Yeni sürece çağrı planı

Güneydoğu’daki sivil toplum kuruluşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çözüm süreci çağrısında bulunmaya hazırlanıyor.

Haberler 31.07.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Genel Bakan ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 9 Temmuz 2021 tarihindeki Diyarbakr ziyaretinde, 2015 ylnda bitirilen çözüm sürecine dikkat çekerek, süreci kendilerinin sonlandrmadn balatan taraf olduunu söylemesi, yeni bir sürec mi balatlacak sorusunu gündeme getirirken, bölgedeki sivil toplum kurulularnn çözüm sürecine ilikin ortak bir çar yapmay planlad örenildi.

YEN BR BÜREC IIK MI?

Cumhurbakan Erdoann l Valilii önündeki toplu açl törenindeki konumasnn uzunca bir bölümünü, çözüm sürecine ayrmt. Kürt meselesi konusunda 2005te Diyarbakrda yapt konumaya atfta bulunarak hala ayn noktada olduunu Cumhurbakan Erdoann söylemesi, bölgede bir süredir tartlyor. Sürecin bitmesi ve 2015 ylndan sonra Halklarn Demokratik Partisine (HDP) yönelik operasyonlar, HDPye kapatma davas açlmas ve seçilen belediye bakanlarnn yerlerine kayyumlarn atanmas nedeniyle fazla bir beklentinin olmad görüünün arlkta olduu Diyarbakr ziyaretinde, Erdoann Kürt meselesinde 2005te durduu noktada olduunu söylemesine, sivil toplum kurulularn harekete geçirdi. STKlarn ortak bir çar metni ile cevap verecei örenildi.

STKLARDAN çARI GELYOR

Adyaman, Ar, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakr, Hakkari, Mardin, Mu, Siirt, rnak, anlurfa ve Van illerinde faaliyet gösteren yaklak 170 sivil toplum kuruluunun çar metnine imza atmas bekleniyor. Aralarnda ticaret ve sanayi odalar, barolar, dernek ve sendikalarn bulunduu kurulularn çarsnda üç ana balk yer alacak.

çARI METNNDEK BEKLENTLER

çar metninde, Erdoann Diyarbakr konumasnda be yl önce bitirilen veya kimine göre dondurulan, kimine göre ise çöpe atlan çözüm sürecinden uzunca söz etmesinin önemli olduu vurgulanacak. Yeni bir süreç balatlmas istenecek ve balatlacak yeni sürecin sadece AK Parti tarafndan deil, geni katlml toplum katmanlar tarafndan desteklenmesi ve geçmiteki süreçlerden ders alnarak bir yol ve yöntem izlenmesi istenecek. çar metnindeki üçüncü balkta ise süreçte sivil toplum kurulularnn sadece muhatap alnmas deil, aktif rol almas talep edilecek.

ERDOAN DYARBAKIRDA NE DEMT?

Cumhurbakan Erdoan, 9 Temmuzdaki Diyarbakr ziyaretindeki konumasnda, 2005 ylnda Diyarbakrda yapt konumaya atfta bulunarak, Kürt meselesi konusunda hala ayn yerde olduunu söylemiti. Erdoan, imdi bir geriye dönüp 20 yllk muhasebeyi yapal biz ne dedik ne yaptk, onlar ne dediler, ne yaptlar. Biz Diyarbakrda 2005 ylnda size ne demisek dün de oradaydk, bugün de ayn yerdeyiz, yarn da ayn yerde olacaz. Biz tüm samimiyetimizle bar dedik, kardelik dedik, çözüm dedik, adalet dedik, hak dedik, özgürlük dedik, demokrasi dedik demiti. Erdoan, çözüm süreci konusunda ise, süreci kendilerinin sonlandrmadna dikkat çekerek, Bir kez daha altn çizerek ifade etmek istiyorum. Küresel emperyalizmin ülkemizde yaklak bir buçuk asrdr kad bir yaray kapatmak için evet, çözüm sürecini biz balattk. Ama çözüm sürecini sonlandran biz olamadk. çünkü çözüm sürecini bunlarn kötü niyeti, art niyeti gizli gündemleri sonlandrd demiti.

Ana Sayfaya Git