Yargıtay noktayı koydu!

Diyarbakır’da 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece FETÖ’nün Jandarmadan sorumlu mahrem imamıyla 9 dakika 25 saniyelik HTS kaydı tespit edilen ve ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan Kurmay Başkanı Şamil Türk Özkan, istinaf mahkemesince darbeye yardım suçu denilerek önce tahliye edilmiş, ardından 15 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Haberler 10.05.2022 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Jandarma Bölge Komutanlnda Kurmay Bakanl yaparken 15 Temmuz darbe giriiminin yaand gece verdii emir ve talimatlarla tutuklanan Albay amil Türk Özkan, 8. Ar Ceza Mahkemesinde tutuklu yarglanp Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld.

Gaziantep Bölge stinaf Mahkemesi ise Özkan suç vasfnda deime ihtimali önce tahliye etti, sonra da darbeye yardm suçundan 15 yl hapisle cezalandrld. Yargtay sonucu beklenene kadar yeniden tutuklanan Özkan, Sincan Kapal Cezaevine konuldu.

MAHREM MAMLA 9 DAKKA 25 SANYELK HTS KAYDI

Yargtay 3. Ceza Dairesi yerel mahkeme kararnn yerinde olduunu ve sann darbeye yardm deil, darbeye teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmas gerektiinin altn çizdi.

Yargtay bozma kararnda, FETÖnün jandarma mahrem imamnn örgüt evinden rütbeli askerleri tek tek arayarak darbeye destek olmalarn istedii, aranan bu kiilerden birinin de sank amil Türk Özkan olduunu belirtti.

Yargtay, ikili arasnda 4 kez 9 dakika 25 saniyelik görüme gerçekletiine vurgu yaparak mahrem imamn arad dier askerlere de Silahlarnz kuanp amil Albayn emrine girin dediine dikkat çekti.

YANLI ARANMA VEYA BLNMEYEN NUMARA DENLEMEZ

Yargtay sann mahrem imamla arasnda geçen görüme süresine kronometre tutularak bakldnda bu görümenin yanllkla aranma veya tannmayan biri tarafndan aranma olarak deerlendirilemeyeceini, sann mahrem imamla görüme saatinin darbe giriiminden hemen sonra balayp darbenin baarszlkla sonuçland saatlere kadar devam ettiini belirtti.

Sann alt rütbedeki askerlere verdii skyönetim emirlerini kimsenin görmemesi için harekat merkezine kimsenin alnmamas talimat da verdiini belirten Yargtay, sann o gece birlikteki en üst rütbeli komutan olduu için ayn zamanda garantör sfat bulunduunu ifade etti.

DARBE BAARILI OLSUN DYE YOUN çABA HARCADI

Sann mahrem imamdan talimat aldktan hemen sonra sözde skyönetim emirlerini yerine getirmeleri için JÖH Tabur Komutanlarna tebli ederek darbe giriiminin baarya ulamas için youn çaba harcad bildirildi.

Kendisinin hücum yelei ve tüfek isteyip hazrlk yapt, sann harp okulunda örenim görmeye baladktan itibaren FETÖ mensuplaryla ayn evde kald ve örgüt içindeki faaliyetlerini kesintisiz sürdürdüü kaydedildi.

Jandarma Bölge komutan Tümgeneral Musa çitilin tutuklanmas için binbalar görevlendirdii, darbenin baarya ulaamayacan anlaynca sabaha kar bu kez darbe kart mesajlar yaymlamaya balad ifade edildi.

MÜTEREK FALDR, SUç VASFINDA YANILGIYA DÜÜLMÜTÜR

Yargtay, Bölge Komutanlnda kurmay bakan görevi yürüten sann planlama, hazrlk ve darbeyi icra organizasyonu içinde yer aldn, darbeye teebbüs suçunu sevk ve idare edenlerden ald emir ve talimatlar kabullenip konusu suç tekil ettii anlalan emirler dorultusunda hareket ettii bildirildi.

Sank Özkann darbe suçunun icrasnda üstlendii etkin rol ve fonksiyonel katks da dikkate alndnda müterek fail olduu gözetilmeden suç vasfnda yanlgya düülerek darbeye yardm suçundan hüküm kurulmasnn usul ve yasaya aykr olduu kaydedildi.

Sann yeniden yarglanarak Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmas gerektiine oy birliiyle karar verildi.

Ana Sayfaya Git