Zırhlı araç kazasının görgü tanığı: Olay yoktu

DİYARBAKIR'da, 10 Şubat 2013 tarihinde Şahin Öner'e (19) zırhlı araçla çarparak ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memuru S.K.'nin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada savunması alınan polis memuru, olay sırasında kendilerine molotofkokteyli ve ses bombası atıldığını söylerken, görgü tanığı esnaf Y.D. ise kaza anında herhangi bir olay olmadığını söyledi.

Haberler 30.05.2018 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Yeniehir ilçesi ehitlik semtinde 10 ubat 2013 tarihinde, PKK terör örgütü eleba Abdullah Öcalann Türkiyeye getirili yl dönümünü bahane edenlerin düzenledii protesto srasnda ahin Öner ar yaraland. Yaralandktan sonra zrhl araçla polis merkezine götürülen, buradan da ambulansla hastaneye sevk edilen Öner, yolda yaamn yitirdi. Dönemin Diyarbakr Valisi Mustafa Toprak, ahin Önerin el yapm patlaycnn infilak etmesi sonucu hayatn kaybettiini açklarken, ailesi ise çocuklarnn zrhl araç çarpmas sonucu öldüünü söyledi. Otopsi raporunda ise Önerin araç d trafik kazasnda göüs ezilmesine bal, göüs iç kanamas nedeniyle öldüü ve üzerinde patlayc izi tespit edilemedii belirtildi.

AIR CEZAYA GÖNDERLD

Soruturma sonucunda hazrlanan iddianamede, ahin Önere çarparak ölümüne neden olan zrhl aracn sürücüsü polis memuru S.K.nin taksirle ölüme neden olma suçundan 2 yldan 6 yla kadar hapisle yarglanmas talep edildi. Sank polis memuru S.K.nin tutuksuz yarglanmasna, olaydan 4 yl sonra, 29 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakr 7nci Asliye Ceza Mahkemesinde baland. lk durumada kararn açklayan mahkeme, olayn kasten adam öldürme suçunu oluturabilecei gerekçesiyle görevsizlik karar verip, dosyay Ar Ceza Mahkemesine gönderdi. Dosyay inceleyen Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesi, eylemin kasten öldürme deil, taksirle öldürme suçunu oluturduunu belirtip, kar görevsizlik karar verdi. Mahkemeler arasndaki olumsuz yetki uyumazlnn çözülmesi ve yarg yerinin belirlenmesi için dosyann gönderildii Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10uncu Ceza Dairesi ise sank polis S.K.nin Ar Cezada yarglanmasna karar verdi.

MOLOTOFKOKTEYL VE SES BOMBASI ATILIYORDU

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi kararnn ardndan, polis memuru S.K.nin yarglanmasna geçen 15 ubatta Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. Davann bugün görülen ikinci celsesinde sank S.K.nin savunmas alnd. Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile savunmas alnan tutuksuz sank S.K., olay yerinde 15-20 kii tarafndan yolun kapatldn belirterek, Havai fiek, molotof ve ses bombalaryla saldrdlar. Sokaa girdiimiz srada molotoflar, aracn önünde yanmaya balad. Aracn ön kaputu alev ald. Dönü alma ihtimali yoktu. Manevra yaparak, dönü aldm. Dönü aldm srada hl molotoflar yanmaya devam ediyordu. çkmak üzereyken, yolun ortasnda bir ahsn yattn gördük. Ben ahs ezdiimin farknda bile deilim. Aracm dört ton arlnda. Karanlkt, her taraftan molotof yayordu. Ben kimseye çarpmadm, verilen görevi yaptm. Dier araçtaki polisler indiinde, yatan kii hareketlendi ve ayaa kalkmaya balad. Bir kiiyi bilerek ezsem bu arlktaki aracn altnda kalp, kalkma ihtimali olmaz. Paramparça olmas gerekirdi dedi.

MOLOTOF PATLADIINI GÖRMEDM

Olay yeri yaknnda esnaf Y.D. ise tank olarak alnan ifadesinde, Ölenin elinde bir ey görmedim. ki elini havaya kaldrd anda araç bast ve gitti. Sokakta toplumsal bir olay vard. Molotofkokteyli, havai fiek patladn görmedim. Ben çktm anda gaz bombalar atld. Yol trafie kapatlmam, çöp konteynerleri devrilmemiti. Yasa d bir eylem vard. Ama ölenin elinde bir ey görmedim. Panzerler geldiinde gençler yoktu. Panzer ölenin üstünden geçti ve sürükledi. kinci binann önüne kadar götürdü. Ölen iki elini havaya kaldrmt. çkmaz sokak deildi ve aydnlatma lambalar yanyordu. Araç sürücüsünün el kaldrm kiiyi görmemesi mümkün deildi. Öleni hastaneye kaldrdklarnda beni de götürdüler. Morga götürdüler. Ölenin eli kesik deildi diye konutu.

Olay yerinde bulunan L.ç. ise ifadesinde, Zrhl araçlar hzl bir ekilde sokaa girdi. Gençler kaçyordu. Ölen kii yönünü panzere dönüp, iki elini havaya kaldrd. Panzer hiç yavalamad. Hz kesmeden çarpp, altna ald. çarptktan sonra yavalamad dedi.

Ara kararn açklayan mahkeme, madur avukatlarnn sann tutuklanmasna yönelik talebini reddederek, durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git