslek hayatlar boyunca ceza ve hukuk hakimi olarak ayrmalar ve bu yönde ihtisaslamalar salanacak.

Yarg sistemine hakim ve savc yardmcl müessesesi kazandrlacak, kamuoyunda istinaf olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde, Adli Tp Kurumunda hedef süre uygulamasna geçilecek.

ASLYE HUKUK VE SULH HUKUK MAHKEMELERNN GÖREV AYRIMI YENDEN BELRLENECEK

Bünyesinde ceza hukuku, infaz hukuku, özel hukuk, idare hukuku ve mukayeseli hukuk gibi bölümlerin yer alaca bir enstitü kurulacak. Adli yardm sisteminin, krlgan gruplarn ihtiyaçlarna duyarl bir yapya kavuturulmas salanacak.

Asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri arasndaki görev ayrm, yeniden belirlenecek. Küçük miktarl talep ve davalarn basitletirilmi ve hzl bir yarglama usulüyle çözümlenmesi için düzenleme yaplacak.

çocuk teslimi ve çocukla kiisel iliki kurulmas icra müdürlüklerinin görevi olmaktan çkartlacak ve bu ilemin harç alnmakszn uzmanlar vastasyla gerçekletirilecek.

HUKUK MEZUNLARI ADL KOLLUKTA STHDAM EDLECEK

Hukuk fakültesi mezunlarnn istihdam edilecei noter yardmcl müessesesi oluturulacak. Soruturmalarn kalitesinin artrlmas için hukuk fakültesi mezunlar adli kollukta belirli bir oranda istihdam edilecek.

Hukuk fakültelerinde mevcut akademik kadrolarn nicelii ve niteliine ilikin temel ilkeler yeniden belirlenecek. Müfredat, analitik düünme kabiliyetini gelitirecek bir anlayla yenilenecek.

Öte yandan, Yarg Reformu Stratejisi kapsamnda hazrlanan nsan Haklar Eylem Planyla ilgili reform paketleri gündeme gelecek.

DJTAL DÖNÜÜM çALIMALARI

Bu yl içinde hayata geçirilen ve 329 mahkemede uygulanan avukatlarn hukuk mahkemelerinde taraf olduklar durumalara bulunduklar yerlerden videokonferansla katlmalarn salayan e-Durumada kapsam geniletilecek, uygulama ülke genelinde yaygnlatrlacak.

Ceza infaz kurumlarnda dijital dönüüm hedefi kapsamnda, hükümlülerin yaknlaryla görüntülü görümesi, elektronik dilekçe arz gibi yeni uygulama modelleri üzerinde çalmalara devam edilecek.

Sincan Kadn Kapal Ceza nfaz Kurumunda pilot olarak uygulanan görüntülü görüme, 2021de ülke genelindeki cezaevlerinde yaygnlatrlacak.

Yeni Ankara Adliyesinin inaat balatlacak. Ayrca Ankara ve Rizede bulunan personel eitim merkezlerine yenisi eklenecek, Yozgat Personel Eitim Merkezi faaliyete geçirilecek. Personel eitim merkezlerinin eitim modülleri ve eitim programlar da güçlendirilecek, eitim alan personel says artrlacak.

Ana Sayfaya Git