Yeni sürece çağrı planı

Güneydoğu’daki sivil toplum kuruluşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çözüm süreci çağrısında bulunmaya hazırlanıyor.

Yeni sürece çağrı planı

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz 2021 tarihindeki Diyarbakır ziyaretinde, 2015 yılında bitirilen çözüm sürecine dikkat çekerek, süreci kendilerinin sonlandırmadığını başlatan taraf olduğunu söylemesi, yeni bir sürec mi başlatılacak sorusunu gündeme getirirken, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının çözüm sürecine ilişkin ortak bir çağrı yapmayı planladığı öğrenildi.

YENİ BİR BÜRECİ IŞIK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İl Valiliği önündeki toplu açılış törenindeki konuşmasının uzunca bir bölümünü, çözüm sürecine ayırmıştı. Kürt meselesi konusunda 2005’te Diyarbakır’da yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak hala aynı noktada olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemesi, bölgede bir süredir tartışılıyor. Sürecin bitmesi ve 2015 yılından sonra Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik operasyonlar, HDP’ye kapatma davası açılması ve seçilen belediye başkanlarının yerlerine kayyumların atanması nedeniyle fazla bir beklentinin olmadığı görüşünün ağırlıkta olduğu Diyarbakır ziyaretinde, Erdoğan’ın Kürt meselesinde 2005’te durduğu noktada olduğunu söylemesine, sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. STK'ların ortak bir çağrı metni ile cevap vereceği öğrenildi.

STK'LARDAN ÇAĞRI GELİYOR

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa ve Van illerinde faaliyet gösteren yaklaşık 170 sivil toplum kuruluşunun çağrı metnine imza atması bekleniyor. Aralarında ticaret ve sanayi odaları, barolar, dernek ve sendikaların bulunduğu kuruluşların çağrısında üç ana başlık yer alacak.

ÇAĞRI METNİNDEKİ BEKLENTİLER

Çağrı metninde, Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasında beş yıl önce bitirilen veya kimine göre dondurulan, kimine göre ise çöpe atılan çözüm sürecinden uzunca söz etmesinin önemli olduğu vurgulanacak. Yeni bir süreç başlatılması istenecek ve başlatılacak yeni sürecin sadece AK Parti tarafından değil, geniş katılımlı toplum katmanları tarafından desteklenmesi ve geçmişteki süreçlerden ders alınarak bir yol ve yöntem izlenmesi istenecek. Çağrı metnindeki üçüncü başlıkta ise süreçte sivil toplum kuruluşlarının sadece muhatap alınması değil, aktif rol alması talep edilecek.

ERDOĞAN DİYARBAKIR'DA NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Temmuz’daki Diyarbakır ziyaretindeki konuşmasında, 2005 yılında Diyarbakır’da yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, “Kürt meselesi konusunda hala aynı yerde olduğunu” söylemişti. Erdoğan, “Şimdi bir geriye dönüp 20 yıllık muhasebeyi yapalım; biz ne dedik ne yaptık, onlar ne dediler, ne yaptılar. Biz Diyarbakır’da 2005 yılında size ne demişsek dün de oradaydık, bugün de aynı yerdeyiz, yarın da aynı yerde olacağız. Biz tüm samimiyetimizle barış dedik, kardeşlik dedik, çözüm dedik, adalet dedik, hak dedik, özgürlük dedik, demokrasi dedik” demişti. Erdoğan, çözüm süreci konusunda ise, süreci kendilerinin sonlandırmadığına dikkat çekerek, “Bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Küresel emperyalizmin ülkemizde yaklaşık bir buçuk asırdır kaşıdığı bir yarayı kapatmak için evet, çözüm sürecini biz başlattık. Ama çözüm sürecini sonlandıran biz olamadık. Çünkü çözüm sürecini bunların kötü niyeti, art niyeti gizli gündemleri sonlandırdı” demişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz