Yargıtay’dan Kobanê protestolarına dair çarpıcı karar

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Selahattin Demirtaş’ın Kobanê protestolarına dair yaptığı konuşmanın suç teşkil etmediği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu kararını onadı.

Haberler 27.07.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Idrda 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleen Kobane protestolarna katldklar gerekçesiyle tutuklanan ve örgüt üyesi olmak, örgüt adna suç ileme, görevi yaptrmamak için direnme ve kamu malna zarar verme iddialaryla Idr 1 Ar Ceza Mahkemesinde yarglandklar davada hapis cezalar verilen 9 kiinin dosyas Yargtay tarafndan onand.

Dava yarglamas srasnda sank müdafilerinin müvekkillerinin HDPnin çarsyla eylemlere katldklarn beyan etmeleri üzerine, yerel mahkemece alnan kararda Her ne kadar bir ksm sank müdafileri savunmalarnda sanklarn söz konusu eylemlere örgütün çars üzerine deil, HDP Genel Bakan Selahattin Demirtan çars üzerine katldklarn beyan etmi iseler de; dosyada bulunan internet inceleme ve tespit tutanaklarn incelendiinde; PKK örgütü lehine yayn yapan internet sitelerinde söz konusu eylemlere katlm salanmas hususunda çar yapld, örgütünün liderlerinden Murat Karaylann yapt açklamada söz konusu eylemlere destek vererek eylem çarsnda bulunduu, eylem esnasnda kamuya ait araçlara, bir ksm bankalara ait ATMlere ve sivil halka ait i yerlerine zarar verildii, ayrca kamu görevlilerine yönelik iddet eylemlerinde bulunulduu dikkate alndnda söz konusu eylemlerin ancak örgüt çars üzerine gerçekletirilebilecei, bir siyasi parti liderinin çarsnn ise suç tekil etmeyecek gösterilere ilikin olabilecei... deerlendirmelerinde bulunuldu.

Temyiz üzerine dava dosyasnn gönderildii Yargtay 16. Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararn onad. kararnda mahkemenin kurduu hüküm dorultusunda deerlendirmeler yer ald.

EYLEM, HDPNN çARISI LE YAPILMADI

Yargtayn 24.05.2021 tarihli kararnda Yarglama sürecindeki usuli ilemlerin kanuna uygun olarak yapld, hükümlere esas alnan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiinin belirlendii, aamalarda ileri sürülen iddia ve savunmalarn temyiz denetimini salayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendii, özleri deitirmeksizin tartld, vicdani kannn kesin, tutarl ve çelimeyen verilere dayandrld, eylemlerin doru olarak nitelendirildii ve kanunda öngörülen suç tiplerine uyduu, yaptrmlarn kanuni balamda ahsiletirilmek suretiyle uyguland ifade edildi.

KOBAN DAVASININ SEYR DEEBLR

16. Ceza Dairesinin bu karar, aralarnda Figen Yüksekda ve Selahattin Demirtan da bulunduu 108 isim hakknda açlan Koban Davasna dair önem tayor. Söz konusu dava iddianamesinde HDPli siyasetçilere protestolarn onlarn çarlaryla balad ve büyüdüü suçlamasnda bulunuluyor.

Hukukçular; AHMin de ayn minvalde karar verdiini ancak yerel mahkemelerin bunu dikkate almadn, bu nedenle Yargtay kararnn yerel mahkemeler için balayc olduu görüünde.

Ana Sayfaya Git