Yürekleri acıtmayın

Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, HDP'li Büyükşehir Belediyesinin merkez Kayapınar ilçesinde cami yapımı için belirlenen alanların imar planı değişikliği ve merkez Sur ilçesinde sahabe İyaz Bin Ganem adını taşıyan caddeye terör suçlusunun adını verme kararlarını protesto etti.

Haberler 20.07.2019 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Yeniehir ilçesindeki Yeil Camide cuma namaznn ardndan bir araya gelen aralarnda Mustazaflar Cemiyeti, Memur-Sen, Özgür Kudüs Platformu, Anadolu Gençlik Dernei l Temsilcilii, HH l Temsilcilii, Özgür Der ve hvan Derin de bulunduu Diyarbakr slami Sivil Toplum Kurulular, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi önüne kadar yürüdü.

Belediye önünde sk sk tekbir getiren vatandalar, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Meclisi kaos peinde, Camime ve slami deerlerime dokunma, Cami ve sahabe dümanlarn knyoruz, Kürt halknn slami hassasiyetlerine saygl ol pankartlar tad, Camiye ve sahabeye uzanan eller krlsn sloganlar att.

- Camileri kaçak yap durumuna düürdünüz

Diyarbakr slami Sivil Toplum Kurulular adna açklama yapan Mücahit Koyuncu, Müslüman Kürt halknn tarih boyunca büyük aclar yaadn, slam dümanlar tarafndan hep hedef alndn söyledi.

Belediyelerin görevinin hizmet bilinciyle hareket etmek olduunu, ideolojik yaklamlarla kararlar almamak gerektiini ifade eden Koyuncu, öyle dedi:

Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin son günlerde ald kimi kararlar, maalesef kent halknn inancn hedef aldn göstermektedir. Göreve gelir gelmez kentin slami kimliine yönelik menfi admlar atmak belediyecilik deil, provokatif giriimlerdir. Her ne i yaparsanz yapn halkn inancn, deerlerini, kutsallarn kstas alarak yapmak zorundasnz. Halka ramen halkç olanlar geçmite bu millete büyük zararlar verdi. Ayn mantkla hareket etmek dün hiçbir ey kazandrmad gibi bugün de kazandrmayacaktr. Müslüman Kürt halknn kutsallarn ötekiletirmeye çalarak ehirleri yönetemezsiniz. Yerel yönetimler bu anlamda herkesten daha fazla hassas davranmak zorundadr.

Belediye meclisinden alelacele kararlar çkarmann ve bunlar kamuoyundan gizli yapmann iyi niyetten uzak bir davran olduunu belirten Koyuncu, yeni yerleim alan olarak belirlenen merkez Kayapnar ilçesinin lunapark ve 75 yol civar tabir olunan yerlerinde belediyelere yaplan görevlendirmelerden önce tek bir caminin imar plannda olmadn aktard.

Belediyelere görevlendirme yapldktan sonra bu eksiklie binaen baz alanlarda cami yaplmas için izin verildiini anlatan Koyuncu, u deerlendirmede bulundu:

Ancak sizler göreve gelir gelmez bu camilerin içinde bulunduu alanlar park alan yaparak oralarda yapm devam eden camileri kaçak yap durumuna düürdünüz. Önce, cami yapm devam eden bölgeleri park alanna çevirmek için imar plannda deiiklie gittiniz, yetmedi Diyarbakr fatihi büyük sahabe yaz Bin anemin ismini tayan caddenin ismini deitirdiniz. imdi burada bir art niyet aramayalm da ne yapalm? Aldnz kararlarn slam dümanlndan baka bir eyi ifade etmediini söylemeyelim de ne diyelim? Bu nasl bir akl tutulmasdr. Bu nasl bir izan yoksunluudur. Bu nasl bir hazmszlktr ki sizleri böyle cüretkar klyor.

- slamn kutsallarna dokunulmamaldr

Bir ehrin yerel yönetiminin o ehrin ihtiyaçlarn ve taleplerini karlamakla sorumlu olduunu belirten Koyuncu, halkn inancn yaamak için ihtiyaç olan bölgelerde cami yapm için alan oluturmann, buna göre imar plan hazrlamann da bir mükellefiyet olduunu bildirdi.

Müslüman Kürt halknn huzurunu bozacak, kaosa neden olacak, yüreini actacak eylemlerden kaçnlmas gerektiini aktaran Koyuncu, Diyarbakr halknn hassasiyetleriyle oynanmamas, girilen bu yanl yoldan derhal dönülmesi gerektiini anlatt.

Halka hizmet ile yükümlü olan belediyelerin, toplumu provoke edecek faaliyetlerde bulunmamas gerektiine dikkati çeken Koyuncu, Büyükehir Belediyesi, camilerin yklmayaca konusunda kamuoyuna net ve tatmin edici açklama yapmaldr. Alnan karar savunma gibi yola tevessül edilmemelidir. Kamuoyunun beklentisi, bu yanl kararn bir an önce düzeltilmesidir. Diyarbakr fatihi büyük sahabeden yaz Bin Ganem bata olmak üzere slam büyüklerine saygszlk veya dümanlk gibi alglanacak pratiklerden kaçnlmal, slamn kutsallarna dokunulmamaldr. ifadesini kulland.

Açklama srasnda baz belediye personelinin de pencere ve balkonlarndan protestoyu izledii görüldü.

Grup, belediye önüne, Camii ve Sahabe dümanln knyoruz, yaz Bin Ganem varisleri yazl siyah çelenk braktktan sonra dald.

Açklamaya, AK Parti Diyarbakr l Bakan Süleyman Serdar Budak da katld.

Ana Sayfaya Git