Yüreğimizdeki ateşi söndürün

Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan aileleri sayısını 11'e çıkarken, eyleme siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterirken, "toplumsal" duyarlılık çağrısı yapıldı.

Haberler 07.09.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda çocuklarnn HDPliler araclyla daa kaçrldn iddia eden 7 anne ile oullar PKKllarca kaçrlan 4 polis ve asker annesinin, balattklar oturma eylemi 5inci gününe girdi. Dün 11e çkan annelerin eylemine son vermesini isteyen HDP Diyarbakr Milletvekili Saliha Aydeniz ile buna tepki gösteren aileler arasnda gerginlik yaanrken, Annelerden kanser hastas Ayegül Biçer ise sanatçlardan destek istedi.

Diyarbakrda Hacire Akar, 21 Austosta kaybolan ve HDPliler tarafndan daa kaçrldn iddia ettii olu Mehmet (21) için 22 Austosta parti önünde oturma eylemine balad. Mehmet Akar 3 gün sonra polise teslim olup, 1 Eylülde çkarld mahkemece ev hapsiyle cezalandrld. Oluna kavuan Hacire Akar, çocuklar kayp annelere de eylem yapmalar için çarda bulunarak evine döndü. Bu çaryla harekete geçen ve çocuklarnn HDP araclyla terör örgütü PKK tarafndan kaçrldn iddia eden aileler, 3 Eylül Sal günü HDP önüne gelip oturma eylemine balad. lk olarak Fevziye- ahap çetinkaya çifti, 30 Austostan beri haber alamadklar oullar Süleyman (18) için oturma eylemine balad. Ayn gün Remziye Akkoyun 4 yldr kayp olan olu Azad, Rauf- Ayegül Biçer çifti ise 10 aydr kayp olan tek oullar Mustafa (18) için oturma eylemine balad. 4 Eylül çaramba akam da Celil Begda, 5 Mays 2019dan bu yana kayp olan olu Yusuf (16) için oturma eylemine balad.

HABERLERDEN ZLEYP DYARBAKIRA GELDLER

çocuklarnn HDP araclyla kandrlp daa kaçrldn iddia eden ailelerin oturmaya eylemini televizyondan izleyen 7 aile de Malatya, Gaziantep, Mersin ve Mardinden kalkp Diyarbakra geldi. Gaziantepten gelen evket-Songül Altnta çifti, vatani görevini yapmak amacyla usta birliine giderken 2 Ekim 2015te Tuncelinin Pülümür ilçesinde kaçrlan oullar Müslüm (24) için oturma eylemine balad. Mersinin Anamur ilçesinde gelen Rahime Uymaz, 28 Temmuz 2015de Diyarbakrn Lice ilçesinde ei ve kznn yannda aracndan indirilerek kaçrlan yeeni polis memuru Sedat Yabalak (34) için oturma eylemine katld. Mardinin Derik ilçesinden gelen Emine-eyhmus Kaya çifti stanbulda görevli iken Muta kardeinin düününe katlp konvoyla Derike dönerken Diyarbakrn Lice ilçesinde yol kesen teröristler tarafndan kaçrlan oullar polis memuru Vedat Kaya (28) için oturma eylemi yapyor. Malatyadan gelen Sadiye Özbey, Rizeden Malatyaya kendisini ziyarete gelirken 17 Eylül 2015de Tuncelinin Pülümür ilçesinde yol kesen PKKl teröristlerce arac yaklp kaçrlan olu Astsubay Semih Özbey için HDP il binas önünde oturuyor. Bu ailelere Meryem Savur 4 yldr kayp olan olu Fratn (22), Sebiha Balta ise 5 yldr haber alamad olu Arafatn (25) bulunmas için HDP önünde bekleyen ailelere katld.

ALE SAYISI 11 OLDU

Dün de sabah saatlerinde Diyarbakrn Dokuzçeltik köyünde yaayan Aysel Koyun, 5 yl önce olu Neatn (22) terör örgütü tarafndan kaçrldn iddia ederek oturma eylemine katlan 11inci anne oldu. HDP l Bakanl önünde 3 Eylül Sal günü balayan oturma eylemleri, 4üncü gününde de devam ediyor.

ALAYARAK KONUTU: YÜREM KALDIRMIYOR ARTIK

10 aydr kayp olan olu için HDP önünde Sal gününden beri oturan Ayegül Biçer, gözyalarna hakim olamad. Sosyal medyadan kendilerini eletiren kullanclara tepki gösteren Ayegül Biçer, Hiçbir gelime yok, hiçbir haber yok ne ses var ne seda. Bu kadar acnn üstüne sosyal medya hesaplarndan çok çirkin sözler kullanlyor. Onlarn bizi anlamasn bekliyorum; anneleri, babalar, kardeleri. Sizin evladnz olmas gereken yerde diye kullandnz kelimeler, insanla yakmayan kelimelerdir. Ben sadece tek bir ey diliyorum; hani diyorlar ya makarnaym, paraym onun için orada oturuyorlar. Gelsinler sadece bir tane evim var onu da onlara vereceim. çadrda yaayacam ama evladm geri versinler. Ben makarna ya da para için burada oturmuyorum. Bir perde kurmular arkasna saklanyorlar. Siyasetmi. Bizim burada siyaset yapacak gücümüz yok. Yaral analar babalar burada, hiç sayg duyulmuyor dedi.

SANATçILARA çARI

Olunun bulunmas için her sabah uyandnda var olan umudunun krlmasn istemediini belirten Biçer, sanatçlara da destek çarsnda bulunarak, unlar söyledi: Normal bir ey olduunda sanat camias ayaklanrken, neden burada yürei yank analara destek vermiyorlar, daha çok sesimizi duyurmuyorlar? Ben çocuumun trnan dünyaya deimem, deil ki dünya mal. Ben evladm geri istiyorum, mücadeleye devam ediyorum. Artk tek kelime ile kana kan diyorum, kanm vermeye hazrm burada. Artk kötü eyler yapmaktan korkuyorum, yüreim kaldrmyor artk. Her sabah bir umutla uyanp, o umudun krlmasn istemiyorum. Geri dönsün evlatlarmza çar yapmak istiyorum, onlara inanmayn, Allah rzas için geri dönün, yanl yoldasnz. Sosyal medya hesaplarn görüyoruz, neler yaptklarn görüyoruz, onlardan geri dönmelerini istiyorum. Hasretle ve özlemle de bekliyorum onlar.

ALELERN KALKMASINI STED

Diyarbakrda HDP l Bakanlna gelen HDP Diyarbakr Milletvekili Saliha Aydeniz, ailelerin parti önündeki eylemine son vermesini istedi. Aileler tepki gösterince gerginlik yaand. Polislerin araya girmesiyle Milletvekili Aydeniz parti binasna girdi.

ANNELERE DESTEK ZYARETLER

Ailelere, destek ziyaretleri sürüyor. Siyasi parti, dernek ve sivil toplum kuruluu temsilcileri ile kent sakinleri, aileleri ziyaret ederek, desteklerini iletiyor.

HDP Diyarbakr l Bakanl önünde oturma eylemlerini sürdüren anneleri ziyaret eden, Anda Kardeler Vefa Dernei Diyarbakr ubesi üyeleri, ailelere yemek getirip, destek oldu. Dernek yetkilisi Murat Yaa, oturma eylemi yapan annelerin yannda olacaklarn belirterek, Yürei yanm anneler, dünyann en masum talebinde bulunuyorlar; evlatlarna kavumay arzu ediyorlar. Dün yanlarndaydk, bugün de yanlarndayz ve yarn da yanlarnda olacaz. HDP, sloganlarnda hep kadn ve yaamdan bahsediyor. te kadnlar burada dedi. Destek ziyaretine çocuklaryla gelen baz aileler, annelere desteklerini illeti.

FENALAAN ANNE, HASTANEYE KALDIRILDI

Diyarbakrda, çocuklar için HDP binas önünde oturma eylemi yapan annelerden Remziye Akkoyun, bir ara içeri girip, çktktan sonra fenalk geçirdi. HDPlilerle yapt görümede, olu Azad Akkoyunun yaralandnn ve hastanede olduunun iddia edilmesi üzerine binadan çkan Akkoyun, fenalat. Remziye Akkoyun, salk görevlilerince yaplan ilk müdahalenin ardndan ambulansla hastaneye götürüldü.

Ana Sayfaya Git